Vyriausybės pasiūlymas – rimtas išbandymas Ramūnui Karbauskiui

Vyriausybės siūlymai kontroliuoti trąšų importą – rimtas testas valstiečių lyderiui Ramūnui Karbauskiui. Opozicija abejoja, ar šis politikas lengvai pripažins, kad trąšų rinka iki šiol buvo lyg devynias aukles turintis vaikas – be galvos.

Daug užsienyje pagamintų trąšų Lietuvos ūkininkams tiekia valstiečių vedlio R.Karbauskio valdomas Agrokoncernas.<br> lrytas.lt montažas.
Daug užsienyje pagamintų trąšų Lietuvos ūkininkams tiekia valstiečių vedlio R.Karbauskio valdomas Agrokoncernas.<br> lrytas.lt montažas.
Daug užsienyje pagamintų trąšų Lietuvos ūkininkams tiekia valstiečių vedlio R.Karbauskio valdomas Agrokoncernas.
Daug užsienyje pagamintų trąšų Lietuvos ūkininkams tiekia valstiečių vedlio R.Karbauskio valdomas Agrokoncernas.
Projektą rengusios Ūkio ministerijos vadovui V.Sinkevičiui teko laviruoti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Projektą rengusios Ūkio ministerijos vadovui V.Sinkevičiui teko laviruoti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
E.Pupinis: „Sunku įsivaizduoti, kad įstatymas prasiskins kelią Seime. Gali atsirasti įvairių kliūčių.“
E.Pupinis: „Sunku įsivaizduoti, kad įstatymas prasiskins kelią Seime. Gali atsirasti įvairių kliūčių.“
P.Urbšys: „Vargu ar įstatymas pasieks savo tikslus, jeigu jį supras tik koks nors išrinktųjų ratas.“
P.Urbšys: „Vargu ar įstatymas pasieks savo tikslus, jeigu jį supras tik koks nors išrinktųjų ratas.“
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 8, 2018, 6:14 AM, atnaujinta Aug 8, 2018, 10:51 AM

Vyriausybė praėjusią savaitę pritarė Tiekiamų rinkai tręšiamųjų produktų įstatymo projektui, kuris šalies rinką esą turėtų labiau apsaugoti nuo importuojamų nekokybiškų trąšų.

Tačiau projektą dar turi palaiminti Seimas, kuriame pavasarį jau būta bandymų užkamšyti dabar žiojinčias trąšų rinkos priežiūros skyles. Gegužę Seimas priėmė svarstyti konservatorių Kazio Starkevičiaus ir Edmundo Pupinio teiktą projektą, bet jam nepritarė Vyriausybė.

Opozicijos atstovų manymu, naująjį projektą parengusiam ūkio ministrui Virginijui Sinkevičiui irgi teko smarkiai laviruoti – ir parodyti, kad trąšų rinką siekiama skaidrinti, ir nepakenkti su rusiškų trąšų importu susijusiam R.Karbauskio verslui.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiui priklausantis Agrokoncernas yra vienas didžiausių trąšų importuotojų. Be to, buvo įtariama, kad su R.Karbauskiu susijęs verslas nepagrįstai išvengia antidempingo mokesčių.

Šie įtarimai pasitvirtino – atlikę tyrimus muitininkai trąšų importuotojams nurodė, kad iš Rusijos jų įvežama produkcija turėjo būti klasifikuojama kitaip, jai turėjo būti taikomi ir antidempingo mokesčiai.

Dėl to valstybei nebuvo sumokėta daugiau kaip 8 mln. eurų. Beveik trečdalis nesumokėtų mokesčių gali tekti Agrokoncernui, kurio veiklą politikai siekė patikėti ištirti specialiajai Seimo komisijai, tačiau tam pasipriešino valstiečiai.

Nei naujai Vyriausybės parengto įstatymo projekto, nei Agrokoncernui nepalankių muitininkų tyrimo rezultatų R.Karbauskis nekomentavo.

„Jis yra nusišalinęs nuo šių reikalų ir apie juos nekalba“, – perdavė politiko spaudos atstovė Dalia Vencevičienė.

Gali vėl atsirasti kliūčių

Naujai siūlomas trąšų rinkos reglamentavimas, kaip aiškina jo rengėjai, yra netgi platesnis, nei siūlė opozicijos atstovai.

 

Be to, siūloma numatyti ir baudas už galimus pažeidimus.

Tačiau konservatorius E.Pupinis mano, kad dar anksti džiaugtis, nes nežinia, kaip veiks kontrolės mechanizmas, – daug dalykų turės būti apibrėžta poįstatyminiuose teisės aktuose: „Be to, ir numatytos nuobaudos už pažeidimus nėra didelės, jos tiekėjų neprivers nekokybiško produkto pašalinti iš rinkos.“

E.Pupinis nuogąstauja, kad kai kurios siūlomo įstatymo nuostatos Seime gali būti dar labiau sušvelnintos, nes esą bet kokia kontrolė kai kuriems asmenims, taip pat ir esantiems politikoje, nėra reikalinga.

„Šiame versle dideli pinigai sukosi ir todėl, kad rinka nebuvo aiškiai reglamentuota. Jei bus reikalaujama daugiau skaidrumo, mažės galimybės rusiškas trąšas įvežti į Europos Sąjungą, ir pelnas gali mažėti. Kai kam bus sunku su tuo susitaikyti.

