Pensininkė siutina valdininkus, niekaip negalinčius jos nubausti

Vienas Biržų rajono savivaldybės pareigūnas nesugeba surasti gyventojo pagal jo adresą, kitas nesupranta gan sklandžiai parašyto laiško turinio. Trečias užsidegęs žūtbūt pamokyti neklusnią, drąsią pensininkę, bet skundą surašo taip, kad teismas nesupranta, už kokius prasižengimus žmogus nuo valdininkų turi gintis. 

Siuvėja ar valdininkai geriau įstatymus žino?<br>Lrytas.lt koliažas
Siuvėja ar valdininkai geriau įstatymus žino?<br>Lrytas.lt koliažas
Siuvėja ar valdininkai geriau įstatymus žino?
Siuvėja ar valdininkai geriau įstatymus žino?
B.Kvedaravičienė sakė, kad būtų ėjusi iki Strasbūro teismo. <br>A.Švelnos nuotr.
B.Kvedaravičienė sakė, kad būtų ėjusi iki Strasbūro teismo. <br>A.Švelnos nuotr.
Valdininkas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Valdininkas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lina Rušėnienė, www.panskliautas.lt

Aug 27, 2018, 4:31 PM

Nepaisant to, teismų karuselė Biržų savivaldybėje ilgai sukosi.

Atrėmė ir kitus kaltinimus

„Kaip aš jaučiuosi? Baisiau nei baisu. Atvažiavusi iš užsienio dukra su anūkais irgi matė, kaip valdininkai iš manęs tyčiojasi. Tai, manote, jie sugrįš į tokią Lietuvą, į Biržus, kur buki, įstatymų neišmanantys valdininkai kerštauja žmogui?

Aš – paprasta siuvėja, bet ir tai įstatymais domiuosi“, – emocingai kalbėjo biržietė Birutė Kvedaravičienė, ir vėl teisme įrodžiusi, kad Biržų savivaldybės administracija ją veltui tąso po teismus.

Mat Panevėžio apylinkės teismo Biržų rūmų teisėja Nida Solovjovienė neįžiūrėjo B.Kvedaravičienės kaltės net ir tada, kai pareigūnai surašė naują protokolą su jau kitais jai mestais kaltinimais.

Anksčiau, kaip rašėme, B.Kvedaravičienę klerkai kaltino, kad šioji neįleido savivaldybės administracijos pareigūnų į Janinos Vidzickaitės namą. Bet argumentai buvo taip išdėstyti, kad teisėjai liepė protokolą perrašyti ir tiksliai išdėstyti, už kokius prasižengimus B.Kvedaravičienė privalo gintis.

Prašys kompensuoti išlaidas

Dabar savivaldybės klerkų mestas kaltinimas, kad B.Kvedaravičienė apribojo J.Vidzickaitei laisvę, – teismui nuskambėjo vėlgi neįtikinamai.

Taigi ji pripažinta nekalta. Bet išlaidos už advokato darbą jai nebuvo priteistos. Mat pagal įstatymus nenumatyta galimybė proceso išlaidas išieškoti iš valstybės.

B.Kvedaravičienė dėl to neišgyvena. Su savo advokatu ji pateiks prašymą merui Valdemarui Valkiūnui ar rajono tarybai kompensuoti patirtą žalą iš rajono biudžeto.

„Teismas neįžiūrėjo jokio mano nusižengimo, valdininkai man kerštavo. Todėl kažkas turės atlyginti mano išlaidas – 1 tūkstantį 100 eurų“, – kalbėjo pensininkė.

Jei savivaldybės administracija ir vėl būtų skundusi jai nepalankią nutartį, B.Kvedaravičienė žadėjo pasiekti ir Strasbūro teismą.

„Galėjau sumokėti minimalią baudą ir ramiai gyventi. Bet taip pripažinčiau savo kaltę. O kaip ją pripažinti, jei niekuo nenusikaltau?“ – kalbėjo biržietė.

Biržai pareigūnui – klaidūs

Rašyti skundą dėl B.Kvedaravičienės per praėjusias Kalėdas užsidegė Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Ričardas Sabas, nors jis net neturėjo vykti pas J.Vidzickaitę.

R.Sabas pasisiūlė tik pavėžėti Socialinės paramos skyriui vadovaujantį Kęstutį Knizikevičių. Kaip pats tikino, dėl to, kad sunku rasti senolės namą Medelyno gatvėje.

Bet juk Biržai – nedidukas miestas, o J.Vidzickaitės vienkiemis stovi atokiau nuo kitų namų ir lengvai surandamas net gerai vietovėse nesiorientuojančiam žmogui.

B.Kvedaravičienė įsitikinusi, kad ją tąsyti po teismus – laikinai administracijai vadovaujančio Audrio Muko užmačios. Ankstesnis administracijos direktorius Jonas Jonušys, korespondentę tikinęs, kad pasitiki administracijos darbuotojais ir neprieštaraus jų sprendimui skųsti B.Kvedaravičienę, jos manymu, buvo suklaidintas.

„A.Mukas yra kolegoms pasidžiaugęs, kad pagaliau atsirado kas B.Kvedaravičienę nutildys. Ir man pačiai sakė, atseit aš pati žinau, dėl ko visas šitas reikalas užvirė. Tikrai nežinau. Galiu tiktai spėlioti, kad dėl išdarkyto kelio prie J.Vidzickaitės namo. Valdžią prašiau jį sutvarkyti, nes Janutė negalėjo į parduotuvę duonos nueiti nusipirkti“, – kalbėjo B.Kvedaravičienė.

Nesuprato laiško turinio

Jau rašėme, jog praėjusių metų pabaigoje pas J.Vidzickaitę atvykę R.Sabas ir K.Knizikevičius reikalavo kieme sutiktą B.Kvedaravičienę atrakinti senolės duris ir įleisti juos į vidų.

Buvo žiema, prietema. B.Kvedaravičienė tikino, kad neprisistačiusių vyrų nepažino, todėl tokio reikalavimo nepildė. Automobilis su logotipu stovėjo per toli, kad įžiūrėtų užrašą.

Biržų teisėjai skundą atmetė, savivaldybės administracija nutartį apskundė.

Panevėžio teisėjai nesuprato, kuo nusižengė B.Kvedaravičienė, ir pareikalavo skundą perrašyti.

Rašydami antrąjį protokolą, administracijos specialistai tvirtino, kad užrakindama J.Vidzickaitę B.Kvedaravičienė apribojo jai laisvę ir kėlė pavojų.

Pačiai senolei toks kaltinimas – nesuprantamas. Dalyvaudama teismo posėdyje, ji patvirtino užrakinti pati prašiusi, o norėdama galėjusi išeiti lauk pro kitas duris.

„Jei ne Birutė, būčiau gal jau mirusi“, – liudydama ištarė J.Vidzickaitė.

Ji netgi buvo parašiusi gan sklandų laišką, valdininkus prašydama palikti ją ir B.Kvedaravičienę ramybėje. Bet aukštą postą užimantis A.Mukas tvirtino nesupratęs rašto turinio.

Posėdžiauja nepaliaujamai

Pakalbinti šia tema valdininkų niekaip nepavyko.

J.Jonušys paliko administracijos direktoriaus pareigas, jo asmeninio telefono numerio savivaldybės darbuotojai tikina nežinantys. R.Sabas telefonu neatsiliepė.

A.Mukas tarnybiniu mobiliuoju telefonu neatsiliepia. Sekretorė korespondentę vis patikina, kad jam – posėdis, nors darbotvarkėje joks posėdis neįrašytas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.