Dėl V. Radžvilo ateities – įtampa VU: rektorius sprendimą paaiškino, bet prašymai nušalinti netyla

Vieną svarbiausių šalies aukštųjų mokyklų slegia neramios nuotaikos. Prieš daugiau nei mėnesį buvo priimtas sprendimas panaikinti Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute (VU TSPMI) dėsčiusio prof. Vytautą Radžvilo etatą. Dėl tokio akibrokšto buvo pareikalauta universiteto rektoriaus Artūro Žukausko nušalinimo.

 lrytas.lt koliažas
 lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2018, 2:37 PM, atnaujinta Jun 21, 2018, 3:51 PM

Įžvelgia susidorojimą dėl pažiūrų

Keturių žmogaus teises Lietuvoje ginančių organizacijų vadovai pasirašė kreipimąsi į VU Senatą bei Tarybą prašydami, kad universiteto rektorius A.Žukauskas būtų nušalintas. Toks siūlymas grindžiamas galimai rektoriaus priesaikos universitetui ar moralės normų pažeidimais, nesuderinamais su einamomis pareigomis.

Taip pat siūloma atsižvelgti į 200 studentų parašais patvirtintą kreipimąsi bei tai, kad V.Radžvilui VU Senatas yra suteikęs pedagoginį profesoriaus vardą ir rekomendavo rektoriui sudaryti su profesoriumi sutartį atitinkamoms pareigoms eiti.

Už išvadas balsavo 32 Senato nariai, susilaikė visi 6 posėdyje dalyvavę studentų atstovai, vienintelis rektorius buvo prieš.

„Rektorius viešai atsisakė vykdyti Senato nutarimą ir pasiūlė prof. V. Radžvilui dirbti vienerius metus docento pareigose. Tokiu būdu rektorius viešai deklaravo, jog nepaisys VU valdymo organo (Senato) sprendimų“, – rašoma pranešime.

Du šimtai studentų, lankiusių prof. V.Radžvilo dėstytus kursus, kreipėsi į VU rektorių, Senatą ir Tarybą, prašydami palikti V.Radžvilo iki šiol užimtą politinės filosofijos profesoriaus etatą VU TSPMI. Studentai rašte pabrėžtinai atsiriboja, nuo prof. Radžvilo politinės veiklos ir pažiūrų, taip pat ir nuo bet kokios kritikos VU TSPMI administracijai, tačiau kartu akcentuoja prof. Radžvilo išskirtines žinias, dėstymo gebėjimus ir svarbą instituto studijų kokybei.

Pasiūlė kitas pareigas

VU rektorius A.Žukauskas, paklaustas, kodėl nuspręsta naikinti V.Radžvilo iki šiol užimtą etatą teigė, kad visi akademiniai darbuotojai, vadovaujantis Mokslo ir studijų įstatymu, yra įdarbinami arba konkurso būdu penkeriems metams, arba kaip kviestiniai dėstytojai pagal terminuotą sutartį iki dvejų metų.

Pasak A.Žukausko, profesorius V. Radžvilas pastaruosius penkerius metus dirbo VU TSPMI Europos studijų katedros profesoriaus pareigose būtent terminuotos sutarties pagrindu ir ši sutartis šiemet baigiasi.

„Šiai sutarčiai besibaigiant, o taip pat ir todėl, kad padalinyje, lyginant su kitomis pareigybėmis – docentais, asistentais, lektoriais – yra pernelyg daug profesorių, buvo paskelbtas vienas viešas konkursas į Europos studijų katedros profesoriaus vietą vietoje anksčiau buvusių dviejų.

Tai vadybinis ir visuose akademiniuose padaliniuose, kuriuose egzistuoja pareigybių disbalansas, taikomas sprendimas, priimtas siekiant jas subalansuoti.

Konkurse profesorius V. Radžvilas galėjo dalyvauti kaip bet kuris kitas pretendentas, tačiau jis jame nedalyvavo savo valia. Visi konkursai, kurių šiemet VU buvo apie 400, buvo paskelbti griežtai laikantis Mokslo ir studijų įstatymo bei VU Statuto normų, taip pat ir vidinių universiteto teisės aktų“, – teigė VU rektorius.

