Neeilinis tyrimas parodė, kokie narkotikai Vilniuje yra taupomi savaitgaliui

Kokainas ir ekstazio vartojimas padidėja pasibaigus darbo savaitei. Tai parodė Lietuvoje pirmą kartą atliktas tyrimas, kurio metu buvo analizuojamos miesto nuotekos.

 Tyrimas parodė, kad tam tikri narkotikai Vilniuje daugiau vartojami savaitgaliais. <br> 123rf.com nuotr. 
 Tyrimas parodė, kad tam tikri narkotikai Vilniuje daugiau vartojami savaitgaliais. <br> 123rf.com nuotr. 
Amfetamino vartojimas skirtinguose Europos miestuose.<br>Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro nuotr. 
Amfetamino vartojimas skirtinguose Europos miestuose.<br>Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro nuotr. 
 Ekstazio vartojimas skirtinguose Europos miestuose.<br>Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro nuotr. 
 Ekstazio vartojimas skirtinguose Europos miestuose.<br>Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro nuotr. 
 Kokaino vartojimas skirtinguose Europos miestuose.<br>Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro nuotr. 
 Kokaino vartojimas skirtinguose Europos miestuose.<br>Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro nuotr. 
 Metamfetamino vartojimas skirtinguose Europos miestuose.<br>Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro nuotr. 
 Metamfetamino vartojimas skirtinguose Europos miestuose.<br>Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro nuotr. 
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-06-15 16:14, atnaujinta 2018-06-15 17:03

O ir Europos kontekste pagal narkotikų vartojimą esame artimesni kitoms Rytų Europos šalims – būtent pagal amfetamino vartojimo mastą.

Nors šie duomenys visuomenei tapo prieinami dar šių metų kovą, papildomo dėmesio jie vėl sulaukė, kai buvo paviešinta Europos narkotikų vartojimo paplitimo ataskaita, kurią kiekvienais metais rengia Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centras.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento Stebėsenos ir analizės skyriaus vyriausiasis specialistas Jonas Žala kartu su kitais specialistais naujienų portalui lrytas.lt papasakojo apie neeilinį tyrimą ir jo rezultatus.

Ir nors šio tyrimo rezultatų negalima tiesiogiai lyginti su gyventojų apklausos metu gautais paplitimo įverčiais, tai suteikia papildomos informacijos stebint narkotikų vartojimo tendencijas.

Savaitę rinko Vilniaus nuotekų mėginius

Nuotekų mėginiai buvo imami tik Vilniuje, jie leido pamatyti narkotikų populiarumą pagal savaitės dienas.

„Departamentas, bendradarbiaudamas su „Vilniaus vandenimis“, pateikė vandens mėginius projekto vykdytojų SCORE laboratorijai Belgijoje. Nuotekų mėginiai buvo renkami visą savaitę, 2017 m. kovo 22–23 dienomis. Rezultatai pateikiami: visos savaitės vidurkis, savaitės darbo dienų vidurkis ir savaitgalio dienų vidurkis. Tokia analizė parodo, kad vienos medžiagos yra populiaresnes visą savaitę, kitos – savaitgaliais“, – pasakojo departamento atstovai.

Jų teigimu, tirtu laikotarpiu nebuvo šventinių dienų, mieste nevyko festivalių, kurie galėjo paskatinti didesnį narkotikų vartojimą.

„Nuotekų mėginį sudaro 24 val. sudėtinis mėginys (kas valandą pasemiamas vanduo sumaišomas ir gaunamas paros sudėtinis mėginys). Buvo analizuojami septynių dienų mėginiai. Jie buvo semiami iki nuotekoms įtekant į vandens valyklą. Vilniaus miesto nuotekų valykla reprezentuoja beveik visų Vilniaus miesto gyventojų, kurie naudojasi centralizuotu vandentiekiu, populiaciją. Tyrimo esmė – įvertinti tam tikrų susidariusių metabolitų kiekį“, – tyrimo esmę paaiškino departamento darbuotojai.

Bendros Europos tendencijos

Atliktas tyrimas parodė, kad kokaino vartojimas yra didžiausias Vakarų ir Pietų Europos miestuose, ypač Belgijos, Olandijos, Ispanijos ir Jungtinės Karalystės. O didžiausias amfetamino vartojimo paplitimas nustatytas Šiaurės ir Rytų Europoje. Daug mažiau šio narkotiko vartojama Pietų Europoje.

