Aktorių šou bažnyčioje įžiebė šventą pyktį

„Lietuvoje neliko nė vieno nesureagavusio“, – ketvirtadienį džiaugėsi Vitalijus Cololo vertindamas triukšmą sukėlusią reklaminę akciją Šalčininkų rajono Turgelių bažnyčioje per Žolinę. Bet šis šou aktoriams gali ir atsirūgti – policija pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Turgelių bažnyčioje surengta trijų aktorių akcija įvertinta prieštaringai.
Turgelių bažnyčioje surengta trijų aktorių akcija įvertinta prieštaringai.
E.Vėlyvio sumanymas gerokai papiktino tikinčiuosius.<br>T.Bauro nuotr.
E.Vėlyvio sumanymas gerokai papiktino tikinčiuosius.<br>T.Bauro nuotr.
E.Vėlyvio sumanymas gerokai papiktino tikinčiuosius.<br>T.Bauro nuotr.
E.Vėlyvio sumanymas gerokai papiktino tikinčiuosius.<br>T.Bauro nuotr.
V.Cololo pabrėžė, kad per šou bažnyčioje ten buvę žmonės ir juokėsi.<br>T.Bauro nuotr.
V.Cololo pabrėžė, kad per šou bažnyčioje ten buvę žmonės ir juokėsi.<br>T.Bauro nuotr.
V.Cololo pabrėžė, kad per šou bažnyčioje ten buvę žmonės ir juokėsi.<br>T.Bauro nuotr.
V.Cololo pabrėžė, kad per šou bažnyčioje ten buvę žmonės ir juokėsi.<br>T.Bauro nuotr.
V.Cololo pabrėžė, kad per šou bažnyčioje ten buvę žmonės ir juokėsi.<br>T.Bauro nuotr.
V.Cololo pabrėžė, kad per šou bažnyčioje ten buvę žmonės ir juokėsi.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2018-08-17 10:28

Režisieriaus Emilio Vėlyvio projekto „Zero Live Show“ komanda, trečiadienį pasirodžiusi Turgelių Švč.Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų bažnyčioje prieš iškilmingas mišias, sutrikdė tikinčiuosius.

Bažnytinių apeigų drabužiais persirengę aktoriai V.Cololo, Mindaugas Papinigis ir Ainis Storpirštis susirinkusiesiems pasakojo apie netrukus prasidėsiantį projektą „Zero Live Show“.

V.Cololo prasitarė, kad projektas skirtas pokyčiams, kurie ištiko Lietuvos žmones per trisdešimt metų nuo 1988-ųjų iki 2018-ųjų.

Druskininkuose užaugęs V.Cololo truputį moka lenkų kalbą, todėl persirengęs Turgelių bažnyčioje kalbėjo lenkiškai ir kvietė tikinčiuosius atvykti į rudenį rengiamą šou. Anot aktoriaus, bažnyčioje jis neimprovizavo, tekstą buvo išmokęs ir repetavęs.

Socialiniame tinkle transliuotas tris su puse minutės trukęs aktorių pasirodymas sulaukė didžiulio susidomėjimo. Beveik per parą vaizdo siužetas buvo peržiūrėtas daugiau nei 160 tūkst. kartų.

Į internete pasklidusį vaizdą reagavo politikai, dvasininkai, visuomenės veikėjai.

Pavadino nesvarbiu įvykiu

Tačiau aistras gerokai nugesino Vilniaus arkivyskupijos pranešimas: „Nėra ką komentuoti ir neverta pilti vandens į tą reklamos malūną. Tai nėra koks nors labai svarbus įvykis, šiuo metu ruošiamės kur kas svarbesniems dalykams – popiežiaus Pranciškaus vizitui.“

Arkivyskupijos atstovės žiniasklaidai Santos Kančytės teigimu, protingi žmonės viską mato ir viską supranta, todėl kalbėti esą nėra ko.

Nuolat lanko šventas vietas

V.Cololo, kurį jau buvo užgriuvusi prakeiksmų lavina, pasidžiaugė tokia arkivyskupijos reakcija: „Tai yra sveiki, normalūs žmonės.“

Aktorius pabrėžė, kad yra tikintis, nuolat eina į bažnyčią, su šeima lanko šventas vietas, pažįsta daug kunigų, kurie atlieka svarbų darbą.

 

„Lietuvos rytui“ jis aiškino, kad bažnyčia yra vieša vieta, o jų filmavimo grupė čia pasirodė likus dviem minutėms iki mišių, taigi niekam nesutrukdė, o išėjo prieš pat mišias.

Anot aktoriaus, Turgelių kunigas, kuris juos išprašė, buvo labai taktiškas, o tikinčiųjų reakcija esą irgi buvo geranoriška – jaunimas juokėsi, vyresnieji šypsojosi.

V.Cololo tvirtino, kad bažnyčioje dalijo mėtas ir melisas, o ne suktines, kaip rašė kai kuri spauda.

Misija – nekariauti

Aktorius A.Storpirštis irgi pripažino, kad Vilniaus arkivyskupijos reakcija yra normali.

