Po žinios apie spektaklį pagal R. Vanagaitės „Mūsiškiai“ – grasinimas uždaryti teatrą

Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras kitų metų rudens repertuare planuoja pristatyti premjerą – spektaklį „Mūsiškiai“ pagal rašytojos Rūtos Vanagaitės to paties pavadinimo knygą. Ir nors premjera numatyta tik kitais metais, tačiau dėmesio teatro bendruomenė sulaukia jau dabar.

Rūta Vanagaitė knygos "Mūsiškiai" perkėlimas į teatrą jau kelia aistras. <br>T.Bauro nuotr.
Rūta Vanagaitė knygos "Mūsiškiai" perkėlimas į teatrą jau kelia aistras. <br>T.Bauro nuotr.
J. Miltinio dramos teatras Panevėžyje. <br>T.Stasevičiaus nuotr.
J. Miltinio dramos teatras Panevėžyje. <br>T.Stasevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 3, 2018, 6:24 PM, atnaujinta Aug 3, 2018, 10:13 PM

Teatro vadovas Andrius Jevsejevas socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino gauto elektroninio laiško ištrauka, kurioje moteris tikino, kad jau dabar yra renkami tūkstančiai žmonių mitingui, neatmeta ji ir galimybės uždaryti J.Miltinio Dramos teatrą. Nors pati bendruomenė tokias kalbas vertina gana skeptiškai ir tiki, kad tai tegali būti paprasčiausias pokštas.

Ruošia mitingą

Būtingėje gyvenanti Antanina L., atstovaujanti „AntiTitovo“ judėjimui (aut. p. judėjimas nurodo į priešišką nusiteikimą prieš Klaipėdos miesto tarybos narį Viačeslavą Titovą, kuris apkaltino partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą keletos tūkstančių taikių piliečių nužudymu), teigė, kad ruošia mitingą prieš „rusų propagandinės autorės R.Vanagaitės knygą „Mūsiškiai“.

„Norėtume surengti protestą prieš šį spektaklį ir prieš šią autorė prie Panevėžio teatro“, – rašoma jos laiške, kurį paviešino teatro vadovas.

„Tremtinių ir politinių kalinių visuotinio susirinkimo metu inicijavome peticiją LR prezidentei, LR kultūros ministerijai ir Panevėžio miesto merui, kad būtų panaikintas finansavimas šiam teatrui, o pats teatras uždarytas, kaip susikompromitavęs tiek seksualinio priekabiavimo, tiek priešiškos propagandos bylose“, – rašoma Antaninos L. Laiške. Ji taip pat priduria, kad jau dabar yra surinkta apie 10 tūkstančių parašų.

Tik atskaitos taškas

Teatro vadovas A.Jevsejevas pasidalino ir laiškų, kuriuo atsakė į Antaninai L. Kylančius klausimus. Jis skatino visų pirmą pažiūrėti spektaklį, o tada rengti protesto akciją. „Nuoširdžiai raginčiau pirma pasižiūrėti spektaklį, kad tikrai žinotumėte, prieš ką protestuojate, ir kad elementarus nežinojimas, nesidomėjimas nesumenkintų Jūsų pilietinės akcijos svarbos“, – rašė A.Jevsejevas.

Jis laiške taip pat rašė, kad spektaklis nebus statomas tiesiogiai pagal šią knygą. Pjesę kurs lenkų dramaturgas Michalas Walczakas, o spektaklį režisuos Artūras Areima.

Režisierius dienraščiui „Sekundė“ sakė, kad šią knygą pasirinko tik kaip atskaitos tašką.

„Pjesės nėra. Dar tik bendraujam ir dėliojam būsimos kelionės gaires su dramaturgu. Mūsų kelionės kryptis dar nėra tiksliai apibrėžta, tik atskaitos taškas – R. Vanagaitės knyga „Mūsiškiai“. Todėl keista, jog jau dabar bandoma vykdyti ne protestą, o susidorojimą grasinant uždaryti kultūros įstaigą“, – „Sekundei“ svarstė A. Areima.

Vėliau pats A.Javsejevas socialiniame tinkle „Facebook“ rašė, kad tiki, kad šis planas tėra geras pokštas. „Laikas parodys“, – rašė jis.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad rašytojos Rūtos Vanagaitės knyga „Mūsiškiai“ sulaukė didelio visuomenės dėmesio ir dėl jos kilusių diskusijų. Už temos aktualumą rašytoja buvo įvertinta ir rabinų konferencijoje, kai tuo metu Lietuvoje vyko aršios priešpriešos dėl tokios istorijos pasakojimo ir aktualizavimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.