Algirdas Butkevičius skundžiasi EŽTT dėl jo pokalbio paviešinimo per Vijūnėlės istoriją

Į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT) dėl paviešintos pokalbio išklotinės kreipęsis buvęs ministras pirmininkas, parlamentaras Algirdas Butkevičius sako, kad su politikais reikia kovoti kitokiomis priemonėmis.

A.Butkevičius kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT).<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Butkevičius kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT).<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Butkevičius kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT).<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Butkevičius kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT).<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Butkevičius kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT).<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Butkevičius kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT).<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 3, 2018, 10:42 AM, atnaujinta Jul 3, 2018, 1:15 PM

Ekspremjeras teigia, kad pokalbio su Druskininkų meru Ričardu Malinausku Vijūnėlės dvaro istorijoje paviešinimas pakenkė jo politinei karjerai.

„Noriu apginti savo teises. Noriu, kad teisingumą Lietuvoje vykdytų ne pažymos ir ne paviešinti pokalbiai“, – BNS antradienį sakė A. Butkevičius.

EŽTT perdavė Vyriausybei buvusio premjero peticiją prieš Lietuvą, kur šiuo metu Socialdemokratų darbo frakcijoje Seime esantis A. Butkevičius skundžiasi, kad žiniasklaidai nutekinus ikiteisminio tyrimo duomenis buvo pažeistas jo privatus gyvenimas.

Žiniasklaida 2016 metais skelbė pareigūnų įrašytus Druskininkų mero pokalbius su Vyriausybės nariais.

Šiuose pokalbiuose meras ragino Vyriausybę greičiau priimti nutarimą dėl kurortinių zonų, sakydamas, kad šis dokumentas padėtų savivaldybei teisminiame procese dėl Vijūnėlės dvaro statybų.

Tarp daugelio kitų išklotinių buvo paskelbtas ir 2015 metų rugpjūtį vykęs pokalbis tarp A. Butkevičiaus ir R. Malinausko.

„Šitas tik tai išėjo iš Teisingumo ministerijos ir dabarties turi Aplinkos ministerija teikti Vyriausybei, tik neaišku, kaip jie ten susisuks per kiek laiko“, – ministrui pirmininkui pokalbio metu sakė Druskininkų meras.

„Supratau. Tai gerai. Aš paraginsiu tada“, – merui atsakė premjeras.

„Atominė bomba“

Seimo narys teigė, kad šis pokalbis buvo nesusijęs su Vijūnėlės dvaru.

Vis dėlto jis tvirtino tiksliai neatsimenantis, apie ką tuomet kalbėjosi su R. Malinausku, tuo metu priklausiusiu A. Butkevičiaus vadovautai Lietuvos socialdemokratų partijai.

„Nu tai žinote, labai daug visokių klausimų būna, kada kalbi telefonais. Juk jis buvo Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas ir mano kaip partijos pirmininko pavaduotojas“, – BNS antradienį kalbėjo A. Butkevičius.

Perklaustas, ar su R. Malinausku kalbėjosi apie kurortų apsaugos zonas, jis tvirtino, kad „ne tame esmė“.

„Esmė, kad ne tokiomis priemonėmis reikia kovoti su politikais. Bet kokio pokalbio viešinimas, kur nesigilinama į turinį, yra atominė bomba prieš bet kurį politiką, prieš bet kurią partiją“, – sakė ekspremjeras.

„Atsiminkite, kad aš esu politikas ir visa tai yra tam tikras poveikis man kaip politikui asmeniškai dalyvaujant politiniame gyvenime, rinkimuose“, – pridūrė jis.

„Aš noriu, kad teisingumą vykdytų teismai, o ne kažkieno sugalvotos, šmeižikiškos informacijos skleidimas“, – kalbėjo A. Butkevičius.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius BNS sakė, kad Vyriausybė pateiks EŽTT savo poziciją.

 

„Jeigu A. Butkevičius mano, kad jo teisės buvo pažeistos, jis turi galimybę kreiptis į Europos Žmogaus Teisių Teismą. Mes savo poziciją pateiksime“, – kalbėjo ministras.

Paskelbtos pokalbių išklotinės buvo ikiteisminio tyrimo, kuriuo nagrinėtos kurortinių zonų panaikinimo aplinkybės, dalis. A. Butkevičius šiame tyrime buvo apklaustas kaip liudytojas. Įtarimai tada niekam nebuvo pareikšti, o tyrimas nutrauktas.

Kaltina susidorojimu

Druskininkų mero pokalbiai telefonu su pareigūnais ir politikais buvo įrašyti į prokuratūros dokumentą dėl ikiteisminio tyrimo nutraukimo.

Paviešinus telefoninius pokalbius žiniasklaidoje, ekspremjeras ir kiti istorijoje figūravę asmenys patys kreipėsi į prokuratūrą, o ši pradėjo tyrimą dėl ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimo ir neteisėto informacijos apie asmens privatų gyvenimą atskleidimo.

Šis ikiteisminis tyrimas taip pat buvo nutrauktas nustačius, jog paviešinti pokalbiai buvo susiję su darbu, o ne privačia informacija.

Žiniasklaida taip pat buvo paviešinusi šešis Druskininkų mero pokalbius su tuometiniu aplinkos ministru Kęstučiu Trečioku, tačiau jis teigė į Strasbūro teismą kreiptis neketinantis.

„Per daug asmeniškai aš to nepriimu, kadangi čia buvo dorojamasi su partijomis ir jų atstovais“, – BNS sakė politikas, šiuo metu dirbantis Telšių savivaldybės tarybos nariu.

„Nematau reikalo eikvoti sveikatą, energiją ir pinigus tam, kad kažką įrodyčiau. Aš puikiai žinau, kad esu teisus, mano aplinka irgi puikiai tą žino“, – kalbėjo jis.

K. Trečiokas tvirtino, kad prokuroro sprendimas dokumentuose palikti pokalbių išklotines prieštaravo kriminalinės žvalgybos įstatymui, nes nutraukus tyrimą šie duomenys turėjo būti sunaikinti.

Eksministras pridūrė, kad paviešintose išklotinėse pokalbiai yra iškarpyti iš konteksto.

„Pavyzdžiui, pradžia pokalbio, ką turėjau omenyje sakydamas zadanija, reiškia tos dalies neliko, aš sakiau, kad prezidentė ten zadanijas prokurorams duoda ar neduoda, mes kalbėjome apie atliekų tvarkymą“, – sakė K. Trečiokas.

Vijūnėlės dvaru pramintas pastatas Druskininkuose buvo pastatytas rekreacijai skirtoje kurorto apsaugos zonoje, kur statybos yra ribojamos specifiniais reikalavimais. A. Butkevičiaus vadovaujamai Vyriausybei panaikinus kurortines zonas, Vilniaus apylinkės teismas priėmė Druskininkų savivaldybei palankų sprendimą.

Tačiau vėliau nutarimą dėl kurortinių zonų panaikinimo atšaukus aukštesnės instancijos teismai nurodė, kad vadinamasis Vijūnėlės dvaras turi būti nugriautas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.