Patrulių nakties žygio atomazga – netikėta

Girti policininkai trainiojasi po miestą, mušasi tarpusavyje ir daužo praeivius. Jie išsigandę lekia slėptis, bet pareigūnai juos prisiveja ir negailestingai spardo. Tai ne citata iš romano. Panašią istoriją netrukus nagrinės Šiaulių apylinkės teismas.

Stipriai įkaušę policininkai bandė toliau linksmintis Šiaulių naktiniame klube „Pegasas“, bet buvo iš jo išvaryti.<br>G.Šiupario nuotr.
Stipriai įkaušę policininkai bandė toliau linksmintis Šiaulių naktiniame klube „Pegasas“, bet buvo iš jo išvaryti.<br>G.Šiupario nuotr.
Filmavimo kameros užfiksavo incidentą prie Šiaulių centre esančio „Whisky Bar“.
Filmavimo kameros užfiksavo incidentą prie Šiaulių centre esančio „Whisky Bar“.
Buvęs pavyzdingas Šiaulių policijos pareigūnas R.Dainauskis bus teisiamas.
Buvęs pavyzdingas Šiaulių policijos pareigūnas R.Dainauskis bus teisiamas.
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Jun 6, 2018, 6:18 AM, atnaujinta Jun 6, 2018, 11:51 AM

Šiauliuose bus teisiami ne girti praeivius mušę policininkai, o chuliganus bandęs sutramdyti jų kolega.

Teisiamųjų suole bus priverstas sėdėti 17 metų policijoje išdirbęs, daugybę kartų apdovanotas buvęs Šiaulių policijos patrulis Ramūnas Dainauskis. Jis kaltinamas girtas iš chuliganiškų paskatų primušęs kitą policininką.

Tuo metu girti po miestą šlaistęsi ir praeivius gąsdinę patruliai negavo net menkiausių drausminių nuobaudų, negana to, jiems buvo padėkota už pagalbą atskleidžiant nusikaltimą.

„Užuot padėkoję, kad atlikau pareigą, neleidau girtam policininkui mušti žmonių, apsaugojau policiją nuo jos vardo diskreditavimo, esu pažemintas ir net teisiamas“, – „Lietuvos rytui“ susikrimtęs kalbėjo R.Dainauskis.

Po išgertuvių – į klubus

Įvykiai, kurių atomazga turėtų paaiškėti teisme, prasidėjo vieną praėjusių metų vasario sekmadienį po Voveriškių kaimo pirtyje vykusių Šiaulių policijos komisariato patrulių rinktinės pareigūnų išgertuvių.

Pareigūnai, kurių buvo daugiau kaip 20, girtauti pradėjo nuo 15 valandos. Po šešių valandų daugelis jų jau buvo gerokai įkaušę ir nutarė skirstytis.

Tačiau namuose atsidūrė tik keli jau sunkiai paeinantys policininkai. Daugelis kitų būriais po 5–6 patraukė toliau linksmintis į Šiaulių barus.

Vieni išvažiavo patys, kitus keliais reisais išgabeno vėliau byloje nukentėjusiuoju pripažinto vyriausiojo patrulio Deivydo Vaišvilos draugė.

Pirmuoju reisu atvežti penki policininkai iškart patraukė į naktinį klubą „Pegasas“. Tačiau iš ten juos apsaugininkai išvarė.

Kameros fiksavo smūgį

Vėliau kameros užfiksavo, kaip iš klubo išvyti pareigūnai apsikabinę panašų į litrinį degtinės butelį šlaistosi Vilniaus gatve, pilsto į stikliukus ir geria.

Nufilmuotas ir vaizdas, kaip vienas girtų policininkų trenkia kumščiu praeinančiam jaunuoliui.

Šis ima bėgti nuo mušeikų, tačiau du, o paskui ir kiti trys pareigūnai jį vejasi. Kameros fiksuoja kažkokį bruzdesį, tačiau kas vyksta, aiškiai nematyti.

Kaip tik tuo metu vienam aršiausių policininkų D.Vaišvilai, kuris vėliau buvo pripažintas nukentėjusiuoju, paskambino dabartinis kaltinamasis R.Dainauskis ir pasisiūlė parvežti namo.

„Nemaišyk, gaudom organizuotus žulikus – užpuolėm ir davėm jiems“, – anot R.Dainauskio, tuomet nerišliai kalbėjo jo kolega.

Skubėjo gelbėti kolegos

R.Dainauskis teigė supratęs, jog reikia kuo greičiau parvežti savo gerokai jaunesnį kolegą namo, kad jis neprikrėstų daugiau kokių nors šunybių: „Žinojau, kad jis girtas tampa agresyvus ir neprognozuojamas, tad skubėjau gelbėti.“

Pareigūnas patrulius aptiko besibūriuojančius Vilniaus ir Vasario 16-osios gatvių sankryžoje.

