Kai panori, pareigūnai tiki net burtų lazdele

Ar gali žmogus per kelias minutes iš Mongolijos atsidurti Klaipėdoje? Regis, tai įmanoma tik fantastų knygose. Bet aukštiems uostamiesčio policijos pareigūnams ir net prokurorams tai atrodo visai realu.

Policijos aparatūra rodė, kad žmogus yra Mongolijoje. Nuo Lietuvos iki šios šalies – daugiau kaip 5000 kilometrų. Nusprendę, kad klaipėdietis pažeidė kardomąją priemonę, pareigūnai nuvyko į įtariamojo namus, bet jį surado. Pasirodo, kvailiojo aparatūra, tačiau jos gauti melagingi signalai vėliau buvo pripažinti kaip tikri.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Policijos aparatūra rodė, kad žmogus yra Mongolijoje. Nuo Lietuvos iki šios šalies – daugiau kaip 5000 kilometrų. Nusprendę, kad klaipėdietis pažeidė kardomąją priemonę, pareigūnai nuvyko į įtariamojo namus, bet jį surado. Pasirodo, kvailiojo aparatūra, tačiau jos gauti melagingi signalai vėliau buvo pripažinti kaip tikri.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prekyba narkotikais įtariamam klaipėdiečiui V.Valiui buvo paskirtas 20 tūkst. eurų užstatas ir užsegta apykojė.
Prekyba narkotikais įtariamam klaipėdiečiui V.Valiui buvo paskirtas 20 tūkst. eurų užstatas ir užsegta apykojė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 24, 2018, 5:59 AM, atnaujinta Jul 24, 2018, 10:44 AM

Klaipėdos pareigūnai surašė tarnybinį pranešimą teismui, kad įtariamasis Virgilijus Valius net 59 kartus padarė kardomosios priemonės – intensyvios priežiūros – pažeidimus.

Teigiama, kad V.Valius nuolat be leidimo išvykdavo už miesto, netgi į užsienio šalis.

Tačiau kai policija atvykdavo patikrinti, įtariamąjį surasdavo namuose.

Buvo užsegta apykojė

Prekyba narkotikais įtariamas V.Valius buvo sulaikytas praėjusių metų pavasarį. Iš pradžių jis buvo atsidūręs už grotų, tačiau vėliau, kai paaiškėjo, jog jam inkriminuojamą nusikaltimą galėjo padaryti kitas žmogus, teismo sprendimu kardomoji priemonė buvo sušvelninta. Įtariamajam buvo paskirtas 20 tūkstančių eurų užstatas ir užsegta apykojė, o jis pats įpareigotas niekur be leidimo neišvykti iš Klaipėdos ir nenutolti nuo jo namuose įrengto GPS prietaiso.

Su policininkais juokavo

Nors klaipėdietis ir laikėsi nurodymų, į policiją elektroniniais tinklais ateidavo visai kitokia informacija.

Jau po kelių dienų komisariatui buvo pasiųstas signalas, kad V.Valius neleistinai nutolo nuo jo namuose įrengto prietaiso.

Policijos aparatūra rodė, jog vyriškis atsidūrė vienoje Viduržiemio jūros šalių.

Pareigūnai jau trynė rankomis, kad pavyks užfiksuoti pažeidimą, ir iškart nusiuntė ekipažą į V.Valiaus namus.

Tačiau, policininkų nuostabai, įtariamasis savo svetainėje ramiai gėrė kavą ir supdamasis krėsle žiūrėjo televizorių.

Išgirdęs, kad pagal kompiuterių duomenis jis ką tik buvo prie Viduržiemio jūros, V.Valius pajuokavo – esą turįs stebuklingą lazdelę, kuri akimirksniu nukelia į kitą pasaulio kraštą.

Vyrai pasijuokė iš pokšto ir išsiskyrė.

Ekipažų net nesiųsdavo

Tačiau jau po kelių dienų V.Valius sulaukė dar vieno tikrintojų vizito – šįkart policijos kompiuteriai rodė, kad jis yra Mongolijoje.

Vėliau panašūs signalai, jog įtariamasis nutolo nuo prietaiso, pasipylė vienas po kito.

Per pusmetį daugiau kaip 50 kartų buvo pranešta, kad V.Valius yra kažkur išvykęs arba visai išjungęs prietaiso maitinimą.

Pareigūnai, suprasdami, kad stringa technika, net nesiųsdavo tikrintojų ekipažo į klaipėdiečio namus – paskambindavo laidiniu telefonu ir įsitikindavo, jog įtariamasis yra vietoje.

