Šeštadienį – lietuvių kalbos egzaminas. Ką svarbu žinoti?

Jau šį šeštadienį šalies abiturientai laikys vienu svarbiausių laikomą lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą. Lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą laikyti registravosi 18 602 kandidatai. Egzaminas bus vykdomas 171 Lietuvos savivaldybių administracijų įsteigtame centre. Mokyklinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą registravosi laikyti 11 996 kandidatai. Tą pačią dieną bus vykdomas lietuvių kalbos ir literatūros kurtiesiems ir neprigirdintiesiems mokyklinis brandos egzaminas

D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
NEC direktorė Saulė Vingelienė<br>T.Bauro nuotr.
NEC direktorė Saulė Vingelienė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 1, 2018, 10:53 AM, atnaujinta Jun 1, 2018, 11:12 AM

Likus dienai iki egzamino naujienų portalas lrytas.lt primena tai, ką svarbu žinoti jį laikantiems.

Rašyti – juodu tušinuku

Nacionalinio egzaminų centro (NEC) direktorė Saulė Vingelienė lrytas.lt tiesioginėje transliacijoje kalbėdama apie tai, ką svarbu žinoti egzaminus laikantiems abiturientams sakė, kad iki šiol laikantieji egzaminus visada rašydavo mėlynu rašikliu, tačiau šiemet nuspręsta juos pakeisti juodos spalvos tušinukais.

„Šis pokytis sąlygotas perėjimo prie elektroninio nuotolinio vertinimo“, – sakė S.Vingelienė. Ji pridūrė ir tai, kad rašant juodu rašikliu skenuotų egzamino kopijų kokybė bus žymiai geresnė, nei rašant mėlynu rašikliu.

Kitoks autorių pasirinkimas

Kaip ir anksčiau, taip ir šiemet, egzaminą laikantieji turės parašyti rašinį, pasirinkę vieną iš keturių duotų temų: dviejų samprotaujamo ir dviejų literatūrinio rašinio. Tačiau anksčiau prie temų buvo nurodyti trys autoriai ir būtinai bent vienų iš jų mokinys turėjo pasiremti rašinyje.

Šiais metais bus nurodyti tik du autoriai ir jie bus tik rekomenduotini. „Tai yra, mokinys gali vienu iš jų, bet gali remtis ir bet kuriuo iš 36 bendrosios programos privalomų autorių. Tarp jų – ir vienu iš keturių užsienio autorių“, – sakė S.Vingelienė.

Galima naudotis kompiuteriais

Šiais metais lietuvių kalbos ir literatūros egzamine įvedama naujovė – abiturientai jo metu galės naudotis kompiuteriais, t. y. elektroninėmis literatūros kūrinių versijomis. Egzamino metu nebus jokių galimybių prisijungti prie interneto ir ten ieškoti informacijos. Kūriniai bus pateikiami PDF formatu, kurį galima peržiūrėti ir neturint interneto ryšio.

„Esame padarę elektronines chrestomatijas 11-12 klasėms, be apžvalginių kūrinių, be autorių biografijų, kur likę tik kūrinių fragmentai. Tai yra mažiausia, kas bus padaryta“, – prieš porą savaičių lrytas.lt transliacijoje kalbėjo NEC direktorė, pridurdama, kad tai mokiniams padės nesupainioti autorių, kūrinių personažo.

Numatoma, kad moksleiviai kompiuteriu galės naudotis 20 minučių: arba du kartus po 10 min, arba vieną kartą 20 min. Naudotis juo bus galima praėjus valandai nuo egzamino pradžios, t. y. 10 val. Kai iki egzamino bus likę pusantros valandos, numatyta, kad kiekvienam mokiniui galima skirti 10 min., kad kompiuteriu galėtų pasinaudoti visi, kuriems to reikės.

Mokyklose, kuriose bus laikomi egzaminai, pagal galimybes, bus galima naudotis stacionariais bei nešiojamais kompiuteriais arba planšetėmis. Reikalavimuose pabrėžiama, kad jie turės būti atjungti nuo interneto tinklo, o paruošti likus ne mažiau nei 12 val. iki egzamino pradžios.

Jei bus naudojamas stacionarus kompiuteris, egzaminą laikantis asmuo galės prie jo prieiti. Jei naudojamas nešiojamas kompiuteris ar planšetė, jie bus atnešti ir padėti abiturientui ant stalo.

Tačiau atkreipiamas dėmesys, kad naudotis kompiuteriu nėra būtina. Ši naujovė, viena vertus, yra pagalba mokiniui, antra vertus, – tam tikras laiko planavimo iššūkis, nes juk egzamino trukmė nepailgėja. Todėl kiekvienas pirmiausia turėtų pasverti, ar jam per egzaminą tikrai reikalingi šaltiniai.

Vienu kompiuteriu naudosis ne daugiau kaip septyni mokiniai. Jei, pavyzdžiui, jie visi vienu metu sumanys pasinaudoti kompiuteriu likus pusvalandžiui iki egzamino pabaigos, tą padaryti galės tik trys, o keturiems laiko nebeužteks. Tokiu atveju eilė naudotis kompiuteriu bus sudaroma pagal mokinių sėdėjimo vietų numerius didėjimo tvarka. Todėl, jei mokinys ketina pasinaudoti kompiuteriu, neturėtų to nukelti į egzamino pabaigą.

Kaip ir kasmet, rekomenduojama egzamino metu avėti patogią, vaikštant triukšmo nekeliančią avalynę, kad nebūtų blaškomi kiti laikantieji egzaminą. Taip pat abiturientai raginami į egzamino laikymo patalpą nesinešti mobiliųjų telefonų. 

„Tikimės, kad ir mokiniai, ir egzamino vykdytojai bei kiti su juo susiję asmenys padarys viską, kad egzaminas vyktų sklandžiai. Ir niekam nesutrukdys kaukšintys batai, nes einantieji į egzaminą bus pamąstę ir apie tokias smulkmenas“, – skelbia NEC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.