Ramūnas Karbauskis suklupo ne vienas – turi būrį sekėjų

Turtingiausias Seimo narys valstiečių vadovas Ramūnas Karbauskis vis klumpa dėl viešųjų ir privačių interesų ar savo turto deklaracijų. Tiesa, Seime yra ir daugiau tokių politikų – senbuvių ir naujokų.

R.Karbauskis nuolat įklimpsta dėl politikui privalomo turto deklaravimo.<br>Lrytas.lt koliažas
R.Karbauskis nuolat įklimpsta dėl politikui privalomo turto deklaravimo.<br>Lrytas.lt koliažas
Nė vienas Seimo narys neturi brangesnio automobilio nei R.Karbauskis. Tačiau praėjusiais metais nusipirkęs visureigį „Cadillac Escalade“ Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vedlys nepasivargino jo nurodyti deklaracijoje.<br>T.Bauro nuotr.
Nė vienas Seimo narys neturi brangesnio automobilio nei R.Karbauskis. Tačiau praėjusiais metais nusipirkęs visureigį „Cadillac Escalade“ Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vedlys nepasivargino jo nurodyti deklaracijoje.<br>T.Bauro nuotr.
R.Karbauskis nuolat įklimpsta dėl politikui privalomo turto deklaravimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Karbauskis nuolat įklimpsta dėl politikui privalomo turto deklaravimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valstietis S.Jakeliūnas nežinojo, ar reikia deklaruoti net pigų automobilį.
Valstietis S.Jakeliūnas nežinojo, ar reikia deklaruoti net pigų automobilį.
Konservatorė A.Bilotaitė aiškino degalus pilanti į jai nepriklausančią mašiną.
Konservatorė A.Bilotaitė aiškino degalus pilanti į jai nepriklausančią mašiną.
Liberalas R.Juška tikino žinantis deklaravimo tvarką. Tuo galima suabejoti.
Liberalas R.Juška tikino žinantis deklaravimo tvarką. Tuo galima suabejoti.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 31, 2018, 6:38 AM, atnaujinta Jul 31, 2018, 11:30 AM

R.Karbauskiui vėl tenka aiškintis dėl nedeklaruotų turtų.

Šįkart – dėl pernykštėje turto ir pajamų deklaracijoje nenurodytų prabangių automobilių.

Praėjusią savaitę Valstybinė mokesčių inspekcija paskelbė, kad R.Karbauskis su Ispanijoje gyvenančia žmona Lina deklaravo pernai sukaupę daugiau kaip 15 mln. eurų vertės turto ir piniginių lėšų.

Tačiau nežinia, kiek išties vertas valdančiosios partijos vedlio turtas. Kai kurių ekspertų tvirtinimu, reali R.Karbauskio turto vertė gali būti dešimteriopai didesnė.

Pats politikas irgi pripažino, kad skelbiama nominali jo turto vertė, o rinkoje jis gali turėti ir visiškai kitokią kainą.

Be to, galima tik spėlioti, ar milijonierius deklaruoja visą savo turimą turtą. Mat susidaro įspūdis, kad R.Karbauskis turtą ir pajamas deklaruoja ne pagal įstatymus, o pagal savo susigalvotas taisykles.

105 000 eurų – ne turtas?

Nors pernai R.Karbauskis nusipirko itin galingą ir brangų visureigį „Cadillac Escalade“ ir dėl šio pirkinio sulaukė nemažai kritikos, pernykštėje šeimos turto ir pajamų deklaracijoje automobilio nenurodė.

Galbūt valstiečių lyderis 105 tūkst. eurų kainavusį automobilį pirko ne savo, o įmonės vardu? Pasirodo, tai vis dėlto yra asmeninis R.Karbauskio pirkinys, bet jis esą nemanė, kad mašiną reikia deklaruoti kaip turtą.

Anksčiau nuosavo automobilio neturėjęs politikas aiškino transporto priemonės pirkimo sandorį yra nurodęs savo viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje ir manęs, kad to pakanka.

„Man niekas pastabų dėl šito nereiškė. Aš visada tikrinuosi – man atrodo, kad mašinų niekada nerašo į turto deklaraciją“, – delfi.lt sakė R.Karbauskis.

Atsiprašo ne pirmą kartą

Bet tokie R.Karbauskio svarstymai nustebino Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovus.

Jų teigimu, būtina deklaruoti visą privalomą registruoti turtą, taigi ir transporto priemones.

