Išvadas dėl neteisėto poveikio Seimo komitetas žada kitą trečiadienį

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) kitą savaitę trečiadienį planuoja paskelbti išvadas dėl neteisėto poveikio politiniams procesams.

Vytautas Bakas<br>D.Umbraso nuotr.
Vytautas Bakas<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milena Andrukaitytė (BNS)

May 23, 2018, 2:37 PM, atnaujinta May 23, 2018, 3:11 PM

„Aš labai norėčiau, ir komitetas šiandien sutarė, kad išvados bus paskelbtos trečiadienį kitą savaitę“, – trečiadienį žurnalistams po komiteto posėdžio sakė NSGK vadovas Vytautas Bakas.

Tyrime – „Leo LT“

Trečiadienį komitetas apklausė du buvusius premjerus, socialdemokratą Gediminą Kirkilą ir konservatorių Andrių Kubilių. 

Anot V. Bako, buvę premjerai apklausti keturiomis temomis: dėl Rusijos energetikos kompanijų įtakos, verslo grupių įtakos politiniams sprendimams, „Leo LT“ projekto, bei „politinių partijų ir kampanijų finansavimo, ypatingai, kiek tai susiję su Rusijos įmonėmis“.

G. Kirkilas po posėdžio sakė negalintis teikti informacijos, ko klausinėjo komiteto nariai, tik patvirtino, kad buvo kalbama „apie tai, kas yra viešoj erdvėj, tas visas pažymas“.

Klausiamas apie „LEO LT“ projektą G. Kirkilas teigė, jog „VP Market“ tuomet buvo vienintelė Lietuvos kompanija, pajėgi dalyvauti projekte, kuriam pritarimą buvo davęs ir Seimas.

„Sutarėm statyti elektrinę, buvo partneriai „Latvijos energija“, „Estijos energija“ ir Lenkijos „Polska Grupa Energetyczna“, labai stiprios kompanijos. Kad mes būtumėm pajėgūs turėti tokią pat stiprią, mums reikėjo grįžti prie Lietuvos Rytų ir Vakarų tinklų sujungimo. O Vakarų tinklai dar iki manęs buvo privatizuoti, privati kompanija, todėl buvo priimta sprendimas turėti viešos ir privačios partnerystės kompaniją, buvo sudaryta „Leo LT“, – pasakojo G. Kirkilas.

Jis teigė, jog „nebuvo kitos kompanijos Lietuvoje, kuri pagal savo kapitalo dydį būtų galėjusi dalyvauti tokiame projekte“.

Aiškinosi dėl V. Valentinavičiaus

A.Kubilius žurnalistams irgi sakė pristatęs pozicijas dėl „Leo LT“, kalbėjęs apie situaciją energetikoje.

„Aš viską labai plačiai kalbėjau, pasakojau panoramą, kas buvo energetikoj, kiek teko kovoti su „Rosatom“ ir „Gazpromu“. Ignalinos uždarymą, man atrodo, irgi atlaikėm visus bandymus spaust, o ko nepavyko – Visagino atominės projekto, bet čia kitas klausimas“, – sakė A. Kubilius.

Klausiamas, ar pats susitikinėjo su koncerno „MG Baltic“ atstovais, A.Kubilius sakė, kad „su daug kuo yra susitikęs, nuo Bronislovo Lubio („Achemos grupės“ buvęs vadovas) ir visų kitų, bet mes tikrai jokioms įtakoms nepasiduodame“.

Buvęs konservatorių vadovas A. Kubilius patvirtino, kad per posėdį sulaukė klausimų apie savo buvusį patarėją Virgį Valentinavičių.

„V. Valentinavičių mes pažinojome nuo jo darbo „Laisvojoje Europoje“ laikų, jis buvo vienas iš tų apžvalgininkų ar žurnalistų, kuris neslėpė savo konservatyvių pažiūrų, ir kai tapau premjeru, ieškojau žmonių, kurie galėtų padėti komunikacijoj, ir aš pasikviečiau V. Valentinavičių tapti mano patarėju ir jokių įtakų jis man, kad žiūrėk, čia „MG Baltic“ kažkoks interesas, tikrai nedarė“, - kalbėjo A. Kubilius.

