Bus bandoma lopyti liberalų vėliavą

Kas gaudys Liberalų sąjūdžio naudą, jeigu jis pradės byrėti ar net visai išnyks? Šis klausimas politikos padangėje skamba vis garsiau. Priglausti visus liberalus jau pasišovė Artūras Zuokas.

Garsūs liberalai A.Zuokas (kairėje) ir E.Gentvilas kadaise buvo vienoje komandoje – dirbo tarsi ir ranka rankon.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Garsūs liberalai A.Zuokas (kairėje) ir E.Gentvilas kadaise buvo vienoje komandoje – dirbo tarsi ir ranka rankon.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2018, 10:29 AM

Pirmoji užuovėja, į kurią atskubėtų Liberalų sąjūdį palikę jo nariai, turėtų būti Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai). Tokį tikslą iškėlė pastarosios organizacijos vadovas A.Zuokas.

Rudenį ši partija šaukia suvažiavimą, per kurį ketina persivadinti Liberalų sąjunga ir kviesti į ją visus Liberalų sąjūdžio narius.

A.Zuokas puoselėja viltį, kad to kvietimo paklausys ištisi buvusių jo bendražygių skyriai.

Mat kai kurie jų jau paskelbė kitąmet savivaldos rinkimuose ketinantys dalyvauti savarankiškai – kaip rinkimų komitetai.

Tačiau Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas tikina, jog padėtis jo vadovaujamoje partijoje valdoma, o A.Zuoko viltys – bergždžios.

Skyriai kraunasi lagaminus

Liberalai šlietis prie Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) buvo pakviesti prieš pastarąjį Liberalų sąjūdžio tarybos posėdį.

Jame vėl buvo svarstoma kritiška partijos situacija po naujų galimos korupcijos bangų, kurias sukėlė parlamentinis tyrimas bei Valstybės saugumo departamento pažymos apie koncerno „MG Baltic“ ir Liberalų sąjūdžio ryšius.

Jau tuomet buvo aišku, kad padėtis Liberalų sąjūdyje vis labiau kaista, o vienas buvusių jo lyderių europarlamentaras Petras Auštrevičius, raginantis partiją išsivaikščioti ir keisti iškabą, – ne vienintelis.

Apie tai, kad reikia nusimesti senąjį partijos rūbą ir sukti nauju keliu, regis, svarsto ir nemažai kitų liberalų tiek jų vadovybės gretose, tiek skyriuose.

Kad į savivaldos rinkimus eis kaip rinkimų komitetai, jau paskelbė Utenos, Pagėgių liberalai, tokie planai patylomis audžiami ir Trakuose.

Reitingai vis labiau krinta

Dar viena bloga naujiena Liberalų sąjūdžiui – praėjusį šeštadienį „Lietuvos ryte“ paskelbti naujausi „Vilmorus“ visuomenės nuomonės apklausų rezultatai.

Jie parodė, kad birželį šią vis labiau smunkančią partiją rėmė tik 2 proc. rinkėjų.

Ankstyvą pavasarį tokių buvo maždaug 5 procentai.

Mažėjant ir partijos lyderio E.Gentvilo populiarumui, atrodo, jog bent artimiausioje ateityje ši politinė jėga neturi realių galimybių atsigauti.

Klibina ir savo rankomis

– Kaip įsivaizduojate tą procesą, kurį pavadinote nauju liberalių jėgų vienijimusi ir atsinaujinimu? – „Lietuvos rytas“ paklausė A.Zuoko.

– Labai paprastai. Mūsų partija rudenį renkasi į suvažiavimą, kur keičia partijos pavadinimą į tą, kurį yra užregistravusi ir išsaugojusi, – Liberalų sąjunga.

Rinksime ir naują partijos vadovybę.

Taigi kviečiame į suvažiavimą ir visus Liberalų sąjūdžio atstovus, ypač tuos, kurie į tą partiją perėjo iš buvusios Liberalų ir centro sąjungos, kai joje taip pat buvo įvairių problemų, ji ėmė prarasti populiarumą.

Juk būtent šie žmonės, iš kurių dauguma, mano įsitikinimu, nieko nežinojo apie koncerno „MG Baltic“ vaidmenį skaldant liberalcentristus ir įtaką kai kuriems Liberalų sąjūdžio lyderiams, dabar turėtų jaustis suklaidinti.

Nors E.Gentvilas jau itin neigiamai reagavo į mūsų kvietimą, žinau, kad partijoje yra nemažai žmonių, kurie taip pat užima ir svarbius postus, galvoja, ką toliau daryti.

Aš pats su kai kuriais jų jau kalbuosi, susitikinėju, pirmiausia su tais Liberalų sąjūdžio skyriais, kurie ketina dalyvauti savivaldybių tarybų rinkimuose su rinkimų komitetų vėliava.

Taigi procesas vyksta.

– Kiek jis platus ir kiek gali būti sėkmingas?

