R. Karbauskis rėžė viešus kaltinimus prezidentei

Po prezidentės Dalios Grybauskaitės veto sveikatos apsaugos reformai, sureagavo ir viešais kaltinimais socialinėje erdvėje antradienį vakare švaistėsi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis. Jis prezidentę apkaltino vienos partiojs išskirtiniu palaikymu.

Ramūnas Karbauskis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2018, 7:44 PM, atnaujinta Jul 10, 2018, 8:03 PM

„Prezidentės sprendimas vetuoti septynis Seimo priimtus įstatymus, susijusius su sveikatos reforma ir gydymo įstaigų pertvarka, yra paremtas ne valstybės interesu užtikrinti žmonėms kokybiškas, prieinamas medicinos paslaugas viešajame sektoriuje, o noru apginti privataus verslo interesus sveikatos apsaugos srityje, motyvuojant tik pacientų pasirinkimo laisve.

Sveikatos įstaigų reforma turėjo tapti priemone gerinti gydymo kokybę, tuo pačiu suteikti sąlygas žmonėms, gyvenantiems regionuose, gauti kokybiškas paslaugas, konsultuotis su geriausiais specialistais.

Buvo siekiama stiprinti valstybinį sveikatos priežiūros sektorių, nes tik taip galima garantuoti tolygų paslaugų prieinamumą visiems, tarp jų ir mažas pajamas turintiems žmonėms, kurie neišgali primokėti už paslaugas privačiose klinikose. Reforma norėta pasiekti, kad kol valstybinėse ligoninėse yra laisvų vietų stacionare, privačios ligoninės negalėtų pretenduoti į finansavimą privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis toms pačioms paslaugoms, tokiu būdu užtikrinant valstybinio sektoriaus tvarumą.

Teiginiai, jog yra naikinamų ligoninių sąrašas ir siekiai mažinti ligoninių skaičių yra nepagrįsti. Gaila, kad Prezidentė neatsižvelgė į tai, kad konkretūs sprendimai dėl ligoninių tinklo pokyčių būtų buvę priimti tik po savivaldos rinkimų suformavus naują valdžią regionuose, su kuria ministerija kartu ieškotų sprendimų, atitinkančių vietinės bendruomenės poreikius“, - savo socialinio tinklo paskyroje rašė R. Karbauskis. 

Jo įsitikinimu, neva, reforma turėjo prisidėti prie gydytojų atlyginimų augimo, skaidrumo sveikatos priežiūros sektoriuje didinimo, jaunų specialistų į regionus pritraukimo.

„Gaila, kad Prezidentė pasirinko argumentus tų, kurie dažniau varsto prezidentūros duris. Pavyzdžiui, sveikatos reforma ypač reikšmingai būtų palietusi UAB „Socialiniai ir sveikatos projektai“, kitaip dar vadinamą Ąžuolyno kliniką, kuri susijusi su Raimundu Alekna, buvusiu konservatorių sveikatos ministru ir A. Kubiliaus patarėju.

Tikiuosi, kad Seimui užteks balsų atmesti Prezidentės veto ir mokesčių mokėtojų pinigai užtikrins kiekvieno žmogaus teisę į kokybišką, prieinamą paslaugą valstybiniame sveikatos apsaugos sektoriuje, o privačios klinikos sėkmingai išsilaikys iš komercinių įkainių, kuriuos apmokės pasiturintys lietuviai ir užsieniečiai“, - viešai paskelbtoje žinutėje rašė valstiečių lyderis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.