Garsiai išvarytas gydytojas grįžo dirbti patyliukais

Gausybe korupcinių veikų įtariamas ir už kyšininkavimą nuteistas buvęs ilgametis Respublikinės Šiaulių (RŠL) ligoninės generalinis direktorius Petras Simavičius vėl sukinėjasi ligoninės koridoriuose. Nuo vadovo pareigų teismo nušalintas veikėjas sugebėjo sugrįžti – patylom įsidarbino ginekologu.

 P.Simavičius į darbą grįžo patyliukais. Buvusio ilgamečio vadovo kontaktų nėra net įstaigos tinklapyje.<br> G.Šiupario nuotr. koliažas
 P.Simavičius į darbą grįžo patyliukais. Buvusio ilgamečio vadovo kontaktų nėra net įstaigos tinklapyje.<br> G.Šiupario nuotr. koliažas
 Petras Simavičius vėl sukinėjasi ligoninės koridoriuose.<br> G.Šiupario nuotr. iš archyvo
 Petras Simavičius vėl sukinėjasi ligoninės koridoriuose.<br> G.Šiupario nuotr. iš archyvo
 Ministras kovo 1-ąją oficialiai atleido P.Simavičių ir iš generalinio direktoriaus, ir iš gydytojo pareigų, o šis į darbą grįžo kovo 2-ąją.
 Ministras kovo 1-ąją oficialiai atleido P.Simavičių ir iš generalinio direktoriaus, ir iš gydytojo pareigų, o šis į darbą grįžo kovo 2-ąją.
 P.Simavičius įdarbintas, bet tarp ligoninės tinklapyje tokio darbuotojo nėra.
 P.Simavičius įdarbintas, bet tarp ligoninės tinklapyje tokio darbuotojo nėra.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 12, 2018, 6:52 AM, atnaujinta Jul 12, 2018, 11:08 AM

Po korupcijos skandalo nuo vadovo pareigų nušalintas P.Simavičius ne kartą bandė į jas sugrįžti, bet nesėkmingai. 

Į darbą sugrįžo patyliukais

Galiausiai kovo 1-ąją jis sveikatos ministro Aurelijaus Verygos sprendimu buvo atleistas. Tačiau tai netapo neįveikiama kliūtimi – jau kitą dieną P.Simavičius oficialiai tapo Respublikinės Šiaulių ligoninės specialistu.

Tai buvo padaryta ypač slapta – apie P.Simavičiaus sugrįžimą ir dabar žino ne visi ligoninės darbuotojai. Net oficialiame tinklapyje nėra nė užuominos, kad ligoninėje esame tokio specialisto.

P.Simavičiaus įsidarbinimo aplinkybėmis ėmus domėtis „Lietuvos rytui“, gydymo įstaigoje kilo nemenka sumaištis. Buvusi ligoninės laikinoji vadovė Vaiva Makštutienė atsisakė net patvirtinti įdarbinimo faktą: „Atostogauju, į visus klausimus atsakys administracija“.

Vieną dieną atleido, kitą - grįžo 

Su laikinai generalinį direktorių pavaduojančiu Algirdu Gauronskiu pakalbėti nepavyko, nes tam kliudė administratorė – primygtinai reikalavo užduoti klausimus ligoninės atstovei spaudai Zitai Katkienei.

Pastaroji patvirtino, kad P.Simavičius išties sugrįžo į ligoninę, bet negalėjo paaiškinti, kieno sprendimu tai padaryta: „Tą etatą jis turėjo ir būdamas generaliniu direktoriumi, kad neprarastų gydytojo licencijos. Požeminiame tunelyje jam seniai buvo įrengtas kabinetas“.

Tačiau Z.Katkienė nutylėjo, kad kovo 1-ąją ministro pasirašytame įsakyme nurodoma, kad P.Simavičius atleidžiamas ir iš generalinio direktoriaus, ir iš gydytojo akušerio ginekologo pareigų. Respublikinės Šiaulių ligoninės laikinieji vadovai steigėjui atsakė akibrokštu – jau kitą dieną oficialiai įdarbino išvarytą generalinį direktorių. 

Neklausė ministerijos nurodymo

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Lina Bušinskaitė – Šriubėnė sakė, kad ši žinia pribloškė: „Tai – skandalinga. Bus atliktas tyrimas ir viskas išsiaiškinta. Nėra normalu, kad korupciniais nusikaltimais įtariamas ir dėl kyšininkavimo nuteistas asmuo grįžta į darbą, nes pakertamas pasitikėjimas sveikatos apsaugos sistema“.

L.Bušinskaitė – Šriubėnė sakė, kad Respublikinės Šiaulių ligoninės laikinasis vadovas oficialiai klausė, ar galėtų įdarbinti P.Simavičių: "Jam buvo išsakyta pozicija, kad spręsti dėl darbuotojų įdarbinimo yra įstaigos vadovo atsakomybė, bet SAM vadovybė tokios idėjos dėl buvusio vadovo P. Simavičiaus įdarbinimo nepalaiko ir labai kritiškai vertintų tokį žingsnį, nes jis jau yra atleistas tiek iš gydymo įstaigos vadovo, tiek iš šioje įstaigoje esančio padalinio vadovo pareigų." 

„Carą“ įklampino pagalba

Trečiadienį 70-mečio jubiliejų atšventęs P.Simavičius pavasarį buvo nuteistas už kyšininkavimą. Šiaulių apygardos teismas medikui skyrė 2850 eurų baudą, bet kaltės nepripažinęs nuteistasis nuosprendį iškart apskundė.

Pastaroji istorija prasidėjo prieš trejetą metų, kai į RŠL vadovo P.Simavičiaus kabinetą atėjo vieno banko Šiaulių padalinio vadovas ir ėmė melsti pagalbos. Bankininkas per kelionę užsienyje užgėrė, todėl po daugiadienių išgertuvių kilo grėsmė prarasti darbą. 

„Caru“ vadintas P.Simavičius sutiko padėti – į kabinetą pakvietė pavaldinę, nurodė sutvarkyti šią problemą. Ligoninės darbuotojai išrašė nedarbingumo lapelį, o į ligonio kortelę neįrašė, kad jis buvo girtas, kad ne vieną dieną girtavo. 

Bankininkas ant stalo padėjo 50 eurų kupiūrą, o P.Simavičius ją įsikišo į kišenę. Šią sceną įrašė STT palikta slapta kamera – ligoninės vadovas buvo sekamas dėl įtarimų korupcija.

Rudenį – dar vienas teismo procesas 

P.Simavičius buvo sulaikytas po kelių mėnesių, kai Generalinės prokuratūros vadovaujami STT agentai surinko visus įkalčius korupocijos byloje. Bankininko kyšis tebuvo menkas epizodas, bet jis buvo visiškai aiškus, todėl ši kyšininkavimo byla buvo išskirta į atskirą.

Šį rudenį teismą turėtų pasiekti dar vienas bylos epizodas. Jame korupciniais nusikaltimais įtariamas ne tik P.Simavičius, bet ir keli jo artimiausi bendražygiai. Iki metų pabaigos Generalinė prokuratūra planuoja teismui atiduoti visą bylą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.