Klaipėdietė pasipiktinusi: berniukas verkė pasikūkčiodamas, o auklėtoja pradėjo spektaklį

Pirmadienį feisbuko socialiniame tinkle daug klaipėdiečių mamų buvo susirūpinusios ir intensyviai komentavo Agnės V. (pavardė redakcijai žinoma) įrašą apie tai, kaip ją sukrėtė vaizdas, kurį pamatė Klaipėdos vaikų lopšelio-darželio „Inkarėlis“ „Bitučių“ grupėje.

 Triukšmas kilo dėl to, kad berniukas į purvyną įmetė mergaitės kepurytę.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Triukšmas kilo dėl to, kad berniukas į purvyną įmetė mergaitės kepurytę.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 31, 2018, 11:23 AM, atnaujinta Jul 31, 2018, 3:50 PM

Agnė savo 2,5 metų vaiką į „Inkarėlį“ vedė laikinai, kol jos vaiko darželis buvo uždarytas dėl vasaros atostogų. Moteris portalui lrytas.lt pasakojo apie ją sukrėtusi įvykį: „Eidama koridoriumi į lauką išgirdau berniuko verksmą, ir ne šiaip verksmą, o raudą. Tada išgirdau ir auklėtojos riksmą: „Nori dar? Klausiu, ar nori dar?“

Kai Agnė įėjo į grupę, iš kurios sklido triukšmas, auklytė dėliojo ant stalų lėkštes pietums. Pasirodė, kad auklėtoja berniuką bara tualete.

„Man įėjus auklėtoja buvo atsisukusi nugara į mane, priešais ją prie kriauklės stovėjo 5-6 metų berniukas. Palenkusi galvą ji rėkė: „Nori dar?“ Berniukas verkė pasikūkčiodamas, ašaros tekėjo jo veidu. Prie lango stovėjo kelios mergaitės ir išsigandusios stebėjo šią sceną.

Piktai paklausiau, ką ta auklėtoja daro, o ji atsisuko ir pradėjo spektaklį: „Oi, kaip išgąsdinot… Žinokite, jis blogas, jis labai blogas, jis įmetė mergaitės kepurę į purvyną, kito vaiko paspirtuką išpurvino.“ Paklausiau, ar tai jai suteikia teisę tą vaiką mušti ir ant jo rėkti, ir ji atsakė, kad vaiko nemušė. Tada paklausiau, kodėl ji šaukė: „Ar nori dar?“, bet ji tylėjo.“

Agnė netvirtina, kad vaiką auklėtoja Danutė S. berniuką mušė, bet iš to, ką ji matė ir girdėjo, jai peršasi tokia išvada. „Ir net jei auklėtoja vaiko nemušė, ji tikrai neturėjo teisės ant jo rėkti tokiu piktu, grasinančiu balsu“, – sakė moteris.

Tada Agnė nuėjo pas darželio direktorę, bet paaiškėjo, kad toji atostogauja. Tuomet kreipėsi į jos pavaduotoją ir jai apibūdinusi situaciją išgirdo: „Gerai, mes su ja pakalbėsime.“

„Paklausiau, su kuo ji kalbės, jei net nepaklausė, kurioje grupėje tai nutiko. Paprašiau eiti kartu su manimi. Nuėjus į grupę auklėtoja Danutė vėl aiškino, koks tas vaikas blogas. Paklausiau, ką tada auklėtoja veikė, kai grupėje gal tik 5 vaikai, o vienas iš jų viską purvino. Atsakymo nebuvo. Kai paklausiau, ar ji taip pat šaukdama auklėja savo anūkus, išgirdau: „Taip, šaukiu, na ir ką“, – tai išgirdusi Agnė pasibaisėjo.

Taigi, Agnė nusprendė šią istoriją paviešinti: „Noriu, kad tėvai susimąstytų apie tai, kas vyksta kai kuriuose vaikų darželiuose. Manau, kai kurios auklėtojos vis dar taiko sovietinius ugdymo metodus ir net nesijaučia dėl to kaltos. Gal sulaukusios tėvų pastabų jos susimąstys, kad šiais laikais su vaikais bendraujama kitaip?

Suprantu, kad kartais darželinukai elgiasi netinkamai ir pedagogams tenka pakelti balsą. Tačiau, mano įsitikinimu, taip užsipulti vaiką, kuris verkia pasikūkčiodamas, tikrai per žiauru ir tai gali jį rimtai traumuoti.“

Dauguma Agnės įrašą apie šį įvykį feisbuke komentavusių mamų ją gyrė už tai, kad neliko abejinga, jog skriaudžiamas svetimas vaikas, ir skundė auklėtoją administracijai.

Pedagogai tiesiog garsiai kalba?

Klaipėdos lopšelio-darželio „Inkarėlis“ direktoriaus pavaduotoja ugdymui Danutė Juškienė sakė, kad ši situacija jai gerai žinoma, tačiau ji kiek kitokia, nei pasakojo mama Agnė.

„Mes šią situaciją išsiaiškinome. Visų pirma, ši moteris savo vaiką į mūsų darželį vedė tik laikinai, vasarą, tai nutiko ne jos vaiko grupėje, o pretenzijų mums ji turėjo jau nuo pirmos dienos dėl mūsų kalbėjimo tono ir garso. Žinote, mes esame pedagogai, mes kalbame tikrai garsiai, kad mūsų auditorija mus girdėtų“, – aiškino D.Juškienė.

Dėl minėtos situacijos auklėtoja parašė pasiaiškinimą, buvo susisiekta su vaiko tėvais, taigi, pavaduotojos tikinimu, į situaciją reaguota tinkamai.

D.Juškienės teigimu, auklėtojos žodžiai: „Ar nori dar?!“ reiškė: „Ar nori, kad kiekvieną dieną ant tavęs kiti vaikai ir auklėtoja vėl pyktų ir tave bartų?“

„Tas berniukas pasielgė negerai – jis nuplėšė mergaitės kepurę ir sutrypė ją purve. Žinoma, tai neleidžia mums ant jo šaukti, pedagogai turi valdytis, o mūsų darbuotoja šįkart nesusivaldė ir pakėlė toną. Tačiau nereikia situacijos taip išpūsti“, – sakė D.Juškienė.

Jei tėvai nepatenkinti

Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė portalui Lrytas.lt sakė, kad konkretus atvejis jiems nežinomas. Panašūs nesutarimai ir turėtų būti sprendžiami ugdymo įstaigų viduje.

Jei tėvams atrodo, kad auklėtoja su vaikais bendrauja netinkamai, jie turi kreiptis į darželio administraciją, kuri į tai reaguos ir imsis priemonių, galbūt taikys darbuotojai nuobaudą. Jeigu atrodo, kad administracija reaguoja netinkamai ir bando pedagogę dangstyti, galima kreiptis į Savivaldybės švietimo skyrių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?