Andriaus Užkalnio prisipažinimas sukėlė audrą: aiškinosi, kam sumokėta už „nuomonę“

Panašu, kad tiesos, jog nuomonės formuotojai už savo skelbiamą informaciją gauna pinigų, paslėpti jau nebepavyks. Andrius Užkalnis pripažino, kad už jo reiškiamą nuomonę socialiniuose tinkluose jam buvo mokami pinigai. Tačiau jis jau spėjo dėl tokio poelgio apgailestauti, o gautus pinigus paaukos labdarai.

Andrius Užkalnis pripažino, kad jam pinigus mokėjo, bet juos pažadėjo skirti labdarai. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Užkalnis pripažino, kad jam pinigus mokėjo, bet juos pažadėjo skirti labdarai. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saugirdas Vaitulionis pinigų atsisakė, bet neslėpė, kad pinigai nuomonės formuotojams yra mokami. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saugirdas Vaitulionis pinigų atsisakė, bet neslėpė, kad pinigai nuomonės formuotojams yra mokami. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-07-20 18:22

Apie socialiniame tinkle „Facebook“ prabilo Karolis Žukauskas. Jis internautams pateikė pavyzdžių, iš kurių tampa aiškiai matoma, kad ne tik A.Užkalnis, bet ir Saugirdas Vaitulionis savo socialinio tinklo paskyrose tiesiog cituoja užsakovų siųstą pranešimą.

Šią istoriją pasakoti pradėjęs K.Žukauskas savo įrašą pavadino „Už kiek parduotum savo nuomonę?“. Visa iš istorija sukasi aplink naująją pastatų administravimo tvarką, kuri yra diegiama Vilniuje.

„Čia bus ilga įdomi istorija, kaip kai kurie „influenceriai“ parsidavinėja savo feisbukuose garsiai loti apie temas, kurios jiems net nebūtų aktualios (žinau, jokia čia staigmena, bet kai yra faktai su aplinkybėmis – viskas gerokai įdomiau). Ir konkrečiai pavardėmis – jau parsidavė du, Užkalnis ir Vaitulionis, gal bus ir daugiau, sąrašą papildysiu. Bandymų nupirkti buvo gerokai daugiau, ir kaina už vieną įrašą buvo siūloma net ne triženklė, o keturženklė“, – savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje rašė jis.

Jis savo tekste pateikia konkrečius pavyzdžius, kuriuose matoma, kad nors ir savotiškai pakeisti sakiniai, bet ta pati jų esmė, liko abiejų nuomonės formuotojų tekstuose. 

„Būsto administratorių parengtoje špargalkėje rašoma: „Kas toliau? Gal savivaldybė gyventojams suorganizuos ir kitų paslaugų ir daiktų tiekėjų – mobiliojo ryšio, interneto paslaugų, draudimo, automobilių gamintojų, skalbimo mašinų pirkimo – konkursus?“.

Uolus mokinys Andrius Užkalnis klusniai nusirašinėja iš špargalkės savo facebooke: „Dar savivaldybė galėtų organizuoti gyventojams mobilaus ryšio operatoriaus pasirinkimą (jei nedalyvausi, mes patys tau išrinksim ir tinklą, ir telefoną, ir dėkliuką). Gyventojai viso miesto apimtimi galėtų per savivaldybės balsavimo biuletenius išrinkti automobilių salonus ir geriausius modelius“, – rašė K.Žukauskas.

„Arba špargalkė siūlo prijungti ir atliekų reformą: „Gal čia ypač nesėkmingai įgyvendintos ir vilniečių palaikymo nesulaukusios buitinių atliekų vežimo reformos, kurią ką tik organizavo savivaldybė, tąsa? Pagausins šiukšlių daugiabučių laiptinėse ir patys jas išveš?“

Saugirdas Vaitulionis atsiliepia: „Klausykit, ar man čia atrodo, ar su tais Šimašiaus savivaldybės bandymais priversti patiems gyventojams išsirinkti namo administratorių, mes taip pat prisidirbsim, kaip su savivaldybės šiukšlių vežimo pertvarkom, kai miestas virto sąvartynu?“, – pavyzdžius teikė K.Žukauskas.

Teko prisipažinti

Po to, kai šis įrašas socialiniuose tinkluose pradėjo plisti, A.Užkalnis pripažino, kad jam buvo mokami pinigai už šią nuomonę.

„Mano klaida buvo sutikimas už šitokį POLITINIŲ minčių viešinimą šį vienintelį kartą gauti pinigus – tegu legaliai ir oficialiai. Niekada anksčiau nesu ėmęs atlygio už viešumo, palaikymo, nuomonių reiškimo reikalus, bet kaip ir bet kokiu kampu susijusius su politika. Ir neturėčiau, ir daugiau to nebebus“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė jis.

„Atsiprašymo niekam nereikia ir nepriklauso, todėl visą honoraro sumą, kai tik gausiu, paaukosiu labdarai ir paskelbsiu apie tai viešai, kur pervedžiau, kiek ir kam“, – situacijos sprendimo būdą rado A.Užkalnis.

„O naujo jums čia kas?“

Praėjus beveik parai po to, kai apie istoriją pranešė K.Žukauskas, sureagavo ir jo įraše minimas S.Vaitulionis. Jis problemos nematė, o kaip tik klausė savo sekėjų, kam yra naujiena, kad nuomonės formuotojai už savo mintis gauna pinigus.

„Vakarykštis mano postas 100 procentų atitinka mano nuomonę ir pagal jokias špargalkes aš jo nerašiau, kaip bandoma įpiršti. Taip, influenceriai (šito žodžio nekenčiu, bet ką jau čia...) už postus gauna pinigus, o naujo jums čia kas?“ – klausė jis.

„Bet tūkstantį kartų viešai ir ne viename interviu sakiau: niekada ir už jokius pinigus nepostinsiu nieko, kas neatitinka mano nuomonės. Niekada nerašyčiau to, ko tikrai negalvoju ir su kuo nesutinku vien dėl to, kad man už tai moka“, – teigė S.Vaitulionis.

Jis dar priminė, kad Vilniaus miesto savivaldybės darbą jis kritikavo jau kelerius metus.

„Dėl visko – nuo nesugebėjimo sutvarkyti Gedimino kalno iki šiukšlių išvežimo, todėl vakarykščio posto trinti neketinu – jis visiškai atitinka mano nuomonę“, – tvirtino vyras.

„Dabar apie pinigus: Siūlė? taip siūlė. Neketinu dabar vaidinti šventos karvės ir neaiškinsiu, kad „už postą gautus pinigus paaukosiu labdarai“ – neaukosiu, nes aš pinigų neimsiu. Tiesiog neimsiu. Tai oficialiai pasakau – pinigų atsisakiau“, – rašė S.Vaitulionis, taip sukritikuodamas ir A.Užkalnio sprendimą.

Sureagavo daugelis

K.Žukauskas pradiniame savo įraše teigė, kad jo žiniomis, įmonė pinigus siūlė ne tik A.Užkalniui ir S.Vaitulioniui. Jo teigimu, tokios pačios sąlygos buvo siūlomos ir kitiems nuomonės formuotojams – Dovilei Filmanavičiūtei ir Liudvikui Andriuliui. K.Žukausko žiniomis, jie tokio pasiūlymo atsisakė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.