Prieš Ramūną Karbauskį maištaujantis Naglis Puteikis: „Aš nieko nebijau“

„Aš esu antras po Povilo Urbšio, kurį nori išmesti iš frakcijos“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime narys Naglis Puteikis. Antradienį parlamente svarstant vadinamosios „agrokomisijos“ klausimą jis buvo vienas iš dviejų valstiečių, pasisakęs už tokios komisijos sudarymą.

Iš visų valstiečių tik N.Puteikis ir P.Urbšys balsavo už žemės ūkio padėties tyrimą vykdančios komisijos sudarymą.<br> lrytas.lt koliažas
Iš visų valstiečių tik N.Puteikis ir P.Urbšys balsavo už žemės ūkio padėties tyrimą vykdančios komisijos sudarymą.<br> lrytas.lt koliažas
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Povilas Urbšys. <br>T.Bauro nuotr.
Povilas Urbšys. <br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 15, 2018, 1:20 PM, atnaujinta May 15, 2018, 1:22 PM

Po balsavimo pasitraukė

Seimo nariai antradienį dar kartą svarstė dėl siūlymo sudaryti komisiją, kuri tirtų nerimą keliančią padėtį Lietuvos žemės ūkio sektoriuje. Ekonimikos komitetas, vadovaujamas „socdemdarbiečio“ Rimanto Sinkevičiaus nusprendė, kad tokia komisija – nereikalinga. Galutiniu balsavimu nuspręsta, kad ji neturi būti sudaroma.

Už „agrokomisiją“ pasisakė 41 Seimo narys, 53 parlamentarai buvo prieš, o šeši susilaikė. Visi pasisakę prieš komisijos sudarymą buvo valdančiosios valstiečių ir „socdemdarbiečių“ koalicijos nariai. Už tai, kad komisija būtų sudaryta, pasisakė dauguma opozicijos atstovų.

„Tai buvo istorinis balsavimas, kuris įtvirtino štai šią dalį mūsų Seimo (parodė į valdančiuosius – Aut.), iš principo, kaip atstovaujančią vieno visiems gerai žinomo Agrokoncerno interesams. Baimė atlikti tyrimą parodo, kad jūs esate priklausomi“, – po balsavimo kalbėjo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos lyderis Gabrielius Landsbergis.

Liberalų sąjūdžio pirmininkas apgailestavo, kad šiame Seime yra dalykų, kurių tirti negalima. „Jeigu draudžiama kažkas, tai reiškia, kad negalime kalbėti apie skaidrumą“, – sakė Eugenijus Gentvilas.

Visgi, didžiausią akibrokštą brėžė valstiečių frakcijos narys Povilas Urbšys. Po balsavimo jis perskaitė, panašu, iš anksto paruoštą pranešimą, kuriame dėstė, kad tuomet, kai LVŽS lyderį Ramūną Karbauskį prieš rinkimus suvedė su Sauliumi Skverneliu, tikėjo, kad valstiečių vedlys yra sąžiningas žmogus.

„Buvau nustebęs, kai iškilus viešumoje abejonėms dėl R.Karbauskio verslo, jis pradėjo elgtis kaip įprasta tiems, kurie politinę įtaką naudoja savo verslo naudai, tokiu būdu paversdamas savo verslo dalimi ir suteikdamas galimybe opozicijai traktuoti, kad frakcija priklausoma nuo verslo“, – sakė P.Urbšys ir pareiškė, kad savo noru palieka LVŽS frakciją Seime. Tokie partijai nepriklausančio politiko žodžiai palydėti plojimais.

Po jo pasitraukimo tapo dar labiau akivaizdu, kad parlamente nėra formalios valdančiosios daugumos. Tam, kad Seime būtų formali valdančioji dauguma, reikia 71 parlamentaro. Pasitraukus P.Urbšiui valdančiojoje koalicijoje jų liko 66.

Ragino balsuoti palankiai R.Karbauskiui

Iš viso prieš „agrokomisijos“ sudarymą balsavo du valstiečių frakcijos nariai – P.Urbšys ir Naglis Puteikis. Pirmasis iš frakcijos pasitraukė, o antrasis naujienų portalui lrytas.lt teigė, kad dažnai balsavimą pagal sąžinę deklaruojantis R.Karbauskis šį kartą jo vadovaujamai frakcijai priklausantiems politikams rinktis neleido.

Visgi, N.Puteikis balsavo priešingai frakcijos nuomonei. Jis įsitikinęs, kad komisija turėjo būti sudaroma, nes situaciją Lietuvos žemės ūkyje tirti reikia. Politikas taip pat teigė palaikantis visus iš frakcijos pasitraukusio P.Urbšio pasakytus žodžius.

„Būtina tirti verslo koncentracija visose Lietuvos ūkio srityse, ne tik statybose ar televizijose, didmeninėje prekyboje, bet ir žemės ūkyje. Tik trys Europos valstybės ES paramą ūkininkams duoda pagal jų turimų hektarų skaičių – Kipras, Malta ir Lietuva. Visos kitos valstybės dalina paramą mažindamos turtinę nelygybę, kai duoda ūkiui, o ne hektarui. Tai vien šitai reikia tirti“, – sakė N.Puteikis.

Paklaustas, ar frakcijoje buvo raginama balsuoti prieš komisijos sudarymą, jis patikino, kad valstiečių frakcijos nariams buvo liepiama palaikyti frakcijos seniūno nuomonę ir balsuoti prieš „agrokomisiją“. N.Puteikis taip pat teigė, kad buvo užsiminta apie jo išmetimą iš frakcijos.

„Visą laiką frakcijoje buvo raginamas balsuoti, palaikyti generalinę frakcijos liniją ir visą laiką buvo mėtomos užuominos, kad aš esu antras po P.Urbšio kandidatas būti išmestas iš frakcijos. Bet aš nesiruošiu niekur išeiti iš frakcijos, dauguma jos darbų labai geri Lietuvai“, – kalbėjo N.Puteikis.

Paklaustas, ar nesibaimina, kad po tokio balsavimo jis bus išmestas iš frakcijos, Seimo narys sakė nieko nebijantis, nes jis nepriklauso LVŽS partijai, yra Centro partijos pirmininkas, atskaitingas savo partijai ir rinkėjams Danės apygardoje.

„Aš esu laisvo mandato šalininkas, nieko nebijau“, – sakė jis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.