Dainų šventės organizatoriai atšovė merui, maisto tiekėjai – atsiprašė

Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius trečiadienio ryte išplatino pranešimą, kuriuo verslininkų prašė pagalbos, siekiant pamaitinti Dainų šventės dalyvius. Jie, anot mero, dėl maistą tiekiančių įmonių problemų, savo pareigas atlieka „apgailėtinai“. Prie šios idėjos suskubo prisijungti ir didieji maisto prekybos centrai, kitos įmonės. Bet patys šventės organizatoriai tokius mero teiginius vertina apmaudžiai.

 V.Ščiavinsko ir skaitytojos nuotr. 
 V.Ščiavinsko ir skaitytojos nuotr. 
Lietuvos nacionalinio kultūros centro vadovas. <br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos nacionalinio kultūros centro vadovas. <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 4, 2018, 6:56 PM, atnaujinta Jul 5, 2018, 8:49 AM

Šiandien pasirodžius Vilniaus miesto mero pasisakymui socialinėje erdvėje apie tai, kaip šis neva gelbėja Dainų šventę, renginio organizuojančio Lietuvos nacionalinio kultūros centro vadovas Saulius Liausa dalijasi apmaudu dėl bendradarbiavimo su miesto ūkvedžiu stygiaus.

„Iš vienos pusės, tai, kaip sureagavo ir kokią pagalbą suorganizavo Vilniaus miesto savivaldybė, yra sveikintinas žingsnis, ir mes labai dėkojame visiems verslams, kurie į tai įsitraukė ir savanoriškai prisidės prie šventės kūrimo Vilniaus mieste.

Visgi apmaudu, kad toje vietoje, kur turėtume bendradarbiauti, žongliruojama politine įtaka ir sukeliamas visuomenės pasipiktinimas tuo, kam mes, kaip organizatorius, turime labai aiškius apribojimus, ir, neabejoju, meras tai puikiai žino”, – teigia S. Liausa ir priduria, kad norintieji tiekti maistą gali sukontaktuoti su Dainų šventės atsakingais koordinatoriais tam, kad galima būtų operatyviai sudėlioti ir susiderinti papildomo maisto tiekimo planą.

Renginio organizatoriai patikino, kad jau antradienį situacija buvo sukontroliuota, be esminių nesklandumų. Anot jų, trečiadienį maisto užtenka, tiekimas vykdomas sklandžiai, ką parodė ir šios dienos pietūs, kurių metu maistas buvo tiektas didesniam dalyvių skaičiui nei ankstesnėmis šventės dienomis.

S. Liausos teigimu, meras asmeniškai nėra sudalyvavęs nei viename Dainų šventės organizatorių darbiniame posėdyje, jo nebuvo matyti ir žiniasklaidai organizuotuose renginiuose, kurių vien šiemet buvo mažiausiai keturi.

„Mes, kaip organizatorius, be abejo prisiimame visą atsakomybę, ir visom išgalėmis stengiamės spręsti bet kokias kilusias situacijas, bet vistiek labai apmaudu, kad Vilniaus miesto meras, nors ir buvo kviečiamas įsitraukti anksčiau, savo iniciatyvą parodė su mumis net nepasitaręs, neįsigilinęs į konkrečiai su maisto tiekimu susijusią situaciją.

Nereikia pamiršti, kad mes ne tik Vilniui, bet ir visai Lietuvai, visiems pasaulio lietuviams kuriame ir dovanojame šventę, todėl pajėgos ir galimybės padėti turėtų būti apjungiamos bendradarbiavimo principu. Bent šioje vietoje mes tikėtumėmės iš mero nežaisti politinių žaidimų, o susėsti prie vieno stalo ir aptarti, ką galima nuveikti kartu visų labui”, – dėstė S. Liausa.

Dainų šventės organizatorius dar kartą dėkoja verslo organizacijoms, kurios sutinka savanoriškai prisidėti tiekiant papildomą maistą ir kviečia tą daryti koordinuotai sukontaktavus su šventės vyriausiąja koordinatore Inga Kriščiūniene.

Maisto tiekėjai atsiprašė

Kilus pasipiktinimui dėl prastos kokybės maisto Dainų šventės dalyviams, maisto tiekėja „Bruneros“ sako apgailestaujanti dėl nesklandumų.

„Visuomenės nuoširdžiai atsiprašome už nesklandumus ir labai apgailestaujame, jog nežiūrint į tai, kad mūsų įmonės kolektyvas dirba iš visos širdies, tam kad šventės dalyviai būtų pamaitinti laiku, skaniai ir kokybiškai, kai kuriais atvejais žmogiškojo faktoriaus nepavyko išvengti“, – rašoma trečiadienio vakarą išplatintame viešosios įstaigos komentare.

Socialiniuose tinkluose pastaruoju metu plinta Dainų šventės dalyvių skundai dėl nepilnų porcijų, nekokybiško maisto ar netgi apskritai negautų pietų ar vakarienės.