– Kol kas sunku pasakyti. Mes tiesiog kviečiame į suvažiavimą ir visus buvusius kolegas, apskritai visus liberalus, suteikdami jiems balsavimo teisę.

Bet svarbiausia – diskutuoti, kaip išsaugoti Lietuvos politikoje pačią liberaliąją idėją, tikrą liberalią partiją, o ne toliau kovoti tarpusavyje tik dėl to, kas ir ką pagaliau įveiks.

– Bet ar ta liberalioji idėja išties yra pagrindinis jūsų rūpestis?

Kai kas pasakys, kad jūs tiesiog norite pasinaudoti katastrofiška padėtimi Liberalų sąjūdžio stovykloje, jiems atkeršyti, galbūt nugnybdami šiokią tokią jų dalį.

– Jei šiuo metu būčiau Liberalų sąjūdžio narys, man dabar būtų tiesiog pikta, aš jausčiausi apgautas.

Juk akivaizdu, kad visi persikūnijimai, skyrybos ir persivadinimai baigėsi visišku fiasko.

Šios partijos iš esmės nelabai ir yra, ji egzistuoja tik dėl valstybės dotacijos.

Jeigu teismas priims sprendimą, kad Liberalų sąjūdžiui pateikti įtarimai teisingi, jis apskritai bus išregistruotas.

Tai vienas gėdingiausių periodų visoje lietuviškojo liberalizmo istorijoje.

Todėl noriu parodyti, kad dabar svarbiausia išsaugoti pačią liberaliąją politiką, kurios itin reikia dabartiniame politiniame chaose, ir kviečiu visus liberalus apie tai diskutuoti be jokių išankstinių sąlygų.

– Ar per suvažiavimą pats ketinate siekti vadovauti partijai?

O gal jums būtų geriau to atsisakyti, atremiant įtarimus, kad tai – dar vienas jūsų politinis projektas prieš savivaldos rinkimus, pasinaudojant Liberalų sąjūdžio krize?

– Viskas priklausys nuo to, ką pasakys kiti partijos nariai.

Jeigu bus toks reikalavimas ir sąlyga, aš sutiksiu. Tokio varianto tikrai neatmetu.

Tačiau tai, kad A.Zuoko jokiu būdu niekur nebūtų, kaip tik ir buvo pagrindinė tos anos pusės, kuriai jau vadovavo Eligijus Masiulis, sąlyga.

Pavyzdžiui, 2010 metais prezidentas Valdas Adamkus buvo sukvietęs abi liberalų stovyklas – Eligijaus Masiulio bendrakeleivius ir tą, kuriai jau vadovavo Gintautas Babravičius, – tartis dėl jungimosi.

Tada pasakiau, kad tikrai nepretenduosiu į vadovus.

Tačiau, kaip matome, tai jau buvo nebesvarbu, nes viskas buvo diriguojama iš 16-ojo „MG Baltic“ būstinės aukšto.

E.Gentvilas vertina normaliai

– Tai normalus A.Zuoko politinis veikimas ir politinė kova. Būtų keista, jei jis to nedarytų. Tokiu atveju aš A.Zuoką, kaip politiką, vertinčiau blogai.

Būtų keista, kad jis nebandytų naudotis tokiomis galimybėmis. O dabar tai normalu, – „Lietuvos rytui“ sakė E.Gentvilas.

– Kaip manote, kiek jam gali pasisekti?

– Žinoma, mūsų reitingai – juodas dugnas.

Mūsų partijoje nemažai žmonių iš A.Zuoko partijos, kuri jau daugybę kartų keitė pavadinimą ir vis „atsinaujindavo“.

Tačiau tai nedavė jokių rezultatų. Tai į kokią partiją eiti liberalams ir dėl ko?

Manau, kad tikrai nebus masinio pabėgėlių antplūdžio iš Liberalų sąjūdžio pas A.Zuoką.

– Bet akivaizdu, kad nemažai partijos narių, pirmiausia vietos skyriuose, svarsto, ką daryti, jau skelbia, kad savivaldos rinkimuose dalyvaus ne su Liberalų sąjūdžio vėliava.

– Ne paslaptis, taip ir yra. Tai irgi natūralu.

Apie tokius dalykus yra svarstęs, pavyzdžiui, ir Klaipėdos skyrius. O Pagėgiai ir Utena tai pasakė garsiai.

Bet kas čia bloga? Apie jokį partijos aižėjimą ir byrėjimą negali būti kalbos.

Kita vertus, mes dabar analizuojame, kiek tokie sprendimai teisėti.

Bent aš įsivaizduoju, kad tokius dalykus, kaip dalyvauti rinkimuose, turėtų spręsti ne vietos skyriai, o visa partija.

Pagaliau trečia: matyt, jau rudenį Seime gali būti priimti įstatymai, kurie gerokai sumažins tokių rinkimų komitetų patrauklumą, kai jų finansavimas ir atskaitomybė bus prilyginta partijoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.