Seimo pagimdyta sveikatos reforma – luoša

Lietuvoje tuoj bus blogiau nei Baltarusijoje. Taip prabilo opozicija, besirengianti kovoti, kad Seimas pritartų prezidentės Dalios Grybauskaitės veto sveikatos apsaugos reformai.

Sveikatos apsaugos ministro A.Verygos užmojus kol kas pristabdė prezidentė.
Sveikatos apsaugos ministro A.Verygos užmojus kol kas pristabdė prezidentė.
A.Matulas: „Valstybė negali būti valdoma tokiais metodais.“
A.Matulas: „Valstybė negali būti valdoma tokiais metodais.“
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 11, 2018, 10:02 AM, atnaujinta Jul 11, 2018, 10:25 AM

Seimo nario konservatoriaus Antano Matulo tvirtinimu, valstiečių sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nevaldomai siautėja spjaudamas į Konstituciją, naikindamas sveikatos apsaugos tinklą ir proteguodamas tik kelias stambiąsias ligonines.

A.Matulas teigiamai įvertino šalies vadovės veto A.Verygos stumtiems įstatymams, bet mano, kad D.Grybauskaitė nusitaikė ne į visas antikonstitucines jų nuostatas.

Tuo metu valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis paskelbė sieksiąs, kad rudens sesijoje Seimas atmestų šalies vadovės veto. A.Veryga buvo aptakesnis – esą bus tariamasi su Prezidentūra ir gal net mėginama atsižvelgti į kritiką.

Įžvelgė ne vieną duobę

Vetavusi sveikatos apsaugos pertvarkų įstatymų paketą prezidentė paaiškino, jog labiausiai kliūva tai, kad šiais teisės aktais suvaržoma žmonių teisė pasirinkti valstybinę arba privačią sveikatos priežiūros įstaigą, nes lėšos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo nukreipiamos pirmiausia į valstybės ir savivaldybės įsteigtas įstaigas.

Iki šiol pacientas, pats mokantis įmokas į šį fondą, galėjo rinktis įstaigą, tačiau pagal priimtus, bet vetuotus įstatymus ministerija ir ministras skirstytų, kur pirmiausia nukreipti šias lėšas.

Šalies vadovei nepatinka ir tai, kad nacionalinis sveikatos priežiūros įstaigų tinklas būtų formuojamas ne pagal aiškius ir objektyvius kriterijus, o iš esmės ministro nuožiūra.

Negana to, priimant šį įstatymų paketą Seime buvo padaryta procedūrinių pažeidimų – vienas Sveikatos reikalų komiteto posėdžių etikos sargų buvo pripažintas neteisėtu, tačiau valdantieji to nepaisė.

Vis dėlto D.Grybauskaitė gyrė reformą aiškindama, kad pagaliau reikia sutvarkyti neefektyvų ir tik pinigus ryjantį ligoninių tinklą.

Savo veto ji aiškino norinti padėti reformatoriams, kad jų nestabdytų kokie nors kreipimaisi į Konstitucinį teismą.

Siekis – visus valdyti

– Kaip vertinate šalies vadovės veto? – „Lietuvos rytas“ paklausė Seimo Sveikatos reikalų komiteto nario A.Matulo.

– Laiku priimtas ir reikalingas sprendimas. Tikėjausi to jau po praėjusios savaitės susitikimo pas prezidentę. Tada šalies vadovė, be kita ko, paragino ministrą stiprinti savo teisininkų komandą.

Mano ir daugelio kitų politikų įsitikinimu, antikonstitucinės yra ne tik tos įstatymų nuostatos, kurias išvardijo prezidentė.

Jau surinkome 62 Seimo narių parašus dėl kreipimosi į KT dėl ligoninių vadovų skyrimo ir atleidimo tvarkos.

Konkursai įvedami ne tik jiems, bet ir jų pavaduotojams, skyrių vadovams, net buhalteriams. Visų jų kadencijos būtų siejamos su direktoriaus kadencija, o juos atleisti ministras galėtų net kilus įtarimų, kad jie galėjo nusižengti ar nusikalsti.

Juos atleisti arba, pavyzdžiui, 40 proc. sumažinti atlyginimo priedą ministras gali iškart, o jei paaiškėja, kad žmogus nekaltas, dėl jo grąžinimo sprendžia speciali komisija.

– Vadinasi ligoninių vadovai tampa panašūs į senovės genčių vadus, kuriems mirus į kapą buvo guldomi ir visi šeimos nariai su tarnais ir vergais?

– Man tokie dalykai labiausiai panašūs tiesiog į siautėjimą. Kaip kokioje Baltarusijoje, tik galbūt blogiau.

Prezidentei mėginau aiškinti tuos dalykus, bet ji manęs paklausė, ar aš ginu tuos ligoninių vadovus. D.Grybauskaitę galima suprasti – tos kadencijos, rotacijos yra sena jos tema.

Tačiau tikrovė yra tokia, kad, pavyzdžiui, Pasvalio rajone greitai išvis nebebus kam dirbti skyrių vadovais ar buhalteriais. O čia jiems dar įvedami konkursai.

Bendras įspūdis toks, kad A.Veryga tiesiog siekia „teisės“ visiškai savavaliauti.

Valstybė negali būti valdoma tokiais metodais.

Tikisi valstiečių dezertyrų

– Kaip prognozuojate kovos Seime dėl prezidentės veto baigtį?

– Manau, kad veto nebus atmestas. Jau esu kalbėjęs su keliais valstiečiais, kurie prisipažino, kad nenori eiti vedami už R.Karbauskio ir A.Verygos pavadėlio.

Premjeras Saulius Skvernelis man irgi yra sakęs, kad supranta mano argumentus. Bet viešai jis gina A.Verygą. Pagrindinį konfrontacinį toną užduoda, žinoma, R.Karbauskis.

Jeigu prezidentės veto nebus pritarta ir tie įstatymai nebus taisomi, mes iškart mėginsime organizuoti Seimo kreipimąsi į KT. Bet kokiu atveju bus karšta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.