G. Landsbergis: „Jei galėčiau pasakyti, ką galvoju, tai būtų užjuodinta“

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partija šeštadienį Vilniuje susirinko į XXIII suvažiavimą, kurio metu planuojama priimti rezoliucijas dėl strateginės laikysenos reaguojant į kylančius iššūkius.

 Konservatorių pirmininkas G.Landsbergis.<br> M.Ambraso nuotr.
 Konservatorių pirmininkas G.Landsbergis.<br> M.Ambraso nuotr.
Konservatorių pirmininkas G.Landsbergis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Konservatorių pirmininkas G.Landsbergis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-05-12 13:04, atnaujinta 2018-05-12 14:12

„Sunkus uždavinys tenka kalbėti partijos šventėje, kai šalyje mažai šventinių nuotaikų. Jei jau galėčiau pasakyti viską, ką galvoju apie dabartinę politinę situaciją, tai didelė dalis mano kalbos turėtų būti užjuodinta storu markeriu. Ne dėl kokių nors pavardžių ar įvykių, bet dėl nusivylimo, kurį tik juodas markeris gali paslėpti.

25 metai kaip įkurta Tėvynės sąjunga ir nors mūsų šventė džiugi, pirmiausia noriu pasidalinti šių dienų nerimu dėl bendruomenės, platesnės nei mūsų partija – dėl Lietuvos“, – suvažiavimo sveikinimo kalboje sakė partijos pirmininkas. Jo kalboje nuskambėjo daug negatyvių gaidų.

Nepamiršo ir valdančiųjų

Konservatorių lyderio kalboje atsispindėjo ir šiuo metu žiniasklaidoje mirgančios aktualijos, tiesa, nepagailėta kritikos ir valdantiesiems: „Nerimą kelia ir kol kas dar neužtušuotas kitas koncernas, susikūręs ir finansuojantis dabar Seime esančią didžiausią frakciją. Ši koncernui priklausanti partija nenori, kad Seimas užduotų klausimus apie žemės ūkį, todėl jų kontroliuojama Seimo dauguma ir balsuoja prieš tokį tyrimą“, – sakė jis.

Anot G.Landsbergio, šiam partiniam koncernui nereikia, kad būtų pakeistos didelių žemės sklypų apmokestinimo taisyklės, todėl frakcija balsuoja prieš. „Jeigu tai nėra interesų atstovavimas už pinigus, tai tik laiko klausimas, kada kiti didieji koncernai, pasimokę iš tokio sėkmingo projekto, susikurs savo partijas. Yra padorių žmonių didžiausioje frakcijoje. Tikiuosi, kad jie išdrįs atsistoti Lietuvos pusėje“, – sakė jis.

G.Landsbergis pabrėžė, kad nerimą kelia, kad „Lietuvai skęstant vidaus skandaluose laimi būtent Rusija.“

„VSD ataskaitoje minėta, kad Rusija kitais metais mūsų Prezidento rinkimuose turės savo kandidatą. Per politinę suirutę galime nepastebėti, kad kandidatas gal jau apsišvietęs. Gal pakabintas, dėl kokių nors savo veiksmų? Gal tai suvaržytas, nelaisvas žmogus? Verčiamas išduoti Lietuvą?“, – klausė jis.

Anot jo, nerimą kelia trypčiojanti valstybė, kuri „išblyškusi ir palaikoma tik augančios ekonomikos. Be lašelio pasirengimo ateities krizėms, kurios ateis“.

Baigdamas savo suvažiavimo kalbą G.Landsbergis įvardijo, kokių pokyčių tikisi: „Tikiu, kad išmoksime jaunai demokratijai skirtas pamokas ir mūsų partinė sistema po išbandymų bus brandesnė. O visuomenė, po klounų ir oligarchų partijų saulėlydžio išmoks atsirinkti pelus nuo grūdų ir kitame Seime bus mažiau basčių ir skardžių.“

Jaučia žemės drebėjimą

„Mūsų politinėje sistemoje juda tektoninės plokštės ir vyksta, gal ir nedidelis, žemės drebėjimas. Noriu atkreipti dėmesį į tai, kas, svarbu demokratijai. Kitais metais mūsų laukai net treji rinkimai, o beveik pusę Seimo narių teigia, kad nepasitiki Vyriausiaja rinkimų komisija“, – sakė konservatorius sveikinusi liberalų atstovė Aušrinė Armonaitė ir pridūrė, kad sudėtina situacija ir dėl politikų požiūrio į žiniasklaidą.

Socialdemokratų atstovė Rasa Budbergytė teigė, kad abi partijos turi daugiau vienijančių aspektų, o ne tik buvimas opozicijoje. „Ir jūsų sąjunga, ir mūsų partija turi jaunus veržlius lyderius, kurie yra mūsų ateitis ir dėl jų turime kartu dirbti. Dirbami Lietuvai, nesvarbu, kurioje pusėje, kairėje ar dešinėje, turime dirbti bendrai, neieškodami priešpriešų“, – kalbėjo ir linkėjo pamilti ne tik tėvynę bei žmones „ne tik žydinčiame Vilniuje, bet visoje Lietuvoje“.

Partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis jau anksčiau yra sakęs, kad suvažiavime planuojama aptarti ne tik apie idėjas partijos ir šalies ateičiai, tačiau ir viziją visai Europai, kuri bus pagrindu partijos darbams Seime bei Europos Parlamente.

Suvažiavimo metu taip pat bus tvirtinami nauji partijos įstatai, kuriais bus keičiama kandidatų prezidento, dalies savivaldybių merų rinkimuose kėlimo tvarka. Buvo skelbta, kad už juos galės balsuoti ir partijai nepriklausantys žmonės.

Parlamente TS-LKD turi antrą pagal dydį frakciją, jai priklauso 31 narys. Partija turi apie 14,5 tūkst. narių.

Konservatorių suvažiavime sveikinimo kalbą sakęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigė, kad tikisi, jog daugeliui buvimas partijos nariais nėra vien noras užsidėti prekinį ženklą“.

V.Pranckietis pabrėžė, kad partijoje matomos kelios politinių nuomonių linijos, o pats partijos įsikūrimas neatsiejamai susijęs su Lietuvos tautiniu sąjūdžiu. Seimo pirmininkas ragino ne tik kritikuoti kolegas, bet ir išlikti kritiškiems bei nebijoti vienyti jėgas, kad būstų sprendžiamos visai Lietuvai aktualios problemos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.