Ramūno Karbauskio šypsena slepia nuolatinį melą

„Pasitaiko klaidų“, „aš pavėlavau“, „nežinojau“. Tokie valstiečių vedlio Ramūno Karbauskio pasiteisinimai jau neturėtų nieko stebinti, nes tapo įprasti. Į įstatymus ne kartą spjovęs politikas vėl įkliuvo: dabar dėl nedeklaruotų keturių sandorių.

Sistemingai įstatymus pažeidžiantis valstiečių vedlys R.Karbauskis jau ne kartą bandė teisintis užmaršumu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sistemingai įstatymus pažeidžiantis valstiečių vedlys R.Karbauskis jau ne kartą bandė teisintis užmaršumu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Karbauskis neva buvo pamiršęs 770 tūkst. eurų paskolą, kurią buvo paėmęs Ispanijos banke prabangiam namui Blaneso kurorte statyti.<br>Nuotr. iš LR archyvo
R.Karbauskis neva buvo pamiršęs 770 tūkst. eurų paskolą, kurią buvo paėmęs Ispanijos banke prabangiam namui Blaneso kurorte statyti.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 10, 2018, 6:30 AM, atnaujinta May 10, 2018, 11:52 AM

Klaidos dėl laiko stokos ar sisteminė piktybiška veikla? Skaidrumo vėliava prieš rinkimus mojavęs R.Karbauskis vėl pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, kuris reikalauja nustatyta tvarka ir terminais deklaruoti sudarytus sandorius.

Trečiadienį tokį sprendimą priėmę Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) nariai balsavo sutartinai.

Nustatyta, kad per 30 kalendorinių dienų R.Karbauskis nedeklaravo net keturių sandorių. Du iš jų politikas privalėjo į deklaraciją įrašyti iš karto po to, kai 2015-aisiais tapo Šiaulių rajono savivaldybės tarybos nariu.

Tačiau tuomet deklaracijoje neatsirado įrašų apie sūnui dovanotą pinigų sumą ir pirktas akcijas iš Agrokoncerno.

Iš viso dviem sūnums R.Karbauskis padovanojo daugiau nei 3,5 milijono eurų. Šie sandoriai deklaruoti tik šiemet sausio mėnesį – po to, kai jais ėmė domėtis žiniasklaida.

Akcijų pirkimo ir pardavimo sutartį su jam priklausančiu Agrokoncernu R.Karbauskis sudarė dar 2014 metų gruodį. Sandorio suma – 900 tūkst. eurų.

Šis sandoris dar nėra baigtas, nes už akcijas politikas įsipareigojo atsiskaityti iki šių metų gruodžio. Bet ir tokios informacijos savo privačių interesų deklaracijoje jis nebuvo pateikęs.

Seimo valdančiosios frakcijos seniūnas vakar teisinosi, kad pavėlavo deklaruoti: „Aš dėkingas tiems, kurie priminė, dėkingas komisijai, jog nusprendė, kad pažeidžiau. Aš pats žinau, kad pažeidžiau, atsiprašau.“

48 metų politikas aiškino esąs labai užsiėmęs, ateityje pažadėjo būti atidesnis, o VTEK sprendimo neskųs.

„Jei turėtumėte per metus tokį užimtumą, kokį aš turiu, tai turbūt žmogiškai paaiškinama, – dėstė R.Karbauskis. – Mano deklaracijų apimtis kur kas didesnė nei daugelio žmonių.“

Nuslėpė sandorius Ispanijoje

R.Karbauskis jau ne pirmą kartą kalba vienaip, o elgiasi visai kitaip. Dar praėjusių metų pradžioje jis teisinosi, kodėl nedeklaravo turtų ir sandorių Ispanijoje, kuriuos į dienos šviesą išvilko „Lietuvos rytas“.

„Pasitaiko klaidų“, – tada apie nedeklaruotą net 770 tūkst. eurų paskolą, gautą Ispanijos banke „Popular Espanol“, išlemeno politikas. Ją R.Karbauskis paėmė prabangiam namui Blaneso kurorte statyti.

