Paslaptingi manevrai šildo kėdę grynuoliui

Ar ilgai užtrukusios ir neva stringančios Registrų centro direktoriaus paieškos nerodo, kad ši kėdė specialiai šildoma buvusiam Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovui Sauliui Urbanavičiui?

S.Urbanavičius mįslingai kalbėjo apie tikimybę vadovauti Registrų centrui.<br>T.Bauro nuotr.
S.Urbanavičius mįslingai kalbėjo apie tikimybę vadovauti Registrų centrui.<br>T.Bauro nuotr.
Registrų centrą neseniai purtė įvairūs skandalai, o dabar ilgai nesurandama, kas vadovaus šiai valstybės įmonei.
Registrų centrą neseniai purtė įvairūs skandalai, o dabar ilgai nesurandama, kas vadovaus šiai valstybės įmonei.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

May 16, 2018, 6:25 AM, atnaujinta May 16, 2018, 10:14 AM

Dabar daug kas stengiasi iškoduoti slaptas Valstybės saugumo departamento pažymas apie praeityje galbūt vykusius įvairius sandėrius, regis, panašūs dalykai, dedasi ir šiomis dienomis.

Antai Susisiekimo ministerija skelbia, kad į pernai jos žiniai perduoto Registrų centro vadovus pretenduoja šeši kandidatai ir, atrodo, konkurso nugalėtojas šįkart bus išrinktas.

Pretendentų vadovauti svarbiai valstybės įmonei pavardės kol kas neatskleidžiamos, tačiau jau kurį laiką užkulisiuose sklando kalbos, jog šis konkursas rengiamas tiktai dėl akių, o jo rezultatai esą žinomi iš anksto.

Teigiama, kad naujuoju Registrų centro direktoriumi turėtų tapti kovo pabaigoje kadenciją baigęs STT vadovas S.Urbanavičius. Konkursą rengianti Susisiekimo ministerija nepaneigė, kad jis – vienas kandidatų.

Tuo metu „Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, šis postas kovotojui su korupcija esą buvo pažadėtas dar gerokai prieš baigiantis jo kadencijai, o anksčiau vykusi Registrų centro vadovo atranka tebuvo imitacija.

Dėl šio paskyrimo esą pasiektas neoficialus aukščiausių šalies pareigūnų sutarimas, taip pat teigiama, jog S.Urbanavičiui palankiais būsimo konkurso rezultatais esą rūpinasi vienas teisėsaugos institucijoje anksčiau dirbusių ministerijos darbuotojų.

Niekas dar neaišku?

„O gal galiu nekomentuoti savo planų?“ – „Lietuvos ryto“ paklaustas, kodėl nusprendė siekti Registrų centro vadovo posto, nuo tiesaus atsakymo išsisukinėjo S.Urbanavičius.

Vis dėlto buvęs STT direktorius nepaneigė, kad dalyvauja konkurse: „Kaip norite, taip supraskite.

Aš dabar iš tikrųjų nesu viešas asmuo, todėl galiu to ir nekomentuoti. O kai bus daugiau aiškumo, tada ir komentuosiu.“

Kalbų apie dalyvavimą konkurse S.Urbanavičius nepaneigė ir paklaustas, ar dėl to jis nutarė nesiekti dar vienos kadencijos STT.

Jis teigė šio savo sprendimo priežastis paaiškinęs jau anksčiau: „Aš iki paskutinės darbo dienos STT absoliučiai negalvojau apie savo ateitį. Galvojau tik apie tai, kaip užbaigti darbus. Kitoks mano elgesys būtų nesąžiningas tarnybos atžvilgiu.

Dabar, aišku, pradėsiu galvoti apie savo ateitį, bet planų tikrai nekomentuosiu.“

Kovo pabaigoje netikėtai pranešęs apie sprendimą netęsti tarnybos S.Urbanavičius aiškino, kad nėra pavargęs, atsakomybės nevengia, bet nori pokyčių.

