Kabineto durų raktus saugojo galinga ranka

Valstybinės ligonių kasos direktorius Algis Sasnauskas tapo galvos skausmu ministrui Aurelijui Verygai. Balsai iš Prezidentūros liepė direktoriaus negrąžinti į darbą, bet į nugarą baksnojo antstoliai.

 Valstybinės ligonių kasos direktorius Algis Sasnauskas (kairėje) tapo galvos skausmu ministrui Aurelijui Verygai. <br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Valstybinės ligonių kasos direktorius Algis Sasnauskas (kairėje) tapo galvos skausmu ministrui Aurelijui Verygai. <br> J.Stacevičiaus nuotr.
Teismo į darbą grąžintas A.Sasnauskas į kabinetą buvo įleistas ne iš karto.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teismo į darbą grąžintas A.Sasnauskas į kabinetą buvo įleistas ne iš karto.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga yra atsidūręs tarp kelių ugnių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga yra atsidūręs tarp kelių ugnių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 15, 2018, 6:15 AM, atnaujinta Jun 15, 2018, 6:28 AM

Net dešimt metų savo tiesą įrodinėjęs ir tik per teismus į darbą grįžęs Valstybinės ligonių kasos (VLK) direktorius A.Sasnauskas save palygino su partizanais, kovojusiais už Lietuvos laisvę.

„Dešimt metų per stuburą važinėjo tanku. Nekaltai – vien už tai, kad aš neleidau švaistyti pinigų. Manote, kad mane už tuos keliolika tūkstančių čia teisė ir provokaciją rengė? Deja, ne. Man atrodo, nedaug kas gyvenime tai jau yra išgyvenęs“, – po ilgų teismo procesų pirmą dieną grįžęs į darbą BNS kalbėjo A.Sasnauskas.

Ministrui grėsė byla

Net oficialiai grąžintas į darbą jis dirba lyg pogrindyje – kol sveikatos apsaugos ministras laukė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pažymos, A.Sasnauskas nebuvo įleistas net į buvusį savo kabinetą ir glaudėsi šalia esančioje konferencijų salėje.

Dabar kabineto raktus A.Sasnauskas jau turi, bet įstaigos antspaudas ir visi finansiniai dokumentai buvo perduoti direktoriaus pavaduotojui Viačeslavui Zaksui.

Taip savo įsakyme nurodė A.Veryga, kuris keistą nurodymą pasirašė tik raginamas antstolių.

Dėl neįvykdyto teismo sprendimo į ministeriją kreipėsi antstolės Ingos Karalienės padėjėja Maja Meškevič.

Jos teigimu, jokių sankcijų imtis nereikėjo – sulaukęs įspėjimo A.Veryga teismo sprendimą grąžinti A.Sasnauską į pareigas įvykdė jau kitą dieną.

Pagal įstatymus, už teismo sprendimo nevykdymą ministrui grėsė baudžiamoji byla, o už kiekvieną uždelstą dieną jam būtų tekę mokėti antstolių nustatytą sumą, kuri gali siekti kelis šimtus eurų.

Manevrai aplipo kalbomis

„Lietuvos ryto“ šaltiniai Sveikatos apsaugos ministerijoje teigė, kad grąžinti A.Sasnauską į pareigas ministras delsė jausdamas spaudimą iš Prezidentūros. Kalbama, jog vyriausioji prezidentės patarėja ekonomikos ir socialinės politikos klausimais Lina Antanavičienė siekė, kad šiame poste liktų jos draugė Jūratė Sabalienė.

Anot šaltinių, nurodymai A.Verygai galėjo būti perduodami per L.Antanavičienės pavaldinę, anksčiau VLK dirbusią prezidentės patarėją Airą Mečėjienę.

Beje, J.Sabalienė ir L.Antanavičienė draugauja šeimomis, nors tokių ryšių nėra deklaravusios.

Į eilę prie kėdės jau užrašyta?

Apie rimtą J.Sabalienės užnugarį Prezidentūroje buvo kalbama ir praėjusių metų rugsėjį, kai ji kiek netikėtai tapo VLK direktore, nors šis postas buvo ruošiamas A.Verygos statytiniui Igoriui Boikovskiui.