Konservatoriai su „valstiečiais“ – į žodžių karą

Po komiteto posėdžio konservatorių atstovas Arvydas Anušauskas partijos narių komitete vardu paskelbė politinį pareiškimą, kuriuo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderį Ramūną Karbauskį apkaltino darant spaudimą.

„Mums nepriimtinas viešas spaudimas, kurį daro LVŽS lyderis. (...) Tie pareiškimai, kurie jo padaryti, mums susidaro įspūdis, kad taip mėginama paveikti mūsų partijos narius, metant jiems ir partijai nepagrįstus kaltinimus. Tai laikome atviru viešu spaudimu šios komisijos nariams“, – sakė A. Anušauskas.

Klausiamas, kokie R. Karbauskio veiksmai lėmė tokią reakciją, A. Anušauskas citavo LVŽS vadovo „Facebook“ paskelbtą komentarą, kuriame minima NSGK narė Rasa Juknevičienė, „kalbama apie tai, kad mes gauname iš Putino kažką, malonę įvairiomis formomis“.

„Deklaruojame, kad mums nepriimtina Putino politika, tačiau konservatorių tarpe atsiranda tokių, kurie priima Putino malonę įvairiomis formomis“, – skelbia R. Karbauskis, teigdamas, kad konservatorių šeimų nariai turi verslo interesų Rusijoje ir Baltarusijoje.

Po A. Anušausko pareiškimo savąjį „valstiečių“ vardu pareiškė norintis paskelbti Dainius Gaižauskas.

„Tai, ką jis (A. Anušauskas – BNS) dabar pasakė dėl Tėvynės sąjungos, po išvadų jūs susipažinsite, kur jis teisybę sako, kur meluoja. Esmė ta, kad apklausos metu, šiandien buvo apklausiamas A.Kubilius, jūs suprasite irgi kodėl gerb. Anušauskas yra pasakęs taip, kad neva bandoma sukompromituoti Tėvynės sąjungą“, – sakė D. Gaižauskas.

„Nieks nebando nieko apjuodint, paprasčiausiai aiškinamos aplinkybės, o ten bus vaizdas aiškus kaip ant delno, kaip atrodo Tėvynės sąjunga, o tai jiems kelia, ko gero, nerimą, nes blokavo visus mano uždavinėtus klausimus ir Gabrieliaus Landsbergio iškvietimą“, – piktinosi D. Gaižauskas.

Komitetas trečiadienį balsavo ar į apklausas kviesti konservatorių lyderį Gabrielių Landsbergį, signatarą Joną Tamulį, bet tam nebuvo pritarta. Liko suplanuota vienintelė apklausa – buvusio premjero Algirdo Butkevičiaus, jį planuojama išklausyti penktadienį.

Tiria neleistiną įtaką

Pernai spalio viduryje parlamentas pavedė NSGK atlikti parlamentinį tyrimą dėl asmenų, verslo subjektų ir kitų interesų grupių galimo neteisėto poveikio valstybės institucijoms priimant sprendimus ir galimos neteisėtos įtakos politiniams procesams.

Žiniasklaidoje neseniai buvo paviešinta informacija iš Valstybės saugumo departamento (VSD) Seimo komitetui perduoto rašto apie verslo koncerno „MG Baltic“ veiklą.

Jame teigiama, kad „MG Baltic“ atstovai per savo valdomas žiniasklaidos priemones darė neteisėtą spaudimą politikams, valstybės tarnautojams ir pareigūnams. VSD vertinimu, koncerno atstovų veikla kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

„MG Baltic“ atstovai VSD raštą pavadino nuomonių ir prielaidų kratiniu, o informacijos paviešinimą – spaudimu politinės korupcijos bylą nagrinėsiantiems teisėjams.

Seimo komiteto vadovas V. Bakas ne kartą yra sakęs, kad žiniasklaidoje paviešinta informacija yra tik nedidelė dalis Seimo komiteto surinktos medžiagos.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.