Surašė griežtus pranešimus

Bet tie pajuokavimai ir klaidingi signalai buvo tarsi pamiršti, kai V.Valius ėmė prašyti, kad jam būtų nusegta apykojė ir vietoj intensyvios priežiūros skirta kita kardomoji priemonė.

Vos priartėjo įtariamojo skundo svarstymo terminas teisme, Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato Operatyvaus valdymo skyriaus viršininkas Virginijus Zubauskas surašė tarnybinį pranešimą, kuriame konstatuota, kad V.Valius net 59 kartus pažeidė kardomąją priemonę.

Dauguma pažeidimų – neleistinas nutolimas nuo GPS prietaiso.

Pridurta, jog V.Valius buvo nedrausmingiausias iš keliolikos įtariamųjų, kuriems pritaikyta intensyvi priežiūra.

Po kelių dienų panašų taip pat tarnybinį pranešimą teismui pateikė ir Klaipėdos policijos Organizuotų nusikaltimų tyrimo valdybos skyriaus viršininkas Viktoras Mockus.

Atrodo, šie pranešimai padarė įspūdį Klaipėdos apygardos teismui, kuris atmetė V.Valiaus prašymą pakeisti kardomąją priemonę.

Prokuroras klastojimo nematė

Tuomet V.Valius kreipėsi į Klaipėdos apygardos prokuratūrą, kad būtų ištirta, ar jis tikrai padarė 59 pažeidimus.

Įtariamasis taip pat prašė melagingus pranešimus surašiusių policininkų atžvilgiu pradėti ikiteisminį tyrimą dėl dokumentų klastojimo ir piktnaudžiavimo tarnyba, jei tų pažeidimų nebuvo.

Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Jevgenijus Michailovskis atsakė, kad pareigūnų pranešimuose išdėstyti faktai nesukėlė žalos teisingumo principui, todėl nėra ir prasmės ką nors tikrinti.

Be to, anot prokuroro, faktus, kad V.Valius padarė 59 pažeidimus, patvirtino ir Klaipėdos apygardos teismas, atmetęs prašymą pakeisti kardomąją priemonę.

Atvykti į teismą – žaibu

Negana to, įtariamąjį pribloškė dar vienas prokurorų ir teisėjų akibrokštas.

Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Aivaras Velutis birželio 4 dieną V.Valiui paštu išsiuntė pranešimą, kad birželio 4 dieną Klaipėdos apylinkės teisme bus nagrinėjamas prokuroro prašymas įtariamajam dar 3 mėnesiams pratęsti kardomąją priemonę – intensyvią priežiūrą.

Natūralu, kad birželio 4 dieną prokuroro išsiųstą pranešimą klaipėdietis gavo birželio 5-ąją, kai posėdis jau buvo pasibaigęs.

Tačiau teisėja Eglė Žakevičiūtė, nustačiusi, kad įtariamajam apie posėdį pranešta tinkamai, išnagrinėjo prokuroro prašymą ir V.Valiui nedalyvaujant nutarė jam paskirtą intensyvią priežiūrą pratęsti trims mėnesiams.

Sutrikimai – dėl prasto ryšio

Dėl apykojų siunčiamų klaidingų signalų pastaruoju metu nemažai skundų sulaukia ir teismai.

Baikerio A.Kilkaus nužudymu įtariamo L.Baltrūno-Obliaus advokatas teisme yra sakęs, jog per tris mėnesius klaidingas signalas apie jo kliento buvimo vietą pareigūnams buvo išsiųstas kelis šimtus kartų. Vos baikeris išeidavo iš kambario, prietaisas užfiksuodavo, kad jis išvyko iš namų.

Neapsikentęs dažnų klaidų, už verslininko I.Staškevičiaus sekimą teisiamas buvęs jo vairuotojas D.Šulskis apykoję buvo nusiėmęs savavališkai, tačiau apie tai pats iš karto informavo policiją.

Stebėti kontroliuojamiems asmenims policija šiuo metu naudoja apie šimtą apykojų. Dar 125 prietaisus nuolat naudoja probacijos tarnybos – jų pareigūnai stebi pirma laiko iš įkalinimo įstaigų išleistus asmenis.

„Kartais genda visos technologijos, ne išimtis ir apykojės, tačiau sutrikimai nėra tokie dažni, kad ši priemonė būti neefektyvi ar nepatikima“, – sakė Kalėjimų departamento Resocializacijos ir probacijos skyriaus vadovė G.Burokienė.

Parerigūnės teigimu, klaidingus signalus apykojės paprastai siunčia dėl mobiliojo ryšio sutrikimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.