Reaguodamas į tai, sostinės meras Remigijus Šimašius paragino verslą pasirūpinti tinkamu Dainų šventės dalyvių maitinimu. Į šį kvietimą atsiliepė apie dešimt prekybos tinklų, maisto pramonės ir prekybos įmonių, maisto tiekėjų ir maitinimo įstaigų.

„Bruneros“ ir Dainų šventės organizatoriai teigia, kad nesklandumai pašalinti ir maistas dalyviams tiekiamas tinkamai.

Kritikos sulaukę Dainų šventės maisto tiekėjai teigia, jog 36 tūkst. dalyvių šventė yra ypatingai didelio didelio masto renginys, kuriam ruoštis reikia pradėti bent prieš metus.

Įstaiga prašo supratingumo bei tolerancijos ir kviečia dėl nesklandumų kreiptis nemokamos kokybės linijos telefonu 8 800 51010.

Dainų šventės dalyvius šiemet maitina bendrovės „Riekė“ ir „Ovantis“ bei viešoji įstaiga „Bruneros“. Pirmos dvi minėtos įmonės kartu laimėjo 154 tūkst. eurų vertės viešąjį pirkimą, o dviejų „Bruneros“, anksčiau veikusios „Kretingos maisto“ pavadinimu, laimėtų pirkimų vertė siekia 667 tūkst. eurų.

Meras džiaugiasi verslo parama

Į Vilniaus miesto savivaldybės mero inicijuotą akciją, kurios metu buvo siekiama išspręsti „Dainų šventės” dalyvių maitinimo krizę, skubiai sureagavo verslas – vos per pusdienį surinkta 31470 įvairaus maisto porcijų. Prie akcijos prisijungė daugiau nei 25 įmonės bei restoranai. Didžiausių trikdžių akcijos organizatoriai susilaukė iš pačių „Dainų šventės” organizatorių, kurie ne tik nepripažino pačių šventės dalyvių iškeltos problemos, bet labai nenoriai ir tik dienos pabaigoje informavo apie šventės dalyvių maitinimo laikus ir lokacijas.

„Gėdinga, kai šimtmečio šventę užgožia 21 amžiuje nesuvokiamos problemos – tokio maitinimo nebegali būti, todėl skubiai radome sprendimą. Sutelkėme savivaldybės ir verslo pajėgas – per pusdienį pavyko užtikrinti, kad likusį „Dainų šventės” laiką jos nepilnamečiai dalyviai būtų maitinami tinkamai”, – teigia Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius. Dainų šventėje dalyvauja apie 36 tūkst. dalyvių, iš jų 16,7 tūkst. – vaikai.

„Buvau tikras, kad turime daug atsakingo verslo įmonių Lietuvoje, bet kad vos per pusdienį atsiras tiek daug norinčių – tai labai maloniai nustebino ir tik dar labiau išryškino pilietiškumo galią. Pasimatė didžiulis kontrastas tarp tų, kuriems rūpi Vilniaus svečiai ir ypač vaikai, ir jie neatlygintai aukoja savo laiką ir paslaugas, bei tų, kurie net ir už pinigus negali pasirūpinti tinkamu vaikų maitinimu bei apskritai ignoruoja ne tik pačią problemą, bet ir siūlomus sprendimus. Nepaisant to, galiu užtikrinti – „Dainų šventės” vaikai bus tinkamai pamaitinti”, – sako meras.

Pirmasis maistas šventės dalyvius pasiekė jau šiandien – per pietus 600 porcijų Kalnų parke susirinkusiems dalyviams dovanojo maitinimo įmonė „Namų dvasia”, vakare LFF stadione maisto negaunančiais jaunaisiais vilniečiais pasirūpins „Lidl” ir „Biržų duonos” maisto autobusiukai.

Didysis „Dainų šventės” desantas prasidės rytoj – per pietus nuo 12 val. Vingio parke maistą dalinti pradės „Maxima”, kuri dviems dienoms paskirs net 24 tūkst. maisto rinkinių. Maitinimą ji pratęs 16 val. LFF stadione, kur prisijungs ir kitos maitinimą pasiūliusios įmonės. Nuo 19:20 Vingio parke bus pasirūpinta vaikų vakariene. Liepos 6 d. šventės dalyvių maitinimas nuo 11 val. vyks Vingio parke, ir su pertrauka tęsis iki 16:30.

Įmonės vaikams skiria ne tik šaltus užkandžius – sumuštinius, vaisius, gėrimus, tačiau ir karštus patiekalus – mėsos vėrinukus, picas, kibinus ir kt. kokybišką maistą.

Be aukščiau paminėtų įmonių, prie akcijos prisijungė: IKI, „Rimi”, „Aibė”, „Vilniaus duona”, „Neptūnas”, „Grūstė”, „Gurmega”, restoranai ir barai „Piano Man bar”, „Meat Lovers Pub”, „Caffeine”, „Leaye”, „Mian”, „Plus Plus Plus”, „Chief Pizza”, „Pizza di Ascari”, „Beigelių krautuvėlė”, „Beigelistai” ir kt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.