Inspekcijos atstovė Rūta Asadauskaitė „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad automobilio vertė taip pat neturi reikšmės: „Būtina deklaruoti netgi ir tokią transporto priemonę, kurios vertė – 30 eurų.“

Pats valstiečių lyderis nepanoro plačiau komentuoti, kodėl nuolat klaidžioja deklaracijų džiunglėse, bet per savo atstovę spaudai Dalią Vencevičienę perdavė labai atsiprašantis dėl padarytos klaidos: „R.Karbauskis nesiekė nieko nuslėpti – juk šis automobilis yra nurodytas kitoje deklaracijoje, be to, apie jį žino visa Lietuva.“

Visa Lietuva pernai ne iš karto sužinojo ir apie R.Karbauskio žmonai Linai nupirktą prabangų automobilį „Porsche Cayenne“.

40 tūkstančių eurų vertės pirkimo sandorį politikas pernai deklaravo pavėluotai, ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pripažino, kad politikas pažeidė įstatymą. Nepaisant to, ir šio automobilio politiko šeima nenurodė pernykštėje savo turto deklaracijoje.

Ne kartą viešųjų ir privačių interesų deklaracijas pildęs ir taisęs valstiečių lyderis nebuvo deklaravęs ir iš „Banco Popular Espanol“ 2005 metais gautos 770 tūkst. eurų paskolos.

Tuomet jis irgi aiškino nemėginęs nieko slėpti, o apie solidžią paskolą neva tiesiog užmiršęs.

Tikino degalų pilanti nedaug

Su deklaracijomis nesusitvarko ir daugiau politikų.

Turto ir pajamų deklaracijose automobilių nenurodė keliasdešimt Seimo narių. Įdomu tai, kad dauguma jų Seimo kanceliarijai pateikia sąskaitas už transporto priemonės eksploataciją, draudimą ar remonto paslaugas.

Ar gali būti, kad parlamentinei veiklai skiriamas lėšas politikai išleidžia transportui, kurio net neturi? Tokių įtarimų gali kilti, nes kai kurie Seimo nariai taip ir nesugebėjo paaiškinti, į kokius automobilius pila už mokesčių mokėtojų pinigus pirktus degalus.

Antai Etikos ir procedūrų komisijos pateiktose ataskaitose skelbiama, kad konservatorė Agnė Bilotaitė pernai transporto priemonės eksploatacijai išleido per 2,6 tūkst. eurų, šiemet – 600 eurų.

Tačiau šios politikės turto ir pajamų deklaracijoje apie turimą automobilį nieko neužsimenama.

„Dabar už parlamentinei veiklai skirtas lėšas neleidžiama nuomoti automobilio, tad aš jo neturiu. Važiuoju mašina, kuri priklauso mano šeimai. Juk gali naudotis tėčio ar brolio automobiliu? Tokiu atveju jo neprivalai deklaruoti“, – svarstė A.Bilotaitė.

Politikė nėra deklaravusi nei ryšio su vaiko tėvu lenktynininku Gintu Petrumi, nei jo turtų.

Konservatorė „Lietuvos rytui“ tvirtino į jai nepriklausantį automobilį, kurio modelį nurodyti atsisakė, už parlamentinei veiklai skirtas lėšas degalus pilanti, kai vairuoja pati ar vyksta tarnybos reikalais, bet painiai aiškino, kaip vyksta šis procesas: „Nepilu daug degalų, tik tiek, kiek reikia konkrečiai kelionei. Juk iš ataskaitų matyti, kad aš nepiktnaudžiauju.“

Vieną versiją keitė kita

Išlaidų transporto priemonės eksploatacijai, priežiūrai ir remontui tiek pernai, tiek šiemet turėjo ir valstietė Rūta Miliūtė, tačiau deklaracijos langelyje, kur turėtų būti pažymėta automobilio vertė, – tuščia.

Etikos ir procedūrų komisijos narė iš pradžių pateikė versiją, kad ji turi automobilį, tačiau jo vertė esą nesiekia deklaruotinos sumos: „Man aiškino, kad reikia deklaruoti tik tokį automobilį, kurio vertė perkopia tris tūkstančius eurų. O maniškis kainavo du su puse.“

Bet, matyt, supratusi, kad tokie jos aiškinimai neteisingi, valstietė vėliau „Lietuvos rytui“ pateikė kitą versiją, kodėl jos automobilis nepateko į 2017 metų turto ir pajamų deklaraciją.

Anot R.Miliūtės, automobilio jai dar nereikėjo deklaruoti, nes jis esą buvo įsigytas šiemet ir šis jos pirkinys atsispindės būsimoje deklaracijoje.

Vardijo skirtingas sumas

Kitas Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Stasys Jakeliūnas važinėja automobiliu, kurio irgi nedeklaravo.