„Juk pirmoji krikščionio taisyklė – suprasti ir atleisti. Kai Bažnyčia pradeda kariauti ir smerkti, apima nejaukumo jausmas“, – vakar „Lietuvos rytui“ dėstė aktorius.

A.Storpirštis bažnyčioje dėvėjo baltą kostiumą, primenantį popiežiaus drabužį, o veidą buvo nusigrimavęs baltai su kažkokiu juodu piešiniu.

Pasiteiravus, kaip jautėsi bažnyčioje persirengęs Šventuoju Tėvu, aktorius paslaptingai atsakė: „Pamatysite vėliau, kas bus. Dabar apie tai nekalbėsiu.“

Žmonės buvo priblokšti

Tuo metu Turgelių žmonės piktinosi įvykiu per Žolinę prieš 180 metų statytoje bažnyčioje.

„Visus metus ruošėmės šventei, vainikus pynėme. Čia juk bažnyčia – ne kokia televizija ar teatras, kur galima krėsti pokštus. Sujaudino mus visus“, – kalbėjo Turgelių gyventoja Janina Kuklis.

„Įsiveržė be jokio įspėjimo. Užėjo – ir viskas. Juk yra reikalavimas: jei kitas dvasininkas atvažiuoja, tos bažnyčios klebonas turi jį įleisti“, – kalbėjo Turgelių seniūnas Voicechas Jurgelevičius.

Seniūno tikinimu, bažnyčioje susirinkę žmonės buvo šokiruoti, nežinojo, kas darosi: ateina popiežius išdažytu veidu, kalba, kad pasaulio pabaigos nebus, tada kviečia į kažkokį koncertą.

Vis dėlto V.Jurgelevičius pabrėžė, kad šoumenai šventės jų bendruomenei nesugadino.

Pasigedo sveiko proto

Išėjus iš bažnyčios aktoriams Turgelių klebonas Janas Mackevičius kreipėsi į susirinkusiuosius ir ištarė: „Tamsios jėgos.“

Vakar kunigas „Lietuvos rytui“ sakė, kad apie įvykį pranešė Vilniaus arkivyskupijos kurijai: „Tą dalyką išnagrinės ir padarys pranešimą.“

J.Mackevičius piktinosi, kad aktorių pasirodymas buvo pavadintas reklamine akcija: „Reklaminė akcija! Bažnyčioje? Sveikas protas turi būti, ribos. Reklamuokit savo akcijas savo arenoje. Kur tai matyta – bažnyčioje taip elgtis. Negirdėtas incidentas.“

Dvasininkas buvo nepatenkintas, kad aktoriai įsibrovė esą kaip vagys, žmonės iš pradžių nesuprato, kas vyksta: „Prieš pat mišias įėjo. Kol susigaudėme, kol išprašėme.“

Kunigą labai įžeidė ir tai, kad incidentas įvyko prieš popiežiaus vizitą.

Politikai kalbėjo apie ribas

Į įvykį Turgelių bažnyčioje ypač aštriai sureagavo įvairioms partijoms atstovaujantys politikai.

Seimo narys, buvęs konservatorius Mantas Adomėnas pareiškė, kad aktoriai tyčiojosi iš tikėjimo ir tradicijų: „Įsiveržimas į bažnyčią yra konkretus trukdymas tikintiesiems išpažinti savo religiją – tai yra konstitucinės religijos laisvės pažeidimas.“

Kad E.Vėlyvio sumanymas peržengė etikos ribas, Eltai pripažino ir Seimo valstiečių frakcijos narė Agnė Širinskienė: „Saviraiškos laisvė, kuria džiaugėsi kūrėjai, turi ribas.

Ji tikrai negali pažeisti kitų laisvių. Šiuo atveju buvo tiesiog įsiveržta į pamaldas ir sutrikdyta rimtis.“

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė priminė, kad už nepagarbų elgesį trikdant pamaldas yra numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Beje, vakar pranešta, kad dėl šio įvykio Šalčininkų rajono savivaldybė kreipėsi į teisėsaugą.

Socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas sakė, kad aktorių elgesys kiršina bendruomenę ir yra kvailas, mažvaikiškas, nepateisinamas.

„Esame tokį sprendimą priėmę, kad saviraiškos laisvę mes ribojame, nes dėl kai kurių dalykų mūsų tautai skauda.

Dėl istorinių paralelių ir kitų dalykų. Todėl mes įstatymu draudžiame nacistinius, sovietinius simbolius. Taigi saviraiškos laisvės ribojimas yra pagrįstas dominuojamomis tautos moralinėmis nuostatomis“, – Eltai kalbėjo G.Paluckas.

Aktorių pasirodymą skeptiškai įvertino ir liberalė Aušrinė Armonaitė. Jos nuomone, būtina įvertinti tai, kad Bažnyčia yra autonomiška institucija, o jos bendruomenė rinkosi į pamaldas melstis.

„Aš esu už kūrybinę laisvę, tačiau jei pas mane į namus ateina žmonės, jie priima tam tikras bendravimo taisykles. Jeigu jie pradeda elgtis taip, kaip man nepriimtina, aš paprašau jų išeiti“, – Eltai sakė liberalė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.