Didesnis metamfetamimo vartojimo paplitimas užfiksuotas Kipre, Rytų Vokietijoje ir Šiaurės Europos miestuose, tarp jų ir Lietuvoje. Tradiciškai Čekijos ir Slovakijos gyventojai yra dažnesni šių medžiagų vartotojai. Kituose miestuose nustatytas metamfetamino kiekis yra labai mažas arba nežymus.

2011–2016 m. MDMA, arba ekstazio, vartojimas sparčiai augo, o 2017 m. rezultatai rodo, kad šios medžiagos vartojimas stabilizavosi. MDMA paplitimas buvo didžiausias Belgijoje, Vokietijoje ir Olandijoje.

Visas tendencijas, skaičius ir interaktyvų žemėlapį galite rasti čia.

Ką ir kaip vartoja vilniečiai?

Departamento atstovų teigimu, Vilniaus tyrimų rezultatai parodė, kad kokaino, ekstazio ir amfetamino vartojimo paplitimas yra tarp mažesnio šių medžiagų vartojimo paplitimo Europos miestų, o metafetamino vartojimo paplitimas patenka tarp 10 daugiausia šios medžiagos vartojančių šalių.

„Iš tikrųjų buvo netikėta, kad Lietuva išsiskiria metamfetamino vartojimo paplitimu. Tai galbūt patvirtina, kad LT yra gaminamas metamfetaminas“, – pasakojo departamento atstovai.

Departamento atstovai neslėpė, kad juos nustebino būtent kokaino vartojimo duomenys.

„Kokainas pagal nustatytą kiekį buvo antroje vietoje, ypač nustebino, kad savaitgaliais šis narkotikas yra pirmoje vietoje pagal nustatytą kiekį iš tirtų šių keturių medžiagų“, – teigė departamento darbuotojai. Šias tendencijas galima pamatyti ir interaktyviame žemėlapyje.

„Bendrosios populiacijos tyrimai rodo, kad populiariausia iš šių keturių medžiagų yra ekstazis  – pagal vartojimo nors kartą gyvenime ir per pastaruosius 12 mėnesių rodiklius. O pagal vartojimo rodiklį per pastarąsias 30 dienų – ekstazio ir kokaino vartojimas buvo vienodas“, – teigė atstovai.

Kalbėdami apie tyrimo išvadas departamento atstovai užsiminė, kad kokaino ir ekstazio vartojimas padažnėja savaitgaliais, o amfetaminas vartojamas tolygiai visą savaitę.

Tyrė 43 milijonus žmonių

2017 m. tyrime dalyvavo 56 Europos miestai, 19 šalių ir tai apėmė daugiau kaip 43 mln. gyventojų populiaciją. Nuotekų mėginiuose buvo ieškoma nelegalių sintetinių narkotikų – amfetamino, kokaino, ekstazio ir metamfetamino – pėdsakų vertinant susidariusių metabolitų kiekį.

Departamento teigimu, nors pernai tyrime dalyvavo tik Vilnius, mėginiai šiais metais jau yra surinkti iš Kauno ir Klaipėdos. Nors rezultatai bus vėliau, jau dabar departamentas džiaugiasi, kad bus galima lyginti vartojimo paplitimą tarp Lietuvos miestų ir – Vilniaus atveju – su praėjusių metų rezultatais. Ir, žinoma, su kitų Europos miestų statistika.

Populiarėja kokainas

Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centras pristatė žemyno narkotikų vartojimo paplitimo ataskaitą.

Joje teigiama, kad akivaizdžiai pastebima, jog visoje Europoje auga kokaino vartojimas. Tai liudija padažnėję kokaino konfiskavimo atvejai.

Per pastaruosius 12 mėnesių kokainą vartojo apie 2,3 mln. 15–34 metų asmenų, arba 3,5 mln. įvairaus amžiaus suaugusiųjų.

Lietuvoje kokainą nors kartą gyvenime teigia vartoję 0,7 proc. 15–64 metų gyventojų. Kartą gyvenime kokainą bandė 2 proc. paauglių (15–16 metų).

Dar viena pavojinga tendencija, kurią ataskaitoje nurodo EMCDDA, – kvaišalai vis dažniau gaminami pačioje Europoje.

Anot dokumento, populiariausias narkotikas lieka kanapės. Apie 24 mln. suaugusių Europos piliečių per pastaruosius metus jų vartojo, o apie 1 proc. suaugusiųjų kanapes vartoja kasdien.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.