Tačiau, skirtingai negu R.Karbauskis, Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas kažkodėl buvo įsitikinęs, kad jei automobilio vertė nesiekia 1,5 tūkst. eurų, tokio turto jis esą neprivalo nurodyti Mokesčių inspekcijai.

„Jeigu automobiliui nėra limito, tai gal ir turėjau deklaruoti. Išsiaiškinsiu ir, jei reikia, deklaruosiu“, – kalbėjo daug metų prievolės deklaruoti visą savo turtą nevykdęs politikas.

Panašiai kalbėjo ir liberalas Ričardas Juška. Jis taip pat kažkodėl manė, kad jo 2007 metų gamybos „Volkswagen Passat“ nevertas būti įtrauktas į deklaraciją tarp jam priklausančio turto: „Jei automobilio vertė yra mažesnė nei 3 tūkst. eurų, jo deklaruoti nereikia.

Tai taip išeina, kad viskas – pagal įstatymus.“

Paklaustas, ar turto deklaraciją pildė pats, ar su kuo nors konsultavosi, liberalas buvo užtikrintas, kad gerai žino tvarką: „Aš pats viską tvarkau ir man patarimų nereikia. Nurodytos sumos sueina.“

Gelbėja taksi arba žmona

Per 300 eurų parlamentinei veiklai skirtų lėšų transporto priemonės eksploatacijai pernai panaudojusi valstietė Virginija Vingrienė deklaracijoje taip pat nurodė neturinti automobilio.

„Taip, aš neturiu automobilio, todėl kartais tenka jį trumpam išsinuomoti. Tam parlamentinei veiklai skirtų lėšų negaliu naudoti, tačiau sumoku už degalus.

Bet aš mielai naudojuosi viešuoju transportu arba taksi. Vilniuje dėl to man jokių sunkumų nekyla, gal tik sunkiau pasiekti regionus“, – kalbėjo pagal Valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašą į Seimą išrinkta politikos naujokė.

Iš Etikos ir procedūrų komisijos pateikiamos parlamentinei veiklai skirtų lėšų naudojimo ataskaitos matyti, kad automobilį gana intensyviai eksploatavo ir valstietis Zenonas Streikus.

Nors šio politiko kelionės pernai mokesčių mokėtojams atsiėjo beveik 6 tūkst. eurų, Z.Streikaus turto deklaracija klaidina – joje automobilis nenurodytas.

„Jis deklaruotas žmonos vardu, ji tvarko ir deklaracijas. Ji turėjo deklaruoti, nes mašiną tikrai turime. Juk reikia važiuoti į Vilnių“, – kalbėjo Lazdijų-Druskininkų apygardoje į Seimą išrinktas parlamentaras.

Lyg ir turi, lyg ir ne

Automobilio savo turto deklaracijoje nenurodė ir konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis, pernai įsėdęs į naują 35 tūkst. eurų kainavusią „Audi S1“.

Tačiau opozicinės partijos lyderis šį automobilį įsigijo išperkamosios nuomos būdu. Sandorį jis nurodė viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje, o pirkinys vis dar yra banko nuosavybė.

Pernai už beveik 20 tūkst. eurų pirktas „BMW 530 Gran Turismo“ kol kas nepriklauso ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ vedliui Remigijui Žemaitaičiui. Jis šios transporto priemonės savininku taps tik 2020 metais.

Išperkamosios nuomos būdu automobilius yra įsigiję keliolika Seimo narių, todėl jų turto deklaracijos taip pat neatspindi viso realiai turimo turto.

Brangiausių automobilių savininkai

Valstiečių lyderio R.Karbauskio vairuojamas visureigis „Cadillac Escalade“ – brangiausias automobilis Seimo narių garaže. Jo deklaruota vertė – daugiau kaip 105 tūkst. eurų.

Antras brangiausių automobilių savininkų sąraše – liberalas Jonas Varkalys. Buvęs bendrovės „Plungės Jonis“ vadovas pernykštėje turto deklaracijoje nurodė, kad jo kelių transporto priemonių vertė yra perkopusi 70 tūkst. eurų. Tokią pat sumą nurodė ir valstietis Viktoras Rinkevičius.

65 tūkst. eurų turimų transporto priemonių vertę nurodęs konservatorius Kazys Starkevičius irgi lenkia daugelį savo kolegų.

Per 60 tūkst. eurų vertės transporto priemones taip pat deklaravo turintys valstietis Valius Ąžuolas, liberalai Kęstutis Glaveckas ir Virgilijus Alekna.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.