Liberalų gretose – išsivaikščiojimo kvapas: atsirado pritariančių A. Zuokui?

„MG Baltic“ politinės korupcijos bylai užgulus Liberalų sąjūdį, partijoje toliau nerimsta aistros dėl organizacijos ateities. Aiškėja, kad partijos Elektrėnų ir Kauno skyrių atstovai ėmė dairytis į Artūro Zuoko, siūlančio liberalams jungtis, pusę, o šis tvirtina, kad naujos partijos steigiamąjį suvažiavimą būtų pasiruošęs surengti dar iki 2019 m. savivaldos rinkimų.

A. Zuokas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A. Zuokas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Petras Auštrevičius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Petras Auštrevičius<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gytis Pankūnas, LRT.lt

Jul 2, 2018, 11:11 AM

LRT.lt šaltinių žiniomis, birželio 15 d. Liberalų sąjūdžio tarybos posėdyje, kurio didžioji dalis buvo uždara žiniasklaidai, kai kurie partijos nariai inicijavo diskusijas dėl liberalų ateities dėl galimybės vienyti liberalus Lietuvoje galbūt kuriant naują partiją.

Anot LRT.lt šaltinių, šias partijos vadovybei nepatikusias diskusijas pradėjo Liberalų sąjūdžio Elektrėnų skyriaus pirmininkas, Elektrėnų savivaldybės meras Kęstutis Vaitukaitis ir partijos Kauno miesto skyriaus atstovė, Kauno miesto savivaldybės tarybos narė Ona Balžekienė.

Neoficialiai kalbama, kad būtent Kauno miesto ir Elektrėnų partijos skyriuose pradėta kalbėti apie alternatyvas dabartiniam Liberalų sąjūdžiui, tarp kurių – A. Zuoko Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) pasiūlymas susijungti liberalioms jėgoms ir atkurti Liberalų sąjungą.

Nori susivienijimo

Liberalas K. Vaitukaitis LRT.lt pripažino, kad jau ne viename partijos tarybos posėdyje iškėlė liberalų susivienijimo idėją.

„Pasakiau apie savo pavyzdį, tai yra Elektrėnų skyrių, – kad buvome „liberalcentristai“, tada jungėmės, atėjo naujokų, pabaigoje – „darbiečiai“. Mano kalba buvo apie tai, kad reikėtų vienytis, o ne vėl skaldytis ir vieniems kitus kaltinti.

Toli nereikia žiūrėti – pasižiūrėkime į socialdemokratus: yra socdemai, „socialdarbiečiai“, „darbiečiai“. Ar tai gerai? Tai taip ir liberalai: jei liberalai būtų vieno pavadinimo, po vienu skėčiu? Juk idėjos yra tos pačios, tai kodėl negalėtų būti kartu? Aš ir dabar sakau, kad galėtų“, – kalbėjo liberalas.

K. Vaitukaitis teigė, kad Liberalų sąjungos atkūrimas nebūtų pati tinkamiausia idėja, tačiau neslėpė pritariantis A. Zuoko minčiai, kad liberalams reikėtų vienytis naujoje platformoje.

„Jeigu atsirastų naujas šauklys... Būkime biedni, bet teisingi: partija yra, idėjos geros, bet reikalingi ir žmonės, paskui kuriuos burtųsi kiti. Tai galėtų būti nebūtinai vienas žmogus – galėtų būti keli. Šiandien sunku pasakyti, kas toks galėtų būti tas žmogus“, – dėstė pašnekovas.

Jis neatmetė, kad nauju liberalų šaukliu galėtų būti ir apie naujos liberalų partijos kūrimą ne kartą užsiminęs europarlamentaras Petras Auštrevičius. Tačiau, anot K. Vaitukaičio, tai galėtų būti ir žmogus „iš pašalės“.

Liberalo teigimu, jo idėjos didelės partijos tarybos narių paramos nesulaukė. Nepaisant to, kaip teigė K. Vaitukaitis, aktyvios diskusijos dėl liberalų vienijimosi bus tęsiamos partijos Elektrėnų skyriuje, nes, pašnekovo manymu, Liberalų sąjūdžiui būtinos permainos.

„Mes dairomės atgal, o ne žiūrime į priekį. Prisidirbta iki kaklo, iki ausų, o nieko nedaroma“, – pažymėjo K. Vaitukaitis.

Dėl miglotos Liberalų sąjūdžio ateities sunerimusi ir LRT.lt kalbinta Kauno liberalė O. Balžekienė. Ji taip pat pripažino apie tai kalbėjusi birželio 15 d. vykusiame partijos tarybos posėdyje. O. Balžekienė teigė, kad šiuo metu liberalams reikia partiją telkiančio žmogaus, tačiau tokiu, anot jos, tikrai nėra apie naujos partijos sukūrimą kalbantis P. Auštrevičius.

„Šiuo metu vyksta diskusijos ir ieškoma geriausio kelio. Daug diskutuojame, svarstome. Nei aš, nei kiti partijos nariai neturime tos burtų lazdelės, kurią išsitrauki, mosteli ir žinai, ką reikia daryti.

Kauno skyriuje labai diskutuojame, svarstome visus variantus. Pirmiausia diskutuojame ir dar nepriimame sprendimo, kaip toliau gyventi mūsų Liberalų sąjūdžiui dėl to, kad nenorime įnešti sumaišties rinkėjų gretose“, – apie padėtį partijoje kalbėjo O. Balžekienė.

