Rugsėjo 1-oji – čia pat: psichologė patarė, kokį planą susidaryti ir ką nunešti mokytojams Iki Rugsėjo 1-osios – vos dvi savaitės: psichologė skyrė namų darbų, kad nerimas proto nedrumstų

Kai rugpjūtis skaičiuoja antrą pusę, tiek į mokinių, tiek į suaugusių širdis ir galvas įsimeta nerimas dėl artėjančių naujų mokslo metų. Kaip jį sutramdyti, kad netrukdytų mėgautis likusia vasara, pataria psichologė Asta Blandė.

Kaip sakė psichologė A.Blnadė, labai natūralu, kad artėjant ypatingam metui užplūsta įvairiausių jausmų: pradedant jauduliu,tęsiant suirzimu, o gal net pykčiu.
Kaip sakė psichologė A.Blnadė, labai natūralu, kad artėjant ypatingam metui užplūsta įvairiausių jausmų: pradedant jauduliu,tęsiant suirzimu, o gal net pykčiu.
 Psichologė A.Blandė: „Man mokykla ir joje dirbę mokytojai davė daug išminties, žinių ir įkvėpimo. Gerbiu ir vertinu dirbančius šį darbą žmones ir kaip buvusi mokinė, ir kaip mama, ir kaip lektorė.“ 
 Psichologė A.Blandė: „Man mokykla ir joje dirbę mokytojai davė daug išminties, žinių ir įkvėpimo. Gerbiu ir vertinu dirbančius šį darbą žmones ir kaip buvusi mokinė, ir kaip mama, ir kaip lektorė.“ 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 16, 2018, 12:44 PM, atnaujinta Aug 16, 2018, 12:48 PM

– Kas yra Rugsėjo 1-oji? Džiugi šventė, svarbių ir atsakingų darbų startas?

– Rugsėjo 1-oji – ypatinga šventė, žyminti svarbių ir atsakingų darbų startą. Ji tikrai džiugi, nes per mokslo metus stiebiasi ne tik vaikų, bet ir tėvų asmenybės. Kita vertus, kai kas jau nuo liepos pabaigos dūsauja, kad artėja „sunkus“ metas ir savo dūsavimu užkrečia vaikus. Nesu aiškiaregė, bet jų tikrai laukia nelengvi metai... Pamenate, viskas priklauso nuo požiūrio?

– Normalu jaudintis prieš Rugsėjo 1-ąją? Kokie jausmai paprastai tuomet užplūsta?

Labai natūralu, kad artėjant ypatingam metui užplūsta įvairiausių jausmų: pradedant jauduliu, kaip pasitiks mane kiti bendraamžiai, kokia ar kokie bus mokytojai, ar man pasiseks sėkmingai mokytis, tęsiant suirzimu, o gal net pykčiu dėl besibaigiančių atostogų, kai vaikų dienos režimas buvo gana laisvas ir neįpareigojantis.

Rugpjūčio mėnesį nerimas susimaišo su džiaugsmu, kai gali išsirinkti naujas, dar kvepiančias mokyklines priemones, galbūt pasikeisti jau nutrintą kuprinę ir įsigyti kokių nors naujų rūbų. Kita vertus, labai norisi palinkėti kiekvienai šeimai pozityvumo, susitelkimo ir ramybės, ruošiantis rudens sezonui. Dar pasidžiaugti šiltu metų laiku ir nepamiršti skirti laiko šeimos poilsiui, aktyviai veiklai, tiesiog buvimui kartu.

– Paprastai vasarą iškrentame iš klumpių: griežtą režimą, kuriame buvo pamokos, namų darbų ruoša, pakeičia kur kas laisvesnis, tad miegame ilgiau, gulamės vėliau, vietoj mokymosi mėgaujamės žaidimais ir kitais smagumais. Kaip grįžti į mokslo metų ritmą, kad tai būtų kuo mažiau skausminga? Kada pradėti tą grįžimo procesą?

– Dažniausiai į darbo režimą nėra lengva sugrįžti tiek vaikams, tiek suaugusiems: jei pastebite, kad jūsų vaikui reikia daug laiko įsivažiuoti į mokslo metų ritmą, pradėkite likus porai savaičių. Kai kuriems vaikams ypatingo pasirengimo nereikia: kelios dienos prieš rugsėjį ir kelios rugsėjo dienos – ir jūsų vaikas pagauna ritmą. Tuomet nelaužkite jo per prievartą. Stebėkite ir padėkite vaikui, užuot kėlę namie konfliktus norėdami „gero“.

– Kaip grįžimui turėtų rengtis vaikai? Kokius namų darbus prieš mokslo metus turėtų atlikti tėvai?

– Jei vaikas jau ne pirmą rugsėjį pasitinka mokykloje, tuomet:

– pasikalbėkite apie tai, kokius tikslus jis šiemet norėtų pasiekti, kaip jis atrodys su savo žiniomis ir gebėjimais baigęs mokslo metus;

– aptarkite buvusias praėjusių metų nesėkmes ir paprašykite parašyti planą sėkmei pritraukti;

– džiaukitės artėjančiais mokslo metais, nes mokykla kartu su jumis užtikrina kūno ir proto lavinimo galimybes, o tai yra svarbiausia, ko reikia kiekvienam žmogui.

– Neretai vaikai artėjant mokslo metams niurzga, kad laukia kančia. Nuo ko priklauso tas supratimas – kančia tai ar tiesiog pareiga, kuri teikia ir malonumų?

Tai priklauso nuo aplinkos požiūrio. Įprastai niurzgančio vaiko aplinka yra nepatenkinta, nerimaujanti. Jei norime auginti žmogų, kuris suvokia ne tik savo norus, galimybes, bet ir pareigas, turime parodyti, kad galime ir mes patys jas atlikti su teigiamu nusiteikimu ir matyti tame prasmę.

Rugsėjį matau daug besikeikiančių, pykstančių, skubančių ir laiko nesugebančių planuoti tėvų, kurie užuot pripažinę savo trūkumus, kelia balsą ant vaikų, o vėliau stebisi, kodėl kiekvienas darbo dienos rytas visus šeimos narius varo iš proto.

– Jūs pamenate savo moksleiviškas Rugsėjo 1-ąsias? Turėjote baimių, jaudulys kamuodavo? Koks tas jaudulys būdavo?

– Kiek pamenu, mano jausmų paletė būdavo plati. Dažniausiai aplankydavo jaudulys ir džiaugsmas, nes Rugsėjo 1-ąją tekdavo šventėje būti eilėraščių sakytoja, šokėja ar panašiai. Man mokykla ir joje dirbę mokytojai davė daug išminties, žinių ir įkvėpimo. Gerbiu ir vertinu dirbančius šį darbą žmones ir kaip buvusi mokinė, ir kaip mama, ir kaip lektorė.

Nerimauju, kai jie būna pervargę, nes tada jie negali mūsų vaikams duoti tiek, kiek norėtume. Nuneškime šį rugsėjį jiems nuo kiekvienos šeimos pažadą juos saugoti ir branginti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?