Vilniuje popamokinė veikla pradinukams bus nemokama

Nuo rugsėjo Vilniaus savivaldybė miesto pradinių klasių moksleiviams finansuos visose mokyklose organizuojamas popamokines veiklas.

J.Stacevičiaus nuotr.
J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-07-25 17:45

Trečiadienį savivaldybės taryba patvirtino tvarką, apibrėžiančią vadinamųjų prailgintų grupių lankymą, taip pat apmokėjimą mokytojams. Pagal ją, tėvai nemokamai vaikus po pamokų mokyklose galės palikti iki 18 valandos.

Meras Remigijus Šimašius tikisi, kad nauja tvarka padės „kokybiškai derinti darbą ir vaikų priežiūrą bei jų kūrybiškumo ugdymą“.

„Maža to, jei anksčiau pedagogai prailgintose grupėse dirbdavo su individualios veiklos liudijimais, o tėvai jiems mokėdavo už kiekvieną po pamokų dirbtą valandą, tai nuo rugsėjo už papildomą darbą mokytojams pagal darbo sutartis mokės savivaldybė, o tėvams tai nieko nekainuos“, – pabrėžia R. Šimašius.

Ši naujovė įvedama apklausus dalį vilniečių – anot savivaldybės, daugiau nei du trečdaliai apklausoje dalyvavusių vilniečių tėvų nerimauja, kaip užimti pradinukus po pamokų, o pusė jų jau leidžia pradinukus į prailginto ugdymo grupes.

Savivaldybės duomenimis, Vilniaus mieste šiuo metu gyvena daugiau nei 25 tūkst. 7–10 metų amžiaus vaikų. Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorė Alina Kovalevskaja BNS sprendimo išvakarėse sakė, kad nuo rugsėjo sostinėje turėtų būti daugiau nei 1060 pradinių klasių komplektų.

Anot jos, skaičiuojama, jog jei pradinukus po pamokų norėtų mokyklose palikti visi tėvai, tam prireiktų apie 500 etatų, o iš savivaldybės biudžeto ugdymui papildomai būtų skiriama 500 tūkst. eurų per mėnesį.

„Klausimas labai svarbus, brangus. Bet, manau, kad Vilniaus šeimos tai įvertins, tai yra pagrindas Vilniaus augimui į ateitį. Esu dėkingas visiems ir sėkmės realizuojant, nes iššūkis surasti tiek specialistų, dirbančių su vaikais, bus nelengvas“, – tarybos posėdyje teigė R. Šimašius.

Planuojama, kad mokytojai po pamokų ugdymo įstaigose organizuos įvairius užsiėmimus, išvykas į gamtą, sudarys galimybes vaikams aktyviai leisti laiką, sportuoti. Taip pat moksleiviai galės ruošti namų darbus, mokytojai padės vaikams kuriems sunkiau sekasi mokytis.

Apie tai, kaip bus formuojamos popamokinės veiklos grupės bei tai, kiek tėvų apsispręs į jas leisti savo vaikus, paaiškės po rugsėjo 1-osios.

Visos dienos mokyklos koncepciją nuo rugsėjo ketina išbandyti ir centrinė valdžia. Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė dar pavasarį teigė, kad koncepciją, pagal kurią mokiniai būtų nemokamai užimami ne tik pamokų metu, iš pradžių numatoma išbandyti 40-yje šalies mokyklų. Ji pažymėjo, kad kai kurios mokyklos jau ir iki šiol sėkmingai siūlė vaikų užimtumą po pamokų, tačiau atkreipė dėmesį, kad ne kiekviena šeima išgali už tai susimokėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.