Nieko nežino, bet sveikino

Jau tuomet kai kurie „Lietuvos ryto“ kalbinti politikai tokius S.Urbanavičiaus aiškinimus sutiko su ironiška šypsena: „Bepigu nebijoti, kai turi parašiutą.“

Bet premjeras Saulius Skvernelis, taip pat Susisiekimo ministerijos vadovas Rokas Masiulis neigė galimą išankstinį susitarimą, kas turėtų tapti naujuoju Registrų centro vadovu.

Premjeras „Lietuvos rytui“ sakė, kad S.Urbanavičiui siekti šio posto nesiūlė, bet neslėpė, kad jo dalyvavimą konkurse labai sveikintų: „Tokie žmonės rinkoje turi labai didelę paklausą ir jo patirtis būtų labai naudinga įmonei.

Bet aš tikrai nežinau, ar jis dalyvauja. Man nepriklauso to žinoti. Tačiau neabejoju, kad konkursas vyksta skaidriai.“

R.Masiulis irgi tikino žinąs tik tiek, kad norą dalyvauti konkurse pareiškė šeši kandidatai: „Jų pavardžių nežinau ir S.Urbanavičiaus nesu kvietęs dalyvauti šiame konkurse.

Aš į šiuos reikalus nesikišu.“

Paklaustas, kaip vertintų S.Urbanavičiaus kandidatūrą, ministras išliko diplomatiškas: „Yra komisija, kuri be įsikišimo iš šalies spręs, kuris kandidatas yra geriausias. Iki manęs atkeliaus jau galutinis sprendimas.“

Reikalavimai buvo sumažinti

Naująjį Registrų centro vadovą bandyta išrinkti vasario mėnesį, tačiau tuomet paskelbtas konkursas buvo atšauktas aiškinant, kad nepavyko sulaukti pakankamai kandidatų. Juos atbaidė iškelti itin aukšti specifiniai reikalavimai.

Manoma, kad tai galėjo būti padaryta tyčia, nes norėta sulaukti STT direktoriaus kadencijos pabaigos.

Beje, „Lietuvos ryto“ šaltinių, duomenimis, S.Urbanavičiui buvo taip pat siūloma tapti Valstybinės miškų urėdijos vadovu, tačiau jis atsisakė.

Ankstesniame konkurse S.Urbanavičius net nebūtų galėjęs dalyvauti, nes Registrų centro vadovui tada buvo keliamas reikalavimas turėti ne mažesnę kaip penkerių metų vadovaujamojo darbo patirtį ir ne bet kur, o daugiau kaip 500 darbuotojų turinčioje su informacinėmis technologijomis susijusioje bendrovėje.

Kaip ir buvo prognozuojama, Susisiekimo ministerijos vėl paskelbtame konkurse kvalifikaciniai reikalavimai pretendentams buvo smarkiai sumažinti. Tarkime, jau neprivalu turėti teisinį išsilavinimą, taip pat gerokai nuleista užsienio kalbos mokėjimo kartelė.

Be to, pakanka turėti penkerių metų juridinio asmens, kuriame yra ne mažiau kaip 200 darbuotojų, vadovavimo patirties.

Užtat pabrėžiama, kad toks asmuo turi būti nepriekaištingos reputacijos. Neabejojama, jog šiuo požiūriu S.Urbanavičius bus pranašesnis už kitus konkurso dalyvius.

Idėjos nebuvo įdomios

Naujojo Registrų centro vadovo ieškota ir prieš metus, kai ši įmonė dar priklausė Teisingumo ministerijai. Tuomet konkursą laimėjęs advokatas Gintautas Bartkus iš jo netikėtai pasitraukė.

