Žuvusios manekenės mamą sukrėtė suvokimas, ką ji patyrė prieš mirtį

Buvo saulėta 2018-ųjų gegužės diena. 42 metų Daiva, vaikščiodama Vilniaus gatvėmis, išvydo priekyje aukštos šviesiaplaukės siluetą. Moters širdis ėmė plakti tankiau.

D.Didžiūnaitytė mano, kad duktė nespėjo išsikviesti pagalbos.
D.Didžiūnaitytė mano, kad duktė nespėjo išsikviesti pagalbos.
Paskutinėje asmenukėje, kurią pasidarė mįslingai atsidūrusi Klaipėdoje, D.Didžiūnaitytė atrodo labai pasikeitusi.<br>„Facebook“ nuotr.
Paskutinėje asmenukėje, kurią pasidarė mįslingai atsidūrusi Klaipėdoje, D.Didžiūnaitytė atrodo labai pasikeitusi.<br>„Facebook“ nuotr.
Paskutinę gyvenimo dieną manekenė D.Didžiūnaitytė galėjo būti parduota.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Paskutinę gyvenimo dieną manekenė D.Didžiūnaitytė galėjo būti parduota.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas"

Jun 10, 2018, 7:47 AM, atnaujinta Jun 11, 2018, 4:18 PM

Daiva nusekė paskui merginą ir vylėsi, kad ji atsisuks ir tai bus jos dukra Dovilė.

Mergina pasuko galvą. Daivos viltis dužo į šipulius. Protą kaip aštri vinis nusmelkė mintis, kad jos vienturtė dukra jau niekada neis šia gatve.

Pusė metų skausmo, persunkto laukimo ilgesio, jau praėjo. Visą tą laiką protas, patyręs šoką, dar neleido iki galo suvokti tragedijos, įvykusios Klaipėdoje.

Bėgantis laikas ne gydė motinos širdį, o dar labiau ją talžė. Vis dažniau nusmelkdavo mintis, kad Dovilė niekada nebegrįš į savo namus Vilniuje.

O juose toje pačioje vietoje vis dar stovi puodelis, iš kurio manekenė gėrė kavą. Tebėra ir jos gėlės, kiti daiktai. Daiva kartais pamąsto, kad gal jau reikėtų sutvarkyti dukters asmeninius daiktus.

Tada motinos akys krypsta į duris, jos širdį suvirpina laukimo jausmas: gal Dovilė vis dėlto sugrįš? Bet protas pakužda: tai jau tikrai niekada neįvyks.

Dukters netektį išgyvenančios motinos rankos tokiomis akimirkomis nusvyra, ją apleidžia jėgos. Dovilės kavos puodelis taip ir lieka ant stalo.

Pirmąją šio pasakojimo dalį skaitykite čia.

Prievartautų moterų laiškai

– Kodėl jūsų duktė į kitą miestą išvyko be daiktų ir pinigų? Ar toks elgesys buvo įprastas? – paklausiau D.Didžiūnaitytės, žuvusios manekenės motinos (motinos ir dukters pavardės sutampa. – Aut.)

– Mano duktė dažnai keliaudavo, visada greitai susidėdavo būtinus daiktus.

Jei ji į Klaipėdą būtų vykusi būdama sąmoninga, būtų pasielgusi taip pat. O ji išvyko tik su maža rankine, be pinigų, papildomų drabužių. Manau, ją išvežė tokios būklės, kad ji jau logiškai nebemąstė.

Ši tragedija įvyko jau tada, kai ji susitiko prodiuserį. Tada ir buvo nulemtas Dovilės likimas.

Ji nė nenutuokė, su kokiu žmogumi susidūrė, nes per mažai laiko būdavo Lietuvoje.

– Jau žinomos DNR ekspertizės išvados. Iš jų paaiškėjo, kaip su jūsų dukterimi laiką leido antrasis vyras. Ar tie vyrai jums pareiškė užuojautą?

– R.Pinikas man užuojautos nepareiškė, tiktai pakvietė į draugus feisbuke. O su A.Milteniu neturėjome jokio kontakto. Jų veiksmai su mano dukra puikiai juos apibūdina. Tai – žiaurūs, labai protingi cinikai.