Čia ir toliau buvo terorizuojami praeiviai. Vienas jų buvo pastumtas petimi, jam du kartus smogta į veidą. Įraše matyti, jog tuo metu R.Dainauskis stovi netoliese, tačiau išvydęs, kaip mušamas žmogus, griebia už rankų kolegą ir patraukia.

„Kol laikiau už rankų įsiaudrinusį D.Vaišvilą, jo primuštas vyriškis jam dukart smogė į veidą, o mane pastūmė. Abu pargriuvome“, – prisiminė R.Dainauskis.

Buvusio pareigūno tvirtinimu, D.Vaišvilai, matyt, nepatiko, kad jam neleido mušti praeivio: „Paskui, einant gatve, jis kelis kartus pribėgo prie manęs, iš pasalų spirdavo ar smogdavo ranka ir pabėgdavo.“

Ekipažas parvežė namo

Iš tiesų miesto kameros tuo metu užfiksavo, kaip į D.Vaišvilą panašus vyriškis bando pulti R.Dainauskį, o kiti trys policininkai jį stengiasi sulaikyti. Tačiau įniršęs vyriausiasis patrulis ištrūko ir vyrai apsikumščiavo.

Apie tai, kad Šiaulių centre vyksta muštynės, kažkas pranešė policijai. Netrukus ten atvyko ekipažas.

„Aš įsėdau į policijos tarnybinį automobilį ir pareigūnams pranešiau apie D.Vaišvilos sumuštą jaunuolį, kuris vis dar stovėjo kitoje gatvės pusėje“, – pasakojo R.Dainauskis.

Bet atvykę policininkai į įvykius nesikišo, R.Dainauskį bei dar vieną kolegą parvežė namo, o D.Vaišvilą ir kelis kitus paliko.

Spruko nuo atvykėlių

Šiaulių centre likę girti policininkai toliau šlitinėjo gatve.

Tačiau, atrodo, tuomet veiksmų ėmėsi pareigūnų anksčiau sumušti jaunuoliai ar jų draugai. Kameros užfiksavo, kaip prie policininkų privažiavo apynaujis baltas „Mercedes“.

„Tai kur čia tas erelis?“ – atidaręs automobilio langą piktai paklausė vienas keleivių.

Matyt, agresyvus tonas išgąsdino įkaušusius policininkus. Todėl kai mašinoje buvę vyriškiai jau ketino išlipti, pareigūnai spruko į greta esančio viskio baro „Whisky Bar“ kiemą.

„Mercedes“ nuvažiavo paskui juos. Iš automobilio išlipo keli sportiško sudėjimo jaunuoliai.

Kas vyko baro kieme, kameros neužfiksavo. Nufilmuotas tik po keliolikos minučių iš baro kiemo išvažiuojantis tas pats „Mercedes“ ir po to išeinantys už galvų susiėmę vienas kitą apsikabinę girti pareigūnai.

Liudininkų net neišklausė

Vis dėlto kažkas iš baro lankytojų policijai pranešė, kad kieme vyksta muštynės.

Netrukus į iškvietimo vietą atvyko du policijos ekipažai, tačiau balto „Mercedes“ jau nebuvo. Liudininkai pareigūnams papasakojo, kad balto automobilio keleiviai dviem vyrams į veidus papurškė dujų.

Tačiau atvykę pareigūnai jokių parodymų neįformino. Nors paaiškėjus, kad galėjo būti panaudotos dujos, būtina iškviesti medikus, patruliai net nesikreipė į gydymo įstaigą, o komisariatui pranešė, jog nukentėjusiųjų nėra.

Girti jų kolegos buvo susodinti į tarnybinius automobilius ir išvežioti po namus.

Paslaptingos grumtynės

Bet tuo įvykiai nesibaigė. Apie 23 valandą R.Dainauskis paskambino netoliese gyvenančiam D.Vaišvilai ir paklausė, ar sugrįžo namo, ar viskas sėkmingai pasibaigė, ar daugiau nieko nesumušė.

Tačiau, anot R.Dainauskio, kaimynas nieko neaiškino, tik pakvietė ateiti pasikalbėti.

„Kai atėjau, D.Vaišvila iškart atsiraitojo rankoves ir dukart man smogė į veidą. Aš gindamasis pargrioviau mušeiką ir laikiau jį prispaudęs prie žemės“, – teigė R.Dainauskis.

O D.Vaišvila tvirtino, jog pirmas jį užpuolė R.Dainauskis, kuris jį pastūmė ir pargriovė.

Šių muštynių metu kažkas paskambino policijai.

Atvykęs ekipažas rado svirduliuojantį girtą D.Vaišvilą.

Jį palydėjo namo, o komisariatui pranešė, kad jokių muštynių nebuvo, aptiktas tik kažkoks girtuoklis. Tai, kad tas girtuoklis – policininkas, patruliai savo vadovų neinformavo.

Diagnozė: girtumas

Maždaug po valandos D.Vaišvilos draugė iškvietė medikus, pasakiusi, kad sumuštas jos draugas policininkas gargaliuoja, jam iš burnos plūsta putos.