J.Sabalienės kandidatūrą esą galėjo paremti ne tik L.Antanavičienės pavaldinė A.Mečėjienė, bet ir iš VLK į ministeriją dirbti atėjusi viceministrė Kristina Garuolienė.

Prezidentūrai nepavykus užkirsti kelio A.Sasnauskui grįžti į savo postą, J.Sabalienė neliko be darbo. Ji iškart buvo įdarbinta patarėja VLK Tarptautinių ryšių skyriuje, kuriam anksčiau pati vadovavo.

Pasak šaltinių ministerijoje, liepą, kai baigsis A.Sasnausko kadencija, J.Sabalienė turėtų vėl užimti VLK vadovo kėdę.

Dirba, bet rankos surištos

Apie tai, kas jo laukė po ilgos pertraukos grįžus į darbą, A.Sasnauskas papasakojo „Lietuvos rytui“.

– VLK oficialiai vadovaujate jau savaitę, tačiau dar visai neseniai neturėjote nei kabineto, nei antspaudo. Kas nors pasikeitė?

– Situacija pasikeitė nedaug. Sulaukęs STT pažymos, kad galiu eiti šias pareigas, praėjusį penktadienį ministras A.Veryga pasirašė du įsakymus – vienu aš grąžintas į pareigas, o kitu atleidžiama tuometė direktorė J.Sabalienė, kuri tą pačią dieną paskiriama į kitas pareigas.

Įsakyme, kuriame J.Sabalienė dar vadinama direktore, jai nurodyta perduoti, o VLK direktoriaus pavaduotojui V.Zaksui – perimti visus spaudus, dokumentus, bylas, informaciją, kitą VLK medžiagą, jai pavestus darbus, turtą, kitas materialines vertybes.

– Kodėl to negalima patikėti jums?

– Aš buvau užsirašęs į priėmimą pas ministrą, pasakiau, kad noriu normaliai dirbti, paaiškinau jam, jog man šiame darbe nėra nieko naujo, ir žinau, ką reikia daryti.

Ministro prašiau, kad grąžintų man darbo priemones, juk yra tokia tvarka. Be to, ir V.Zaksui dabar nelabai patogu, nes jis atsakingas už visą turtą. Ministras man liepė susisiekti su jo patarėja, su ja bendravo ir V.Zaksas, bet kol kas niekas nepasikeitė. Nežinau, gal kada nors pasikeis.

Nepaisant to, normaliai dirbu, lankiausi Seime. Jau turiu kabinetą, prijungė kompiuterį. Žmonės pas mane ateina, sprendžiame įvairius klausimus – tik visus dokumentus patvirtina V.Zaksas.

Kai kurių tvirtinti jis gal nenori, laukia, kol galėsiu pasirašyti aš.

Šiomis dienomis ministras išvykęs, galbūt procesas stringa dėl to. Tačiau čia ne pavardės svarbiausia – įsakymą galėtų pasirašyti ir kas nors kitas.

– Gal tiesiog laukiama, kol baigsis jūsų kadencija? Sakoma, kad jau liepos mėnesį?

– Pirmiausia esu įsitikinęs, kad mano pareigoms kadencijos nėra. Dar prieš mano nušalinimą 2014 metų spalį tuometė sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė paprašė pateikti įstatymo projektą dėl VLK vadovo kadencijos, aš jį pateikiau. Kaip tik dabar jį ir susiradau.

Tik dvi institucijos – VLK ir Radiacinės saugos centras – veikia pagal specialiuosius savo įstatymus. Mūsų įstatymas liko nepakeistas, todėl net teritorinių ligonių kasų direktoriai neturi jokių kadencijų.

Tačiau buvęs ministras Vytenis Andriukaitis buvo parašęs, kad skiria mane antrajai kadencijai. Parašė tai parašė, neskundžiau.

Jei dabar mane atleis, aš vėl imsiuosi teisinių priemonių. Vadovų kadencijos yra numatytos tik Vyriausybės įstatyme, o mes veikiame pagal Sveikatos draudimo įstatymą.

