Dėl radioaktyvių vamzdelių – bėdos buvusiems Ignalinos atominės elektrinės vadovams

Panevėžio apygardos teismas ėmėsi Ignalinos atominės elektrinės radioaktyvių vamzdelių aukciono bylos. Prieš teismą stojo penki Lietuvos piliečiai ir vienas Vokietijos.

Buvęs Ignalinos atominės elektrinės generalinis direktorius vilnietis D.Janulevičius nepripažįsta kaltės.<br>D.Krasausko nuotr.
Buvęs Ignalinos atominės elektrinės generalinis direktorius vilnietis D.Janulevičius nepripažįsta kaltės.<br>D.Krasausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2018, 3:23 PM

Buvę Ignalinos atominės elektrinės vadovai vilniečiai 44 metų Darius Janulevičius ir 52 metų Osvaldas Čiukšys, taip pat buvęs komercijos skyriaus vadovas 46 metų zarasiškis Lauras Puslys, Vokietijos įmonės įgaliotas atstovas 47 metų vilnietis Giedrius Bakutis, vienos Lietuvos bendrovės direktorius 46 metų kaunietis Kęstutis Norvaišas ir 61 metų Vokietijos pilietis Peteris Zivas kaltinami piktnaudžiavimu, o kai kurie – ir neteisėtu branduolinių ar radioaktyviųjų medžiagų laikymu.

Pasak Panevėžio apygardos prokurorės Dalios Markauskienės, teisiamieji veikė kaip organizuota grupė, vieni buvo organizatoriai, kiti – padėjėjai, treti – vykdytojai.

Tyrimo metu nė vienas kaltinamųjų, kurie visi turi aukštąjį išsilavinimą ir anksčiau nėra teisti, savo kaltės nepripažino.

Aukcione parduodamo atominės elektrinės turto, dėl kurio ir buvo iškelta byla, vertė siekė 1,5 mln. eurų.

Vakarykštis posėdis tęsėsi apie valandą. Vieno teisiamojo advokatas pageidavo, kad Ignalinos atominėje elektrinėje kaip įrodymas saugomi 2 tūkst. tonų varinių vamzdelių būtų grąžinti juos aukcione nusipirkusiai Vokietijos įmonei „Sypra“.

Teisininkas stebėjosi, kad vokiečiams jokie kaltinimai nėra pareikšti, tačiau neatgaudami teisėtai įsigyto pirkinio jie patiria nemažų nuostolių. Prokurorė atkirto, kad įtariama, jog vokiečiams buvo sudarytos išskirtinės sąlygos laimėti šį aukcioną.

Panevėžio apygardos teisme nagrinėjama kita civilinė byla. Gindama viešąjį interesą prokuratūra bando užginčyti šį aukcioną, o metalo laužo pardavimo ir pirkimo sutartį pripažinti negaliojančia. Ieškinio suma – per 1,5 mln. eurų.

Advokatas taip pat pageidavo, kad teismas išklausytų atvykusios vokiečių įmonės advokatės.

Šiems prašymams prokuratūra nepritarė. Kadangi byla sudėtinga ir didelės apimties, teismas dėl advokato prašymų nutarė nuspręsti po trijų savaičių vyksiančiame posėdyje.

Prieš ketverius metus Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT) sudomino organizuotas Ignalinos atominės elektrinės turto pardavimo aukcionas.

Kilo įtarimų, kad iš anksto buvo numatyta, kas taps jo laimėtoju.

Aukcionas buvo surengtas dėl 2 tūkst. tonų varinių vamzdelių, užterštų radioaktyviomis medžiagomis, pardavimo.

Aukcione dalyvavo tik du dalyviai. Vienas jų – įmonė iš Vokietijos, kuri laimėjo aukcioną ir įgijo teisę užterštus vamzdelius įsigyti už pradinę kainą – 1,5 mln. eurų.

Vienos vario tonos kaina siekė apie 782 eurus. Tuo metu rinkoje švaraus vario tona kainavo beveik penkis kartus brangiau – apie 3,8 tūkst. eurų.

Aukciono laimėtojas buvo įpareigotas įsigytą radioaktyviomis medžiagomis užterštą metalą išgabenti iš šalies nevalytą, tačiau po aukciono elektrinės teritorijoje buvo įdiegta technologinė linija vamzdeliams valyti ir pradėti darbai.

Buvo pažeistas Konkurencijos įstatymas

STT kreipėsi į Konkurencijos tarybą prašydama įvertinti, ar nebuvo pažeistas Konkurencijos įstatymas organizuojant ir vykdant minėtą aukcioną.

Prieš penkis mėnesius Konkurencijos taryba konstatavo, kad aukcione dalyvavusios dvi įmonės „Sypra“ ir „Norvesta“, iš anksto susitarusios, tik imitavo konkurenciją, todėl abiem joms už Konkurencijos įstatymo pažeidimus skyrė po 27 tūkst. eurų dydžio baudas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?