Per prievartą jungiant universitetus suprato: „Reikia taisyti padarytas klaidas“

Nors Seimas dar sausio viduryje patvirtino universitetų sujungimą, aistros dėl to toli gražu nerimsta. Parlamente svarstant teisės aktų, numatančių sujungimą, pakeitimus užvirė diskusija dėl ekspertų išvadų ir dėl prievarta jungiamų Lietuvos sporto (LSU) ir Lietuvos sveikatos mokslų (LSMU) universitetų.

Eugenijus Jovaiša.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Jovaiša.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Andrius Kubilius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Andrius Kubilius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 10, 2018, 11:45 AM, atnaujinta May 10, 2018, 3:12 PM

Parlamentarai balsų dauguma prieš kone keturis mėnesius nutarė, kad pedagogų kalve vadinamas Lietuvos edukologijos universitetas (LEU) kartu su žemės ūkio specialistus ruošiančiu Aleksandro Stulginskio universitetu (ASU) bus prijungtas prie Kaune esančio Vytauto Didžiojo universiteto (VDU). Tam pritaria visos trys aukštosios mokyklos.

Visgi, LSU ir LSMU situacija gerokai skiriasi. Sporto universiteto taryba vienareikšmiškai nepritarė jungimuisi su LSMU, nes tai neužtikrintų sporto mokslo ir studijų tęstinumo ir neišskaidymo. Konservatorius Sergejus Jovaiša priminė, kad priverstinio šių dviejų mokyklų sujungimo yra kreiptasi į Konstitucinį Teismą (KT), laukiama jo atsakymo.

„Kas bus, jei pamatysime, kad po dviejų metų turėsime padaryti kažkokį sugrąžinimą atgal?“ – plenarinio posėdžio metu kalbėjo S.Jovaiša.

Pasigedo analizės

Ir nors klausimų dėl aukštųjų mokyklų sujungimų kol kas yra daugiau nei atsakymų, valdantieji ragino pritarti siūlomiems teisės aktų pakeitimams. Valstietis Viktoras Rinkevičius tiesiogiai ragino kitus parlamentarus kuo greičiau pritarti nutarimui.

„Seniai laukė universitetai to sprendimo. Mes tempėme, delsėme, o laikas eina. Ateina rugsėjo 1-oji, kai reikės studentams ateiti į auditorijas. Greičiau priimkime sprendimą, kad galėtų dirbti universitetai“, – dėstė V.Rinkevičius.

Tokie jo žodžiai susilaukė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nario Andriaus Kubiliaus pajuokos. Anot jo, raginimas greičiau priimti trūkumų turintį teisės aktą atspindi tai, kaip dirba valdantieji svarstant ypatingai svarbų klausimą.

Konservatorius kalbėjo, kad V.Rinkevičius greičiausiai net nesupranta, kas siūloma nutarimu. „O nutarime parašyta išbraukti prievolę pateikti ekspertų išvadas. Taigi, ši prievolė išbraukiama, o tai reiškia, kad universitetų apjungimas, nacionalinės svarbos klausimas, vyksta be normalios ekspertizės, ypatingos skubos tvarka“, – kalbėjo A.Kubilius.

Kaip sakė politikas, Seimo Švietimo ir mokslo komiteto (ŠMK) pirmininkas valstietis Eugenijus Jovaiša žadėjo, kad ekspertinį vertinimą pateiks Lietuvos mokslo taryba. Visgi, A.Kubilius teigė jokios ekspertizės neradęs, nors lygiagrečiai svarstomi apjungtų universitetų statutai bei sujungimui reikalingos lėšos, kurios, kaip pranešta anksčiau, gali siekti iki 50 mln. eurų.

Anot A.Kubiliaus, noras atsisakyti ekspertų vertinimo tokiu svarbiu klausimu yra iš esmės ydingas ir neatitinkantis normalios vadybos principų. Be to, jo nuomone, universitetų sujungimas tampa ne valstybės, o kelių aukštųjų mokyklų rektorių ir ŠMK pirmininko reikalu.

Be to, konservatorius priminė, kad Suomijoje trys aukštosios buvo sujungtos į vieną pasaulinio lygio universitetą. Tam prireikė šešerių metų ir tarptautinių ekspertų išvadų. „O mes tą norime padaryti per šešias savaites“, – piktinosi A.Kubilius.

Išvada yra, bet sunkiai randama

Visgi, ŠMK pirmininkas E.Jovaiša patikino, kad Lietuvos mokslų taryba atliko ekspertinį vertinimą ir jis jau svarstytas jo vadovaujamame komitete.

„Dabar po visų tos ekspertizės pataisymų mes nusprendėme, kad dar reikia suderinti ar iš tikro tie pataisymai yra padaryti, pagal tos ekspertizės duomenis. Mes šitą svarstymą darome labai atsakingai“, – tikino E.Jovaiša.

A.Kubilius vėliau pripažino, kad ekspertinis vertinimas pateiktas, tačiau jį rasti ir peržiūrėti sunku, nes jis nepridėtas prie parlamentui siūlomo nutarimo.

Tuo tarpu liberalų lyderis Eugenijus Gentvilas teigė, kad nutarimai dėl aukštųjų mokyklų jau nuo pat pradžių buvo ydingi, nes tenka taisyti vieną jų punktų: „Nutarimas yra kreivas, šleivas. Mano formuojasi tokia nuomonė, kad nežiūrėdami teisės normų varome į priekį.“

Galiausiai, galutiniam nutarimui dėl LEU ir ASU prijungimo prie VDU pritarta. Už tai pasisakė 69 Seimo nariai. Po 13 parlamentarų buvo prieš ir susilaikė.

Jungiami per prievartą

E.Gentvilas ir A.Kubilius teisės normų nepaisymą įžvelgė ir sprendime sujungti LSU ir LSMU. Konservatorius pabrėžė, kad tokiu sprendimu valdantieji prieštarauja ne tik LSU tarybai, bet ir jau galiojantiems įstatymams.

„Siūlau pripažinti, kad verčiant LSU jungtis su LSMU buvo daromos klaidos ir jas reikia taisyti“, – teigė A.Kubilius.

Liberalų frakcijos seniūnas E.Gentvilas kalbėjo, kad visada buvo ir bus už aukštojo mokslo reformavimą, tačiau šiuo atveju akivaizdu, kad procese buvo pamiršti bendri aukštųjų mokyklų sujungimo kriterijai.

„Vienais atvejais taikomi vienokie kriterijai, kitais atvejais kitokie ir man atrodo, kad reformos tikslai turėti labai aukšto lygio universitetus yra pamesti. Reformos tikslu tampa universitetų skaičiaus sumažinimas bet kokia kaina“, – kalbėjo politikas.

Visgi, ir nutarimo pakeitimams dėl LSU ir LSMU sujungimo buvo pritarta. Už tai pasisakė 62 politikai, 16 buvo prieš, o 19 susilaikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?