Bandžiau suvokti, kaip mano dukra jautėsi paskutinėmis gyvenimo valandomis ir minutėmis, kai su ja buvo elgiamasi baisiai.

Labai sukrėtė suvokimas, kad ji kentėjo prieš mirtį.

Tokio sukrėtimo nelinkėčiau nė vienai kitai motinai.

– Ar tikite, kad ši byla pasieks teismą, o kaltieji sės į teisiamųjų suolą?

– Byla privalo pasiekti teismą. Žmonės, kurie įvykdė žiaurų nusikaltimą, negali vaikščioti laisvėje nenubausti.

Dukros mirtis paskatino mane ir kitus jos artimuosius kalbėti garsiai ne tik apie teisingumą, bet ir apie narkotines medžiagas, kurios mūsų šalyje kažkodėl nėra įtrauktos į draudžiamų medžiagų sąrašą. Kodėl Seimo nariai delsia, juk projektas pateiktas?

Man vis siunčia laiškus ir skambina moterys, kurios yra nukentėjusios dėl tų pačių narkotikų. Apsvaigintos, bejėgiškos būklės merginos prievartaujamos be jokio pasipriešinimo ir jos net nesuvokia, kas vyko.

Viena klaipėdietė pasakojo, kad restorane prie jos priėjo nepažįstamas vyriškis ir ji neprisimena, kas vyko toliau. Moteris atsibudo viešbutyje – ji kreipėsi į policiją, bet iš jos ten tik pasijuokė.

Kad medžiagos sukelia apsvaigimą ir merginos prievartaujamos be jokio pasipriešinimo ir net nesuvokia, kas joms vyko, – faktas.

Tiesos paieška – sunkus kelias. Esu dėkinga tiems, kurie stengiasi, kad ji būtų nustatyta.

Dėjome daug pastangų. Mums padeda artimųjų, draugų palaikymas. Labai daug padarė advokatas ir prokuroras.

Nuoširdžiai ačiū jums, žiniasklaidos atstovams, nes tik jūsų dėka byla pajudėjo iš mirties taško.

– Jūsų dukra, išėjusi iš kambario, rankoje laikė telefoną. Ar ji bandė su jumis susiekti?

– Turbūt bandė, bet nespėjo. Manau, ji atsipeikėjo ir norėjo prašyti pagalbos.

Ji turbūt nebuvo pirma mergina tame viešbutyje, su kuria taip buvo pasielgta. Vyrai jas prigąsdindavo, kad niekam neprasitartų.

Mes su dukra ne kartą buvome kalbėjusios, jog ji visada sulauks mūsų paramos, kad ir kas atsitiktų. Jei mano dukra būtų tyliai pasiėmusi drabužius ir išėjusi, šiandien būtų gyva.

Bet ji netylėjo ir leido jiems suprasti, kad kreipsis pagalbos. Manau, kad būtent dėl to ji ir mirė.

Garsioje byloje – šiurpių nusikaltimų detalės

– Kokį prašymą įteikėte Klaipėdos apygardos prokuratūrai? – paklausiau advokato Gintaro Černiausko.

– Įteikėme prašymą, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal surinktus įrodymus.

Jie leidžia manyti, kad buvo padarytos tokios nusikalstamos veikos: nužudymas, išžaginimas, narkotinių medžiagų platinimas, prekyba žmonėmis. Dar buvo daromas poveikis liudytojui.

Mūsų prašymas patenkintas. Manau, kad byla turėtų būti perduota į teismą būtent pagal šiuos straipsnius.

– Ar pakanka įrodymų, kad tą vakarą buvo įvykdytas brutalus nusikaltimas, o ne nelaimingas atsitikimas ar privedimas prie savižudybės?

– Esu įsitikinęs, kad Dovilė neturėjo nei pagrindo, nei tikslo ar ketinimų nusižudyti. Manau, kad buvo įvykdytas žiaurus, ciniškas nusikaltimas. Ir jis buvo ne vienas.

Buvo neteisėtai atimta gyvybė. Buvo pasinaudota jauna gražia mergina tiek ją pardavinėjant, tiek atliekant žaginimo veiksmus.