Liberalė, paklausta, ar jos ir Kauno skyriaus narių nuomone, reikėtų priimti A. Zuoko pasiūlymą susijungti liberalų partijoms ir atkurti Liberalų sąjungą, teigė, kad partijos ateities variantai gali būti „bet kokie“.

„A. Zuoko svajonės yra A. Zuoko svajonės, bet jis vienas, kaip žmogus, be partijos narių yra niekas. Jis tikrai turi puikių, nuostabių žmonių (kaip turime ir mes), kurie yra nekorumpuoti, darbingi, jauni, gražūs, perspektyvūs“, – svarstė pašnekovė.

Jau kalba apie steigiamąjį partijos suvažiavimą

LRT.lt kalbintas Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) pirmininkas A. Zuokas tvirtino, kad, nepaisant neigiamos Liberalų sąjūdžio vadovybės reakcijos į jo pasiūlymą vienytis liberalams, atkuriant Liberalų sąjungą, dalyje Liberalų sąjūdžio skyrių jau pradėta aptarinėti ši idėja.

„Malonu, kad mes dabar diskutuojame tiesiogiai su Liberalų sąjūdžio atstovais Lietuvoje, skirtinguose skyriuose, ir su jais užmezgėme gana gerą dialogą. Tai nereiškia kažkokių veiksmų, bet kalbamės apie pasirengimą savivaldos rinkimams. Kalbame, ką ir kaip reikėtų daryti, nes dauguma Liberalų sąjūdžio atstovų supranta ir mato situaciją, kad Liberalų sąjūdis, kaip partija, iš pat pradžių buvo parduota verslo grupėms, šiuo atveju konkrečiai – „MG Baltic“ grupei, o tie žmonės su tuo nieko bendra neturėjo. Jie yra klaidinami to paties partijos elito, kuris dar ir šiandien partijai vadovauja“, – aiškino A. Zuokas.

Anot jo, šiuo metu intensyvi diskusija dėl Liberalų sąjungos atkūrimo vyksta su Elektrėnų, Kauno, Žemaitijos regiono Liberalų sąjūdžio skyriais.

Pasak A. Zuoko, jei nuo diskusijų būtų pereita prie konkrečių darbų, tai partijų susijungimas nebūtų siūlomas, nes korupciniais nusikaltimais kaltinamo Liberalų sąjūdžio ateitis nėra aiški. Anot pašnekovo, prisijungti prie Liberalų sąjungos atkūrimo būtų siūloma to norintiems Liberalų sąjūdžio nariams.

„Mes siūlytume pirminį partijos pavadinimą – Lietuvos liberalų sąjunga – ir šauktume suvažiavimą, kuriame susigrąžintume istorinį Liberalų sąjungos pavadinimą. Delegatais galėtų dalyvauti ir mūsų partijos nariai, ir Liberalų sąjūdžio atstovai, kurie turėtų išeiti iš Liberalų sąjūdžio ir tapti mūsų partijos nariais“, – apie planus kalbėjo A. Zuokas.

Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) lyderis akcentavo, kad naujos partijos steigiamąjį suvažiavimą jis su bendražygiais būtų pasiruošęs surengti dar iki 2019 m. savivaldos rinkimų. Vis dėlto, anot A. Zuoko, kadangi pasigirsta kalbų, kad dalis Liberalų sąjūdžio atstovų savivaldos rinkimuose ketina dalyvauti su visuomeniniais rinkimų komitetais, Liberalų sąjungos atkūrimas galėtų įvykti vėliau.

E. Gentvilas grėsmės neįžvelgia

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas, prisiminęs birželio 15 d. partijos tarybos posėdžio diskusijas, LRT.lt patvirtino, kad apie liberalų vienijimąsi prabilo būtent K. Vaitukaitis ir O. Balžekienė, tačiau konkrečiai šie liberalai A. Zuoko pasiūlymų esą neragino palaikyti.

Esą K. Vaitukaitis priekaištavo E. Gentvilui, kad jis per griežtai reagavo į A. Zuoko idėją

„Man atrodo, kad čia pats A. Zuokas nuleidinėja [informaciją], kad pas liberalus kažkas vyksta“, – tvirtino liberalų lyderis.

Jis teigė kalbėjęsis su partijos Kauno miesto skyriaus pirmininku Simonu Kairiu, kuris esą patvirtino, kad diskusijos dėl partijos ateities skyriuje vyksta.

„Taip, vyksta diskusijos, bet tikrai ne apie vienijimąsi su A. Zuoku, o apie tai, kaip partijai toliau laikytis šitoje sunkioje padėtyje. Visuose skyriuose vyksta įvairios diskusijos dėl partijos padėties. Būtų turbūt keista, jei nediskutuotų“, – teigė E. Gentvilas.

Liberalų sąjūdžio vairininkas teigė tiksliai nežinantis, kokio pobūdžio diskusijos apie partijos ateitį verda Elektrėnų ir kituose skyriuose, tačiau, jo žiniomis, bičiuliautis su A. Zuoku kol kas niekas nesiveržia.

E. Gentvilas priminė, kad daugiau pokyčių įvyko Pagėgių skyriuje, kur pusė skyriaus liberalų nutarė 2019 m. savivaldos rinkimuose dalyvauti su rinkimu komitetu. Šį kelią pasirinko ir liberalų Utenos skyrius.

Pašnekovas teigė tikslią situaciją partijoje sieksiantis įvertinti, vasarą apsilankęs visuose liberalų skyriuose.

„Jokių skilimo ir išsibėgiojimo nuotaikų nėra“, – apie dabartinę partijos padėtį užtikrintai kalbėjo E. Gentvilas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.