Rusų šventė Vilniuje taps Kremliaus žaidimų aikštele: tuo rūpinasi ir V. Uspaskichas

Tradicinėje rusų kultūros šventėje Vilniuje, šiemet susirinkusius linksmins Kremliaus propagandistai, sako ekspertai. Vienas jų, Viktoras Soltykovas, kaip ir Vladimiras Putinas, tragedija vadina Sovietų Sąjungos žlugimą bei aiškina, kad okupuotas Krymas visada buvo rusų.

 R.Šimašius neturi laiko pasidomėti, ką į Vilnių atvežti ruošiasi V.Uspaskichas.
 R.Šimašius neturi laiko pasidomėti, ką į Vilnių atvežti ruošiasi V.Uspaskichas.
 lrytas.lt ir 123rf nuotr.
 lrytas.lt ir 123rf nuotr.
 V.Uspaskichas<br> S.Bagdonavičiaus nuotr.
 V.Uspaskichas<br> S.Bagdonavičiaus nuotr.
Remigijus Šimašius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Remigijus Šimašius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Linas Linkevičius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Linas Linkevičius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Mindaugas Vasiliauskas, Aušrinė Ionovienė, „Lietuvos ryto“ televizija

May 24, 2018, 9:55 AM, atnaujinta May 24, 2018, 11:08 AM

Šventę globoja Vilniaus valdžia, tačiau miesto meras Remigijus Šimašius sako neturintis laiko domėtis rusų atlikėjais. Organizatoriai tame nieko blogo sako nematantys.

Kaip ir kasmet birželio pradžioje, Vingio parko estrada oš nuo rusų kalbos, rusiškų dainų ir Rusijos federacijos vėliavų. Bus minima rusų kultūros diena. Ir nors Lietuvos politikai bei ekspertai nuolat laužo galvas, ką daryti, kad mūsų rusakalbiai piliečiai nebūtų apsupti rusiškos propagandos, „darbiečių“ lyderis Viktoras Uspaskichas nusprendė padovanoti žmonėms Viktoro Saltykovo koncertą.

O šis atlikėjas viešai apgailestauja, kad sugriuvo Sovietų sąjunga, nes tuomet, anot jo, buvo geriau, o taip pat aiškina, kad nuo Ukrainos atplėštas Krymas visada buvo rusų.

„Kada griovė tarybų sąjungą tai buvo pati didžiausia klaida, tai buvo siaubas, kodėl niekas dabar to neprisimena, kaip viskas tuomet buvo neteisėtai padaryta, užsimanė, vienu brūkštelėjimu nepaklausę nuomonės, tuomet referendumo niekas nedarė.

Krymas visada buvo mūsų, aš užaugau su Krymu, aš jį praradau prieš 24 -25 metus. Ir dabar iš naujo atgavau“, – tokiais perlais dalinosi Rusijos dainininkas V.Saltykovas.

Pasirodymus žada kontroliuoti

Kartu su V.Saltykovu ant scenos lips ir ne kartą po Krymo okupacijos jame koncertavęs Olegas Pogudinas. Organizatoriai sako, kad ruošiasi kontroliuoti atlikėjų pasirodymus. Šventės organizatorė Olga Gorškova kalbėjo, kad tai – ne politinis renginys, tad kalbų apie Krymą nebus.

„Čia ne politinis renginys, čia kultūrinis ir jis nieko neskays apie Krymą, mes tą dalyką kontroliuojam. Aš manau, kad jeigu Rusijoj paieškot, gal 90 pro.c gerų atlikėjų dalyvavo kada nors Kryme po 14 metų“, – komentavo O.Gorškova.

Tuo tarpu prie Darbo partijos vairo grįžęs V.Uspaskichas įžvelgė provokaciją – esą kalbant apie Sovietų sąjungai prijaučiančių atlikėjų koncertą Lietuvoje norima sukurti konfliktą.

„Nu jūs norit kažkokį konfliktą sukurti. Aš nežinau, aš nežiūrėjau, ką jis ten kalba, aš pakviečiau dainas dainuot“, – sakė jis.

Savivaldybė renginį globoja

Renginį organizuoja rusų nevyriausybinė organizacija, o globėju tapo – Vilniaus savivaldybė. Bet R.Šimašius sako neturintis laiko domėtis Rusijos atlikėjais.

„Tiesą sakant rusų popsu neturiu kada domėtis gyvenime ir natūralu, kad kiti tuo nesidomi, tai yra tiktai galimybė turėti rusų dienas turėti Vingio parke, ir labai aiški žinia, kad negali būti propagandos, Georgijaus juostelių ir rusiško šovinizmo simbolių, tai tas yra labai aiškiai pasakyta.

Dėl atlikėjų nieko negaliu komentuoti, nes aš jų nežinau, jeigu kažkas dainuoja propagandines dainas, tai yra tarnybos, kurios tokių apskritai turi neįleisti į Lietuvos teritoriją, tai esu tikras, jos tą darbą ir padarys“, – kalbėjo Vilniaus miesto meras.

Informacinių karų ekspertas Nerijus Maliukevičius sakė, kad atsakymas nemaišyti sporto ar kultūros su politika yra banalus, naivus, o kai kuriais atvejais ir apsimestinis, nes tokių atlikėjų gastrolės remiamos Rusijos pinigais ir gali būti laikomi Rusijos užsienio politikos dalimi.

„Jei programa sudėliojama su tokiais veikėjais, politinių prokremliškų pažiūrų neslepiančiais koncertuotojais, panašu, kad kovą dėl širdžių ir protų laimi Rusijos ambasada Lietuvoje, o ne politikai, kurie nori paversti rusakalbius mūsų tikraisiais tėvynainiais“, – sakė jis.

Į Lietuvą įleidžiami

Dėl skleidžiamos propagandos, į juodąjį sąrašą asmenų, kuriems draudžiama atvykti į Lietuvą, yra įtrauktas Olegas Gazmanovas. „Lietuvos ryto“ televizijos žiniomis, nei V.Saltykovo, nei O.Pogudino pavardžių šiame sąraše nėra.

„Šiaip neverta kviest, neverta eit į tokius renginius, bet ne visada žmonėm nurodinėti, kas verta, laisvoj šaly neturėtų būt. Daug kas atvyksta, galim diskutuot, čia jau tų žmonių sąžinės reikalas kviečiančiųjų, ir interesų reikalas, kurie domisi tais reikalais“, – sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Jis kalbėjo, kad ne pirmas ir ne paskutinis kartas, kai vyksta tokios diskusijos, tad ir šiuo atvejų reikia elgtis principingai bei tokių atlikėjų, kaip O.Gazmanovas neįsileisti į Lietuvą.

Rusų kultūros šventė Vilniuje rengiama nuo 2002-ųjų. Paklaustas, ar ketina šiemet joje dalyvauti R.Šimašius sakė, kad joje niekada nėra dalyvavęs, o jei ir dalyvautų tai tik kreiptis į susirinkusius:

„Nebent atsistoti ant tribūnos, ir pasakyti tai, ko daugelis politikų, apskritai nebendrauja su Lietuvos rusais, tai pasakyti visą tiesą apie tai, kad mes rusų tautą gerbiam, bet Kremliaus politiką visiškai su ja nesutinkam iš esmės. Bet tiesą sakant, greičiausiai nedalyvausiu.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.