R. Karbauskis: dabartinė partijų finansavimo tvarka – apgalvota

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis skeptiškai vertina svarstymus, kad reikėtų vėl leisti juridiniams asmenims finansuoti partijas.

Ramūnas Karbauskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jūratė Skėrytė (BNS)

May 22, 2018, 10:10 AM

Anot jo, tai draudžianti dabartinė politinių organizacijų finansavimo tvarka yra gana pagrįsta.

„Mes labai gerai matome tam tikrą laikotarpį, kuris leido partijoms (gauti juridinių asmenų paramą – BNS), atsiverskite partijų finansavimą ir įmonės, kurios dabar minimos tose (Valstybės saugumo departamento – BNS) pažymose, ten jas visas rasite“, – antradienį Seime žurnalistams sakė R. Karbauskis.

„Man atrodo, kad dabartinė tvarka pakankamai apgalvota, bet jeigu bus tokie siūlymai mes tikrai tarsimės, šnekėsimės, bet tikrai tokių siūlymų negirdėjau“, – teigė jis.

Premjeras Saulius Skvernelis antradienį LRT radijui tvirtino, kad po Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto išvadų dėl verslo ir politikos ryšių bus grįžtama prie diskusijų, kaip keisti dabartinį partijų finansavimo modelį.

Anot Vyriausybės vadovo, gali būti diskutuojama ir dėl buvusio VSD vadovo Mečio Laurinkaus viešai išsakyto siūlymo grįžti prie anksčiau galiojusio modelio, kai  verslui buvo leidžiama finansuoti partijas.

„Tai buvo panaikinta kaip, galbūt, neskaidri priemonė. Bet yra ir šalininkų Mečio Laurinkaus pozicijos, nes tuo metu bent jau oficialiai matėsi, kuris juridinis asmuo kokią politinę jėgą remia. Tai, manau, šitos diskusijos tikrai grįš ir mes turėsime ieškoti geresnio finansavimo modelio, optimalesnio politinių partijų ir komitetų, nei jis yra dabar“, – LRT radijui teigė premjeras.

Lietuvoje verslo ir fizinių asmenų parama partijoms uždrausta nuo 2012-ųjų, tuomet įvestos valstybės dotacijos. Pataisas inicijavo prezidentė Dalia Grybauskaitė. Vėliau draudimas remti fiziniams asmenims sušvelnintas – leista tą daryti politinių kampanijų metu su tam tikrais apribojimais.

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.