Vilniaus savivaldybei raminant gyventojus, specialistai skambina pavojaus varpais

Dėl neišvežamų šiukšlių sostinėje skambinama pavojaus varpais. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pranešė, kad kyla pavojus žmonių sveikatai, nes dėl susikaupusių ir neišvežamų atliekų gali pradėti plisti ligos. Dėl to kreiptasi ir į savivaldybę.

 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
 D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

May 10, 2018, 2:21 PM, atnaujinta May 10, 2018, 2:47 PM

NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė kalbėjo, kad tokios situacijos tikėtis XXI amžiuje tikėtis nereikėtų. Dėl sutrikusio šiukšlių išvežimo skundai gaunami nuo gegužės 4-osios, bet atliekos neišvežamos jau dvi savaites. 

Tikėjosi veiksmų, atsakymo negavo

„Dėl šios situacijos mūsų įstaiga gegužės 7-ąją kreipėsi į Vilniaus savivaldybę su prašymu kuo greičiau spręsti situaciją. Situacijai negerėjant gegužės 9-ąją vėl kreipėmės į savivaldybę su prašymu sušaukti ekstremalių situacijų komisiją“, – sakė R.Lingienė. 

Tačiau kol kas jokių veiksmų imtasi nebuvo, o Vilniaus miesto savivaldybės atstovai ir toliau teigia, kad problemos nėra, o NVSC specialistai tirština spalvas. 

Anot jos, Vilniuje susidariusi situacija atitinka du kriterijus dėl ekstremalios situacijos: techninį įvykį, kai gresia pavojus žmogaus sveikatai ir biologinį įvykį, kai gresia pavojus savivaldybės mastu. 

Specialistai ramina, kad kol kas epidemijos nėra, bet kol atliekos nėra išvežtos, jos grėsmė išlieka reali. Be to, daugelis žmonių skundžiasi diskomfortu. 

Ligas gali pernešti ir gyvūnai

„Iškilęs realus pavojus visuomenės sveikatai. O mūsų tikslas apsaugoti gyventojų sveikatą ir visuomenės interesą“, – kalbėjo R.Lingienė.

Specialistų susirūpinimą kelia užkrečiamosios ligos, ypatingai susijusios su žarnyno susirgimais. Susirgimų riziką didina ir tai, kad paskutiniu metu laikosi itin aukšta lauko temperatūra. 

Nerimą kelia ir situacija dėl itin išaugusio tarakonų, žiurkių, musių skaičiaus, taip pat benamių gyvūnų. Visi gyvūnai taip pat gali būti ligų pernešėjai. Gendančios maisto atliekos miesto pakraščiuose gali pritraukti laukinius gyvūnus, tad gali padidėti ir žmonių apkandžiojimo rizika. 

NVSC reikalauja, kad atliekos būtų kuo greičiausiai išveštos, o vietos, kuriose jos buvo, išplautos ir dezinfekuotos. 

R.Lingienė sakė, kad per savo darbo patirtį panašaus atvejo nėra mačiusi.

Nustatyta, kad šiukšlių konteineriai prie daugiabučių namų gali stovėti ne artesniu nei 10 metrų atstumu. Visgi, NVSC specialistės pabrėžė, kad svarbu ne tik atstumas, bet ir tinkama konteinerių priežiūra. 

„Gyventojai skundžiasi krūvomis atliekų, kai nebesimato konteineriu. Skundžiasi tarakonais, laukiniais šunimis. Ištampytomis šiukšlėmis. Ypatingai nemalonu, kad konteinerių smarvė prasiveržia ir į butus“, – apie gyventojų skundus kalbėjo R.Lingienė, pridurdama, kad kol kas negavo nė vieno nepagrįsto skundo. Jie gaunami iš visų Vilniaus mikrorajonų. 

Gesinami gaisrai

NVSC specialistai keliavo po Vilnių ir užfiksavo kiemuose gulinčias šiukšlių krūvas. Centro ekspertė Elena Mirinavičienė pripažino, kad tikrinant gyventojų skundus pastebėjo dirbančias šiukšlių išvežimo mašinas. 

„Tačiau taip tik gesinami gaisrai. Gyventojai skundžiasi, jie nuvažiuoja, surenka, bet tokia pati situacija kartojasi kitose vietose“, – sakė E.Mirinavičienė. 

Kaip pavyzdį ji paminėjo sostinėje esančią Didlaukio gatvę. Prie šios gatvės 34-ojo namo dar trečiadienį buvo gausu šiukšlių, tačiau po gyventojų skundų jos buvo išvežtos. Visgi, jau ketvirtadienį prie tos pačios gatvės 39-ojo namo per šiukšles nesimatė konteinerių. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.