Mįslė: už ką Joną Milių atleido iš darbo

Vyriausybė turėjo teisę atleisti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovą, tačiau tokį sprendimą priėmė be jokio svarstymo. Tai teisme bando įrodyti savo pareigų netekęs Jonas Milius.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-06-08 06:39, atnaujinta 2018-06-08 06:40

Ar Vyriausybė posėdyje gali priimti sprendimą, jei pusės ministrų kėdės stovi tuščios?

Toks klausimas buvo kilęs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus J.Miliaus atleidimo iš pareigų aplinkybes svarsčiusiam Vilniaus apygardos administraciniam teismui (VAAT).

Šio teismo teisėjai paprašė Konstitucinio teismo (KT) išaiškinimo ir sulaukė atsakymo, kad priimant sprendimus Vyriausybėje kvorumas nereikalingas.

„Turime teisinį pagrindą atleisti J.Milių, tačiau faktinio pagrindo nėra“, – VAAT vakar aiškino J.Miliaus advokatas Albertas Kručkauskas.

Oficiali valdininko atleidimo priežastis – Vyriausybė nepritarė jo veiklos ataskaitai, tačiau J.Milius tikino, kad šios ataskaitos niekas net nesvarstė.

„Buvau pasiruošęs šimto puslapių ataskaitą, bet pastebėjau, kad ministrai nelabai jos klausosi. Aš kalbėjau ne savo, o tarptautinių organizacijų vardu, vardijau JAV, Japonijos ir kitų valstybių audito išvadas, bet premjeras mane nutraukė ir pasakė, kad dabar svarstys kažkokią pažymą“, – 2015 metų rugsėjo 15-osios Vyriausybės pasitarimą viename teismo posėdžių prisiminė J.Milius.

Jo ataskaita buvo paskutinis šio pasitarimo klausimas, todėl J.Milius įsitikinęs, kad nei tądien, nei rugsėjo 28-ąją vykusiame Vyriausybės posėdyje ji nebuvo svarstoma. Klausimo dėl J.Miliaus ataskaitos nėra ir šių pasitarimų darbotvarkėse.

J.Milius stebėjosi, kad ataskaita, kuriai tuomet nepritarė Vyriausybė, iki šiol tebėra VMVT interneto puslapyje.

Parengti veiklos ataskaitą tuomečio VMVT vadovo buvo prašoma po to, kai Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pateikė korupcijos rizikos vertinimo šioje tarnyboje analizę.

Vėliau atsirado dar vienas STT dokumentas – slapta pažyma, kurią gavęs tuometis premjeras Algirdas Butkevičius ėmė įkalbinėti žemės ūkio ministrę Virginiją Baltraitienę atleisti J.Milių iš pareigų.

Kas buvo rašoma šioje pažymoje, nežinoma iki šiol.

„Pažyma iki šiol nėra išslaptinta, todėl mes nežinome, ar joje esanti informacija kaip nors siejama su VMVT vadovu, todėl ji negali būti laikoma įrodymu, kad jis iš pareigų buvo atleistas teisėtai“, – kalbėjo advokatas A.Kručkauskas.

Šiuo metu konsultacijomis užsiimantis J.Milius teismo prašo ne tik sugrąžinti jį į darbą, bet ir išmokėti darbo užmokestį už visą priverstinės pravaikštos laiką nuo atleidimo dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.