Vyriausybėje – konsultacijos, ar skųsti EŽTT sprendimą dėl CŽV kalėjimo

Vyriausybės atstovė Europos Žmogaus Teisių Teisme (EŽTT) pradėjo konsultacijas su teisingumo ir užsienio reikalų ministrais, ar skųsti sprendimą, kad Lietuvoje veikė slaptas JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimas.

Europos Žmogaus Teisių Teismas gegužės 31 dieną paskelbė, kad Lietuvoje 2005–2006 metais veikė slaptas JAV Centrinės žvalgybos valdybos kalėjimas įtariamiesiems terorizmu laikyti.<br>D.Umbraso nuotr.
Europos Žmogaus Teisių Teismas gegužės 31 dieną paskelbė, kad Lietuvoje 2005–2006 metais veikė slaptas JAV Centrinės žvalgybos valdybos kalėjimas įtariamiesiems terorizmu laikyti.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2018, 10:40 AM

Sprendimą dėl galimo skundimo žadama priimti rugpjūčio antroje pusėje.

„Tai labai jautri byla, todėl atliekame konsultavimosi procedūrą su Užsienio reikalų ir Teisingumo ministerijomis. Rugpjūčio antroje pusėje bus galutinis sprendimas“, – BNS pirmadienį sakė Vyriausybės atstovė Strasbūro teisme Karolina Bubnytė.

Praėjusią savaitę dėl šio klausimo surengtas pirmasis institucijų pasitarimas, tačiau sprendimai jame nepriimti. 

Europos Žmogaus Teisių Teismas gegužės 31 dieną paskelbė, kad Lietuvoje 2005–2006 metais veikė slaptas JAV Centrinės žvalgybos valdybos kalėjimas įtariamiesiems terorizmu laikyti.

Dėl neteisėto kalinimo Lietuvoje Strasbūro teismas įpareigojo išmokėti 130 tūkst. eurų Saudo Arabijoje gimusiam palestiniečiui Abu Zubaydah).

A. Zubaydah įtariamas prisidėjęs prie Rugsėjo 11-osios išpuolių ir šiuo metu kalinamas Gvantanamo bazėje Kuboje.

Lietuvos Vyriausybės atstovai Strasbūro teismą bandė įtikinti, kad patalpose Antaviliuose, netoli Vilniaus, turėjo veikti žvalgybos paramos centras, o įtarimų sukėlusiais lėktuvais į Lietuvą gabenti ne žmonės, o ryšių įranga.

Autorius: Vaidotas Beniušis

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.