Seimo narys buvo pamiršęs ir Ispanijoje jo žmonos Linos Karbauskienės garaže stovintį „Porsche Cayenne“. Deklaracijoje visureigis atsirado tik po to, kai apie jį paskelbė „Lietuvos rytas“.

R.Karbauskiui teko prisiminti ir žmonos verslą Ispanijoje – už 2,5 tūkst. eurų per mėnesį nuomojamą butą tos šalies piliečiui. Kai turi net du namus Blaneso ir Ljoret de Maro kurortuose, dvejus apartamentus Barselonoje, iš tiesų lengva susipainioti, kur gyvena žmona, o kur – kažkoks ispanas.

Kilus skandalui dėl Ispanijoje nuslėptų sandorių politikas taip pat teisinosi užmaršumu.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, tyrusi „Lietuvos ryto“ dienraštyje pateiktą informaciją apie R.Karbauskio ir jo žmonos nedeklaruotus sandorius ir privačius interesus, 2017-ųjų balandžio 17 dieną nutarė, kad politikas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą.

Negana to, R.Karbauskis melavo kilus skandalui dėl Agrokoncerno nuomoto „Range Rover“, kuriuo važinėjo jo globotinė tuometė Seimo narė Greta Kildišienė. Politikas aiškino, kad jam priklausantis koncernas automobilius nuomoja masiškai, tačiau paaiškėjo, jog tai buvo vienintelis atvejis.

Įmonių pridygo kaip grybų

Po „Lietuvos ryto“ tyrimų R.Karbauskis net tris kartus tikslino interesų deklaraciją, kurią 2016 metais buvo pateikęs VTEK.

Pataisytame dokumente kaip grybų po lietaus pridygo ir įmonių, kurias valdo ir kurių akcijų turi Agrokoncernas. Koncerno savininkui teko įrašyti per 30 bendrovių. Tai – „Agrolabas“, „Draugo ŽŪB“, „Gečių ŽŪB“, Žvirblonių agrocentras, „Elma“ ir kitos.

Manoma, kad dalis jų padėjo politikui apeiti Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymą ir supirkti daugiau kaip 30 tūkstančių hektarų.

Dar pernai sausį politiko deklaracijoje nebuvo ir bendrovės Žemės ūkio inovacijų centro – būtent ši mįslinga įmonė, registruota daugiabutyje, 2013 metais tyliai prie Kauno marių supirko nemažai sklypų, kur išdygo prabangi rezidencija.

Šiemet portalui 15min. paskelbus, kad Agrokoncernas naudojosi politiko dviejų sūnų, sesers, brolio ir tėvo valdoma žeme, R.Karbauskis vėl suskubo papildyti savo privačių interesų deklaracijos.

Tada paaiškėjo, kad žemės ūkio versle dalyvauja jo sūnūs Justinas ir Mantas Karbauskiai, sesuo Jurga Karbauskytė, brolis Mindaugas Karbauskis, tėvas Česlovas Vytautas Karbauskis ir sūnaus Justino žmona Agnė Karkalaitė.

Vienintelė iš Karbauskių šeimos žemės ūkiu neužsiima tik Ispanijoje gyvenanti L.Karbauskienė.

Prabilo apie apkaltą

– R.Karbauskis sistemingai pažeidinėja teisės aktus, bet iš skandalų kaskart išlipa sausas. Kaip vertinate tokį politiko elgesį? – „Lietuvos rytas“ paklausė buvusio Seimo Etikos ir procedūrų komisijos vadovo, Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo autoriaus parlamentaro Algimanto Salamakino.

– Tai kažkokia velniava – jis pažeidžia įstatymą ir vis šypsosi tarsi sakydamas: „Ir ką jūs man padarysite?“

Kadangi tai daroma sistemingai, taip palikti negalima. Reikėtų patikrinti, ar R.Karbauskis nesulaužė Seimo nario priesaikos ir nepažeidė Konstitucijos.