Tačiau šioje teisinėje valstybėje būna visokių stebuklų. Net jei būtų nuspręsta, kad kadencija yra, logiška, jog iš jos turėtų būti išskaičiuotas laikas, kai buvau nušalintas nuo pareigų.

Iki to laiko nebuvau gavęs jokių nuobaudų, tik garbės raštų, bet kai vieną kartą nušalino, tai ir atsėdėjau devynis mėnesius. Išmes tai išmes, vėl lauksiu, ką pasakys teismai.

– Po teismus vaikštote jau daugybę metų, nenusibodo?

– Jau buvau praradęs viltį, kad stebuklų šalyje gali būti teisingumas, bet Aukščiausiojo teismo (AT) septynių teisėjų kolegija mane išteisinantį sprendimą priėmė rezultatu 7:0. Daug visokių fokusų per tą laiką buvo.

– Jūsų byla – viena rekordininkių. Dėl, kaip dabar paaiškėjo, nebūtų nusikaltimų aiškinotės 10 metų. Ar nereikalausite iš valstybės žalos atlyginimo?

– Ruošiuosi, bet, aišku, ne pinigai esmė. Man buvo labai svarbu įrodyti savo tiesą. Tiek metų buvau žlugdomas, bet atsilaikiau. Kai tik mane nušalino, iš karto išsiėmiau individualios veiklos pažymą – dirbau konsultantu ir rašiau verslo planus, tačiau bankai man nedavė paskolos, nes buvau teisiamas.

Bankas kreditą man sutiko duoti tik po Aukščiausiojo teismo sprendimo. Visą 22 lapų AT nutartį nunešiau į banką, ji buvo išversta, išsiųsta į užsienį, ir tada banko valdyba sutiko suteikti paskolą.

– Buvote nušalintas, o vėliau visai atleistas. Ar nedingo noras sugrįžti į tą pačią tarnybą, kurioje, atrodo, nesate laukiamas?

– Aš – kaip žaidėjas, atstovauju tam klubui, kuriame esu.

Jeigu valstybei manęs nereikia, tai nereikia. Džiaugiuosi, kad per tuos metus pavyko labai daug padaryti.

– Kaip toliau bendrausite su sveikatos apsaugos ministru ir jo aplinka?

– Aš ant nieko nepykstu, tegul jie visi ramiai gyvena. Su ministru tikrai bendrauju normaliai, jis irgi sakė neturintis nieko prieš mane.

Atlaikė rekordinį teismų maratoną

Dar 2014 m. lapkritį Vilniaus apygardos teismas (VAT) A.Sasnauską pripažino kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir skyrė jam lygtinę dvejų metų laisvės atėmimo bausmę.

Jis buvo teisiamas už 2009 m. VLK organizuotus ir vykdytus viešuosius pirkimus. Prokurorai siekė įrodyti, kad VLK siekė įsigyti paslaugą klausymosi aparatūrai aptikti ir jai neutralizuoti. Tad A.Sasnauskas esą siekė sužinoti, ar jo pokalbių slapta nesiklauso pareigūnai.

Po VAT sprendimo prezidentė pareiškė, kad VLK vadovas turi būti nušalintas, o tuometė ministrė R.Šalaševičiūtė tai ir padarė.

Po kurio laiko A.Sasnauską ir dar kelis jo pavaldinius nuteisė ir Apeliacinis teismas.

Ilgo proceso metu A.Sasnauskas vėl ėjo VLK vadovo pareigas ir buvo atleistas 2016 m. liepą, kai įsiteisėjo Apeliacinio teismo nuosprendis.

Nusikaltimo VLK vadovo veiksmuose neįžvelgė tik AT išplėstinė septynių teisėjų kolegija. Pernai gegužę AT bylą grąžino Apeliaciniam teismui, o šis A.Sasnauską galutinai išteisino.

Šiemet gegužės 24-ąją Vilniaus apygardos administracinis teismas priėmė sprendimą A.Sasnauską nedelsiant grąžinti į darbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.