Vytautas Landsbergis: „Dalai Lamos žinia – būkite žmonės“

„Esu sužavėtas jūsų kovos už laisvę ir jūsų žmonių džiaugsmingumo bei entuziazmo. Kai jūsų buvęs prezidentas mane pakvietė (pirmą kartą – Aut. past.) į Lietuvą, man tai buvo didelė garbė. Vakar jūsų žmonės mane pasitiko su šypsenomis, tai labai vertinu, ačiū jums“, – kalbėjo Dalai Lama.

Lietuvoje lankosi Dalai Lama.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvoje lankosi Dalai Lama.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvoje lankosi Dalai Lama.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvoje lankosi Dalai Lama.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvoje lankosi Dalai Lama.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvoje lankosi Dalai Lama.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvoje lankosi Dalai Lama.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvoje lankosi Dalai Lama.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvoje lankosi Dalai Lama.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvoje lankosi Dalai Lama.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 14, 2018, 10:48 AM, atnaujinta Jun 14, 2018, 1:25 PM

Vilniuje ketvirtą kartą viešintis Tibeto dvasinis lyderis ir Nobelio premijos laureatas Dalai Lama XIV ketvirtadienio rytą vienoje didžiųjų sostinės arenų skaitė paskaitą „Laimės menas“.

Pilnutėlė „Siemens“ arena Tibeto dvasinį lyderį pasitiko atsistodama, o jam pasisveikinus su auditorija nugriaudėjo plojimai.

V.Landsbergis: „Dalai Lama – mokytojas“

„Tikiuosi, kad šiame dideliame būryje nėra nė vieno pikto žmogaus, Dalai Lama yra tas nepaprastas žmogus, kuris surenka ir telkia, platina taikos ir tarpusavio taikos žinią. Birželio 14-oji yra ir mūsų skausmo diena, o sutapimas su šiuo apsilankymu tarsi balzamas ir paguoda, kad pasaulis vertas gyventi“, – scenoje kalbėjo prof. Vytautas Landsbergis.

Jis Dalai Lamą lygino su draugu ir mokytoju ir teigė, kad geriausia pedagogika – kalbėtis su draugais ir dalytis supratimu.

Anot V.Landsbergio, Tibetas yra maža šalis, tad puikiai galėjo suprasti Lietuvos laisvės svarbą. Profesorius pacitavo ir žodžius iš telegramos, kurią gavo Lietuva, paskelbusi nepriklausomybę.

Jis teigė, kad didžiųjų šalių lyderiai dangstėsi diplomatiškais pareiškimais, Dalai Lamos telegramos žinia buvo aiški – Lietuva savo kovoje dėl laisvės negali trauktis.

Profesorius pabrėžė, kad tarp Lietuvos ir Tibeto yra ne tik supratimas ir simpatija, bet ir likimų bendrumas.

„Pasiryžę išsaugoti savo tapatybę, mes giname dalį pasaulio, kad jis nenyktų, tą patį daro ir tibetiečiai, tik kur kas sunkesnėmis sąlygomis, nei esame turėję“, – kalbėjo V.Landsbergis ir pridūrė, kad Dalai Lamos žinutė skamba taip: „Būkite žmonės.“ „Mokykimės iš nepavargstančio Dalai Lamos, kuris tiki, kad pasaulis gali būti geras“, – sako kalbą baigė V.Landsbergis.

Atviliojo kelionės įspūdžiai

„Pačiam prieš keletą metų teko lankytis Tibete, tad sužinojęs, kad bus galimybė susitikti su Dalai Lama, iš karto žinojau, kad noriu čia atvažiuoti“, – pasakojo arenoje sutiktas panevėžietis Rimantas. Vyras teigė, kad jei paskaita būtų buvusi ne darbo dieną, kartu būtų į sostinę atsivežęs ir draugų bei šeimos narius.

„Nesu labai religingas, bet jaučiu tam tikrų sentimentų. Kelionė į Tibetą buvo nelengva, bet kartu ir nepamirštama, tad smagu šiandien būti čia“, – sakė jis.

Vilnietė ponia Irena į Jo Šventenybės paskaitą atskubėjo su drauge. „Prieš septynerius metus teko lankytis Tibete, vykau iš Nepalo į Indiją. Pamenu, kad neišpasakytai rūstaus grožio kraštas, pamenu, kad ilgai važiavome lyguma kaitinant saulei“, – pasakojo moteris.

Paklausta, kaip vertina faktą, kad su Tibeto dvasiniu lyderiu nesusitiko nė vienas iš valstybės vadovų, ji atsakė, kad stengiasi šiame kontekste politinių intrigų neaptarinėti.

Į Dalai Lamos paskaitą atvyko nemažai svečių iš kaimyninių valstybių.

„Atvykome iš Rygos dar vakar, labai norėjome čia patekti“, – pasakojo dvi jaunos latvės. Jos teigė, kad Vilnių pasiekė stabdydamos pakeleivingus automobilius. „Užtrukome ilgokai, bet apie šeštą ryto pasiekėme Vilnių“, – sakė viena jų ir patikslino, kad namo grįš autobusu.

Daliai klausytojų – nemokami bilietai

Paskaita buvo verčiama į lietuvių ir rusų kalbas, o norintys klausytis vertimo turėjo išsinuomoti specialią įrangą, kurios nuomos kaina per paskaitą buvo penki eurai (dvidešimt eurų siekė depozitas).

Tiesa, dalis auditorijos galėjo paskaitos klausytis nesinuomodami įrangos ir savo mobiliuosiuose telefonuose nusistatę tam tikrą transliacijos dažnį.

Renginio pradžioje organizatoriai paviešino, kad šiam vizitui surinkta daugiau nei 62 tūkst. eurų, šiuo metu žinomos išlaidos siekė daugiau nei 40 tūkst., tad likutį planuojama panaudoti Tibeto kultūros sklaidai.

„Labai norime, kad paskaitos „Laimės menas“ paklausytų ir sunkiau besiverčiantys, įvairių socialinių problemų turintys ar sunkiai sergantys šalies gyventojai, kuriems galbūt reikia dvasinės paramos, įkvėpimo, padrąsinimo.

Jo Šventenybė Dalai Lama XIV tai geba turbūt bene geriausiai pasaulyje. Todėl į paskaitą nemokamai pakviesime žmonių iš visos Lietuvos, priklausančių skirtingoms socialinėms grupėms“, – dar prieš Dalai Lamos vizitą į Lietuvą kalbėjo viena renginio organizatorių Rūta Norkutė.

Kai Dalai Lama XIV lankėsi Lietuvoje 2013 metais, skaitė viešą paskaitą „Kelias į taiką ir laimę globalioje visuomenėje“. Tą kartą jo paklausyti susirinko per 3 tūkst. žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.