Seime turėtų būti surinktas reikiamas skaičius parašų, sudaryta komisija ir kreiptasi į Konstitucinį teismą su prašymu įvertinti, ar politikas nusipelnė apkaltos.

Juk žmogus prisiekė sąžiningai tarnauti tėvynei! O kur R.Karbauskio sąžinė atsidūrė – žemiau juosmens?

Jei ministras taip pasielgtų, jau seniai būtų išlėkęs iš darbo. O Seimo narys šypsosi ir jam viskas – iki lemputės.

Savo frakcijos (socialdemokratų) posėdyje būtinai svarstysime klausimą apie galimą apkaltą.

– Gal tai daroma net piktybiškai? Juk R.Karbauskis jau po „Lietuvos ryto“ tyrimų apie Ispanijoje nuslėptus sandorius sužinojo, kad privaloma laiku užpildyti deklaraciją.

– Man atrodo, jog jis veikia manydamas, kad gal žiniasklaida jo nepričiups.

Turbūt dar ne viskas žinoma ir jis tų uodegų dar turi.

R.Karbauskis žaidžia slėpynes. Nemanau, kad tai paskutinis kartas, kai jis pleška su deklaravimu.

– Jūsų nuomone, R.Karbauskis nusipelnė apkaltos?

– Taip, nes galima suklysti vieną kartą, bet ne tiek kartų!

Kai mažiau nei per dvejus metus paaiškėja daug tokių dalykų, jau kvepia neskaniai.

– Jeigu ir vėl R.Karbauskis išsisuks, rinkėjams tai bus aiškus signalas, kad Seimo nariai gali pažeidinėti įstatymus?

– Jis moralizuoja kitus, o kaip elgiasi pats! Man atrodo, tai šiurkštesni pažeidimai, nei kažkas kažkam pasakė negražių žodžių.

– Gal tai netgi politinis recidyvizmas, nes pažeidimai seka vienas po kito?

– Šito žodžio aš gal nevartočiau, tačiau iš tiesų negalima elgtis taip, kaip jis.

Kokio velnio koncernai eina į politiką? Jei užsiimi verslu, ten ir sėdėk – tada nereikės atskleisti visko, ką turi. Bet kai politika supainiojama su verslu, būna štai toks rezultatas.

Dar prieš 15 metų buvo kalbama apie tai, kad į politiką atėję bendrovių vadovai savo verslą turėtų patikėti valdyti kitai įmonei. Tada jie prieš rinkimus gerai pamąstytų, ar verta lįsti į politiką.

Jei tada būtume žengę tą žingsnį, dabar neturėtume „MG Baltic“ ar kitų skandalų.

Tačiau mums pritrūko ryžto – todėl ir Viktoras Uspaskichas su savo partija atėjo į politiką, o dabar – kiti. Šiuo metu būtų neįmanoma priimti tokio įstatymo. Tai būtų utopija.

– „MG Baltic“ veikė šalia Seimo, o kito koncerno atstovas įsikūrė jau pačiame Seime. Nejaučiate dar didesnės grėsmės?

– Anksčiau koncernai pirko politikus, o dabar jie sėdi Seime su visa kompanija ir jiems net pirkti nieko nereikia!

Kaimo reikalų komitete, kuriam aš priklausau, tik du Seimo nariai neturi nuosavo verslo. Aš 26 metus esu politikoje ir jau nekursiu jokio verslo.

Tačiau kaip turėtų elgtis kiti, kurie atėjo į Seimą turėdami didžiulius ūkius? Lyg ir privalėtų nusišalinti, kai sprendžiami klausimai, susiję su žemės ūkiu.

Bet jei dauguma nusišalintų, nepriimtume sprendimų.

Kaip atėjo valstiečių partija? Susimetė vyrai, kurie turi verslą, metė didžiulius pinigus rinkimams ir laimėjo juos. Jie pataikė ant bangos, kai rinkėjas norėjo ko nors naujo. O dabar mes Seime murdomės skandaluose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.