Apžiūrėję medikai nustatė diagnozę „girtumas, sumušta galva“ ir paleido namo.

Policijos įrašai dingo

Jau kitą rytą dar iki galo neišsiblaivęs D.Vaišvila buvo iškviestas į Šiaulių vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto skyriaus viršininko Rolando Karaliaus kabinetą. Ten patrulis pareiškė, kad jį sumušė R.Dainauskis.

Remiantis šiuo pareiškimu buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Iš pradžių R.Dainauskis jautėsi ramus. Jis buvo įsitikinęs, kad pasitelkus įvykius užfiksavusias miesto kameras tyrėjams pavyks atkurti tikrą paveikslą.

Tuometis pareigūnas tikėjo, kad jo versiją įrodys ir atvykusių policijos ekipažų garso bei vaizdo įrašai, kuriuose turėjo būti užfiksuoti muštynių vaizdai.

Bet greitai paaiškėjo, kad jau kitą dieną visi policijos automobilių užfiksuoti garso ir vaizdo įrašai buvo ištrinti.

Nors pagal įstatymus, esant net menkiausioms abejonėms, kad buvo padarytas nusikaltimas, visi policijos ekipažų užfiksuoti įrašai turi būti perkelti į specialią saugyklą, to nebuvo padaryta.

Net jei įrašai ir nereikšmingi, jie paprastai dar laikomi 60 dienų, kol patys išsitrina.

Maža to, komisariato patrulių rinktinės vadas privalo kasdien peržiūrėti vaizdo įrašus ir apie tai informuoti vadovybę.

Pareigūnai prarado atmintį

Kaip liudininkai buvo apklausti girtavę policininkai ir juos po namus išvežioję budinčių ekipažų pareigūnai. Jie lyg susitarę tvirtino nieko nematę arba buvę tiek girti, kad nieko neprisimenantys.

Paties R.Dainauskio prašymai surasti ir apklausti nuo girtų policininkų nukentėjusius jaunuolius ar išsiaiškinti, kokiomis aplinkybėmis buvo ištrinti policijos ekipažų įrašai, buvo atmetami bylą tyrusio Šiaulių apygardos prokuroro Egidijaus Jurgelio arba Šiaulių apylinkės teismo, kur teisėja dirba prokuroro žmona, sprendimais.

Neseniai byla buvo baigta tirti ir perduota Šiaulių apylinkės teismui. R.Dainauskis yra kaltinamas, kad būdamas apsvaigęs nuo alkoholio tyčia iš chuliganiškų paskatų primušė savo kolegą policininką D.Vaišvilą.

Viską aiškiai reglamentuoja įstatymas

Artūras Jušinskis

Advokatas, buvęs kriminalistas

„Policijos pareigūnas, matydamas, kad daromas teisės pažeidimas, privalo nedelsdamas imtis veiksmų, kad tam būtų užkirstas kelias.

Nėra skirtumo, ar tą pažeidimą padarė jo kolega policininkas, ar bet kuris kitas žmogus. Iškart po nusikaltimo užkardymo būtina informuoti policiją ir, esant reikalui, paprašyti pagalbos.

Visa tai labai aiškiai reglamentuoja Policijos įstatymo 25 straipsnis. Šis įstatymas dar numato ir pareigūno pareigą nustatyti įvykio liudininkus, sulaikyti ir pristatyti į policijos įstaigą nusižengimą padariusius asmenis.

Jeigu iš tiesų buvo taip, kaip teigia R.Dainauskis, jis tinkamai įvykdė savo pareigą – užkirto kelią pažeidimui, pranešė policijos įstaigai, nurodė įvykio liudininkus. Tačiau praktikoje būna atvejų, kai prokuratūra priima galutinius procesinius sprendimus įvertinusi ne visas faktines aplinkybes ir remdamasi vien tik pirmojo pareiškimą parašiusio asmens versija. Tokiu atveju teismams daug sunkiau nustatyti tiesą.“

Paaiškino: negauta objektyvių duomenų

Šiaulių apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Kastytis Šikšnys situacijos komentuoti nepanoro ir į „Lietuvos ryto“ klausimus neatsakė.

Tuo metu Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Gabrielė Gendvilaitė paaiškino, kad atliekant ikiteisminį tyrimą buvo tiriami visi byloje esantys vaizdo kamerų užfiksuoti epizodai: „Nebuvo gauta objektyvių duomenų, kad pareigūnai būtų mušę praeivius. Byloje nebuvo gauta objektyvių duomenų, pagrindžiančių informaciją apie tai, kad kavinėje „Pegasas“ girti policininkai mušėsi ir buvo išvaryti lauk, ir apie tai, kad viskio bare galimai buvo sumušti policijos pareigūnai ir jiems papurkšta dujų. Duomenų, kad būtų dingę ar ištrinti garso ir vaizdo įrašai iš į įvykio vietas vykusių policijos automobilių, byloje nėra.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.