Advokatas „Lietuvos rytui“ teigė taip pasielgęs po pokalbių su politiniais veikėjais: „Tada buvo tokia politinė situacija, kai neatrodė, kad ten galėčiau imtis kokių nors realių pokyčių, o vien tik vadintis vadovu neturėjau jokio noro.“

G.Bartkus taip pat stebėjosi, kad konkurso rengėjams tuomet nerūpėjo nei kandidatų planai, nei idėjos: „Atrodo, ir dabar programa nėra svarbiausia. Kažkodėl pagrindinis dėmesys kreipiamas į tai, kokio dydžio kolektyvui buvo prieš tai vadovaujama.

Tai – kažkoks nesusipratimas.

Jei prieš tai vadovavai 200 darbuotojų turinčiai įmonei, vadinasi, gali vadovauti bet kam, nesvarbu, ką planuoji daryti.“

Anot advokato, kandidatams dirbtinai kuriami barjerai atbaido patyrusius specialistus, mokslininkus, Registrų centro darbuotojus, todėl esą kyla minčių, kad galbūt tie reikalavimai pritaikomi kai kam specialiai.

Pasakė, kuo užsiims vadovas

Iš konkurso pasitraukus G.Bartkui centro vadovu turėjo būti paskirtas antrąją vietą jame užėmęs įmonės direktoriaus pavaduotojas Arvydas Bagdonavičius.

Tačiau jo skyrimas buvo sustabdytas, nes Seimo Antikorupcijos komisija aiškinosi skandalingas elektroninės sveikatos sistemos projekto įgyvendinimo aplinkybes. Registrų centre A.Bagdonavičius buvo atsakingas už šį projektą.

Sutapimas: praėjusią savaitę, kai prasidėjo kandidatų į Registrų centro vadovus dokumentų tikrinimas, Susisiekimo ministerija pristatė e.sveikatos sistemos audito rezultatus.

Buvo garsiai pranešta, kad paskutinis projekto etapas pasižymėjo neskaidriais pirkimais, o rangovus samdęs Registrų centras neužtikrino jų priežiūros.

R.Masiulis tada aiškino, kad Registrų centras turės atlikti išsamesnį tyrimą ir nustatyti konkrečią žalą bei atsakingus asmenis. Anot susisiekimo ministro, tai bus naujojo įmonės vadovo rūpestis.

Registrų centras be nuolatinio vadovo liko praėjusių metų pavasarį. Prieš tai įmonei du dešimtmečius vadovavo Kęstutis Sabaliauskas. Jis iš šių pareigų pasitraukė savo noru.

Buvusį energetikos ministrą paliko nuošalyje

Registrų centro vadovo ieškančios Susisiekimo ministerijos vadovas R.Masiulis yra minimas politinės korupcijos byloje.

Kaip rašė „Lietuvos rytas“, buvusio „MG Baltic“ viceprezidento R.Kurlianskio advokatai prašė buvusį energetikos ministrą R.Masiulį šioje byloje apklausti kaip liudytoją. Mat jis praėjusią kadenciją į ministrus buvo deleguotas Darbo partijos.

Šiai partijai priklausęs buvęs parlamentaras V.Gapšys yra kaltinamas bandymu paveikti Ignalinos atominės elektrinės organizuojamus viešuosius pirkimus, kuriuose ketino dalyvauti ir koncernui priklausanti bendrovė „Mitnija“.

Dėl to pernai S.Urbanavičiaus vadovaujama STT į apklausą buvo iškvietusi buvusį energetikos viceministrą R.Baliukovą. Pastarasis neigė su V.Gapšiu kalbėjęs apie koncerną galėjusius dominti konkursus, tačiau neatmetė, kad „darbietis“ tai galėjo tiesiogiai aptarti su R.Masiuliu.

Bet daugiau kaip pusšimtį skirtingoms stovykloms priklausiusių politikų apklausę tyrėjai R.Masiuliu nesusidomėjo – įtarimus galėjęs paneigti arba patvirtinti prezidentės D.Grybauskaitės globotinis į STT net nebuvo kviečiamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.