Sunku įsivaizduoti, kad įstatymas prasiskins kelią Seime. Juk ir atšauktam įstatymui buvo rasta įvairių formalių kliūčių, jų gali atsirasti ir dabar“, – kalbėjo konservatorius.

Suprasti gali tik apšviestieji

Buvęs R.Karbauskio politinis bendrakeleivis parlamentaras Povilas Urbšys, valstiečių lyderį spaudęs nebėgti nuo kilusių klausimų apie trąšų verslą, Vyriausybės palaimintam įstatymo projektui irgi turi nemažai pretenzijų.

Tiesa, Seimo narys „Lietuvos rytui“ pripažino, kad pateikti siūlymai – žingsnis link didesnio trąšų rinkos skaidrumo: „Vien atsiradęs šis projektas išsklaido R.Karbauskio pūstą miglą, jog trąšų rinka skaidri ir ją reglamentuojančių įstatymų esą pakanka.“

Anot P.Urbšio, tręšiamiesiems produktams bus keliami aiškesni kokybės reikalavimai, ko iki šiol nebuvo, be to, numatytos šią rinką kontroliuosiančių pareigūnų teisės ir pareigos, didesnė atsakomybė už pažeidimus.

 

Bet parlamentaras apgailestavo, kad Ūkio ministerijos parengtas projektas neprilygsta anksčiau trumpai galiojusiam ir dėl neaiškių priežasčių atšauktam įstatymui: „Tame įstatyme sąvokos „trąšos“ ir „tręšiamieji produktai“ buvo aiškiai atskirtos ir paaiškintos.

Jame buvo įvardyta, kad tręšiamieji produktai yra dirvožemį gerinanti medžiaga.

Dabar apie trąšas nekalbama, o suprasti, kas yra tręšiamieji produktai, gali tik apšviestieji.“

Projekte rašoma, kad tręšiamasis produktas yra cheminė medžiaga, cheminis mišinys, mikroorganizmas arba bet kuri kita medžiaga, viena ar sumaišyta su kita chemine medžiaga, naudojama arba skirta naudoti ant augalų ar jų rizosferoje arba ant grybų ar jų mikosferoje arba skirta rizosferai ar mikosferai sudaryti.

„Norint suprasti, kas čia parašyta, reikia specialių žinių.

Vargu ar įstatymas pasieks savo tikslus, jei jį supras koks nors išrinktųjų ratas, o pareigūnai interpretuos, kaip norės“, – įsitikinęs politikas.

Ministrui teko laviruoti

Anksčiau trumpai galiojusiame įstatyme buvo konkrečiai nurodyta, kad už trąšų registro tvarkymą yra atsakinga Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos.

„Dabar nėra nei trąšų registro, nei trąšų rinką prižiūrinčios konkrečios įstaigos. Minima tik įgaliota institucija. Ko gero, trąšų registrą tvirtins ne Vyriausybė, o ministerija.

 

Tada gali kilti klausimų, kiek ministras yra atsparus galimai įtakai ir poveikiui. Ar jis nebus šokdinamas kokio nors Agrokoncerno? Nežinia, ar apšviestiesiems nepavyks paversti jo pateptuoju“, – svarstė P.Urbšys.

Politiko nuomone, ir anksčiau konservatorių priimtas įstatymas nebuvo idealus, tačiau naujame projekte saugiklių dar mažiau, o į Seimą atkeliavęs projektas gali būti dar labiau sterilizuotas.

„Ko gero, projektą rengusios Ūkio ministerijos vadovui V.Sinkevičiui teko laviruoti tarp dviejų krantų – noro parodyti, kad trąšų rinką siekiama skaidrinti, ir baimės drastiškai kirsti R.Karbauskiui per pakinklius.

Jeigu R.Karbauskis iš tiesų yra suinteresuotas, kad trąšų rinkoje, kurioje dalyvauja ir su juo susijęs verslas, būtų daugiau skaidrumo, jis turėtų pritarti siūlomiems kompromisams.

Bet gali būti, kad tai tėra tušti žodžiai ir jis ims kaišioti pagalius į ratus, kaip jau yra buvę, kai grėsmingai priartėjama prie jo verslo“, – kalbėjo P.Urbšys.

Reikėtų tirti užkulisius

Iš valstiečių frakcijos P.Urbšys pasitraukė, kai Seimas nepritarė komisijos, kuri tirtų P.Karbauskio veiklą, sudarymui.

Politikas įsitikinęs, kad frakcija buvo paversta Agrokoncerno padaliniu.

Seimo narys mano, kad, vaikantis dabartinės mados narstyti dešimtmečio senumo politinius užkulisius, galbūt verta sudaryti dar vieną komisiją, kuri ištirtų aplinkybes, kodėl buvo atšauktas vos metus galiojęs trąšų rinką reglamentuojantis įstatymas.

„Neabejoju, jog Seimas tada buvo paveiktas interesų grupių, kurioms buvo apsunkintas gyvenimas ir užkirsta galimybė turėti didesnį pelną.

Galbūt pats R.Karbauskis tada ir neturėjo tiesioginės įtakos tokiam sprendimui, tačiau buvo kitų, kurie turėjo įtakos Darbo partijai ir jos kontroliuojamai Žemės ūkio ministerijai.

Galiojęs įstatymas nebuvo palankus visam trąšų verslui ir jis tada galėjo suvienyti jėgas. Šioje savotiškoje interesų grupių įtakos darymo estafetėje, manau, galėjo dalyvauti ir R.Karbauskis“, – sakė P.Urbšys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.