Byloje esantys duomenys leidžia manyti, kad tokios nusikalstamos veikos buvo įvykdytos. Asmenys, kurie tokias veikas galėjo padaryti, yra nustatyti ir žinomi, jie turėtų būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Pagrindas pareikšti įtarimus asmenims, kurie galimai padarė tokias nusikalstamas veikas, yra.

– Ar nusikalstamą veiką galimai vykdė ne vienas žmogus, o bent du?

– Kai vyksta prekyba žmonėmis, vienas pardavinėja, o kitas perka. Tie žmonės, kurie yra galimai padarę nusikalstamas veikas, yra įvardyti.

Byloje surinktų įrodymų visuma leidžia manyti, kad tai buvo nužudymas, ir toks įtarimas asmenims turėtų būti reiškiamas.

– Ar paskutinėmis gyvenimo valandomis D.Didžiūnaitytės būklė buvo sunki?

– Draugai, artimieji jau jautė, kad jos būklė nenormali ir ji gali nesuvokti savo veiksmų, nesuprasti, kas vyksta aplinkui.

Narkotinės medžiagos – viena priemonių pasiekti neteisėtus tikslus jos atžvilgiu.

Ir mūsų prašyme nurodyta, kad pagal surinktus įrodymus būtų reiškiami įtarimai asmenims ir dėl narkotinių medžiagų platinimo.

Yra vilties, kad bus galima maksimaliai ištirti šias nusikalstamas veikas, atskleisti tiesą, pasiekti teisingumą ir užkardyti panašias veikas ateityje, kad jos nesikartotų.

– Ar abu asmenys turėjo intymių santykių su Dovile?

– Neatsitiktinai pateiktas prašymas pareikšti įtarimus ir dėl išžaginimo. Yra duomenų, kad galėjo būti padaryta tokia nusikalstama veika.

– Ar byloje yra įrodymų, kad buvo nupirkta narkotikų ir tai darė tie patys asmenys?

– Dovilė negalėjo įsigyti narkotinių medžiagų. Jai tas narkotines medžiagas neatsitiktinai parinkdavo, kad jas vartotų ir po to ja, apsvaiginta, būtų galima pasinaudoti.

– Buvo skubiai tvarkomas kambarys, tačiau nuslėpti visko nepavyko?

– Pėdsakai, kurie būtų leidę greičiau ir išsamiau atskleisti nusikalstamas veikas, buvo sunaikinti arba naikinami. Tikslas vienas – nuslėpti nusikalstamas veikas ir išvengti atsakomybės.

Bet kad ir kaip būtų slepiama, tiesa vis tiek išaiškėja.

Apmaudu, kad pačioje tyrimo pradžioje nebuvo į tai atkreipta dėmesio ir nebuvo renkami įrodymai.

Kita vertus, nebūtina rasti narkotinių medžiagų ant stalo, jų galima kitur aptikti.

– Ar tuo metu, kai D.Didžiūnaitytė buvo viešbučio balkone, ten buvo ir kitas asmuo?

– Kitaip ji nebūtų buvusi nužudyta. Greičiausiai ji buvo nužudyta dalyvaujant kitam asmeniui. O kaip ji iškrito, detalės bus patikslintos užbaigus ikiteisminį tyrimą.

– Vienas vyrų, tą vakarą buvusių su manekene, toliau tęsia mediko karjerą, dirba vienoje Vilniaus ligoninių. Kaip tai vertinate?

– Asmenys, kurie padarė sunkių nusikalstamų veikų, turėtų būti nustatyti kuo greičiau ir jų, ir visuomenės labui.

Turėtų būti kuo greičiau atsakyta į klausimus, ar asmuo galėjo padaryti tokią nusikalstamą veiką, ar jis kaltas, kokia jam turėtų būti taikoma bausmė.

Nebaudžiamumas neretai sudaro sąlygas vykdyti ir kitas nusikalstamas veikas. Pavyzdžiui, bandyti paslėpti pėdsakus, daryti poveikį.

– Ar bus prie bylos pridėtas ieškinys dėl žalos atlyginimo?

– Toks ieškinys bus. O ieškinio dydis ir išlaidos, su kuriomis susiduria mano klientai, dar bus tikslinamos, apskaičiuojamos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.