Jis teigė, kad į studentų pasirašytą kreipimąsi buvo atsižvelgta, nes jų nuomonė visuomet buvo ir yra labai svarbi. Anot A.Žukausko, su kreipimusi buvo supažindinti VU Senato nariai, jis buvo apsvarstytas dalyvaujant ir studentų atstovams, išanalizuotos ir vykdomos studijų kokybės apklausos.

Kaip teigė VU rektorius, studentai savo rašte labiausiai siekė, kad V.Radžvilas ir toliau dėstytų studentams.

Jo dėstytas kursas programoje išlieka, o V.Radžvilui pasiūlytos docento pareigos. A.Žukauskas tikino, kad jei V.Radžvilas sutiks su jam siūlomomis pareigomis, studentams nereikės nerimauti, kad neliks jų pamėgto kurso.

Rektorius pripažino, kad Senato darbo grupė rekomendavo vieneriems metams sudaryti su V.Radžvilu profesoriaus pareigų sutartį, bet toks sprendimas nebuvo pasirinktas dėl dviejų priežasčių.

„Visų pirma, VU TSPMI yra pernelyg didelis skaičius profesorių, lyginant su kitomis akademinėmis pareigybėmis.

Antra – tai sukurtų precedentą, kuomet asmuo nedalyvauja skaidriai rengiamame konkurse, visiems apskelbia, kad konkursas neva blogas, o tada jam pasiūloma dirbti tą patį profesoriaus darbą, į kurį skelbtas viešas konkursas.

Tai atvertų pandoros skrynią – būtent tokių prielaidų akivaizdžiai korupcijai ir nepotizmui mes ir siekiame išvengti. Kartu tai būtų ir nusižengimas mūsų teisės aktams. Todėl V. Radžvilui ir buvo pasiūlyta tęsti darbą docento pareigose. O ar šį pasiūlymą priimti, gali nuspręsti tik pats kolega V. Radžvilas“, – komentavo A.Žukauskas.

Siekia skaidrių konkursų

Tiesa, VU rektorius neigia kalbas, kad sprendimas naikinti V.Radžvilo etatą buvo priimtas dėl politinių pažiūrų. Kaip sakė A.Žukauskas, profesorius nebuvo pašalintas, o pats priėmė sprendimą nedalyvauti viešai skelbtame konkurse besibaigiant jo dabartinei sutarčiai su VU.

Taip pat rektorius priminė, kad V.Radžvilas turi galimybę dirbti docento pareigose.

Paklaustas, kaip vertina išplatintą informaciją, kuria prašoma jo nušalinimo, A.Žukauskas teigė, kad mūsų valstybėje nuomonę ir siūlymus gali skelbti kiekvienas jos pilietis.

Visgi tokius pareiškimus reiktų vertinti kritiškai, nes, pasak jo, kova panašesnė ne į žmogaus teisių ir laisvių gynimą, bet į vienasmenių interesų atstovavimą ir tai, jo nuomone, kelia nerimą.

„Nors ir stebime bandymus kištis į universiteto autonomiją, ją gina mūsų Statutas, patvirtintas šalies įstatymu. Taip pat tikiu, kad mūsų bendruomenė yra atspari tokioms provokacijoms. Na, o aš pats, kaip universiteto rektorius, galiu tvirtai pareikšti, kad nesu niekaip suinteresuotas šioje istorijoje.

Mano vienintelis tikslas – kad konkursai į visas pozicijas universitete vyktų skaidriai. Labai gaila, kad matome bandymą šiam siekiui priešintis prisidengiant kažkokiais mistiniais, neegzistuojančiais susidorojimais bei kiršinant mūsų bendruomenės narius“, – sakė VU rektorius.

Konkurse siūloma svetima veikla

Susisiekus su pačiu profesoriumi V.Radžvilu naujienų portalui lrytas.lt sužinojo, kad jis yra išvykęs ir kol kas į klausimus atsakyti negali. Tai jis padaryti žadėjo kiek vėliau.

Tačiau kiek anksčiau jis apie tai pasisakė socialiniame tinkle. Įraše jis dėkojo studentams už palaikymą ir priminė, kad pats atsisakė dalyvauti konkurse, nes siūlomos pareigos buvo jam svetimos ir neatitinkančios jo mokslinės veiklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.