Vytautas Gapšys teisme pasakojo apie santykius su Raimondu Kurlianskiu

Vilniaus apygardos teisme ketvirtadienį vyksta šeštasis vadinamosios „MG Baltic“ bylos teismo posėdis. Teisėjų kolegijai parodymus duos buvęs „darbietis“ Vytautas Gapšys.

Politinės korupcijos byloje parodymus duoda V. Gapšys.<br>T.Bauro nuotr.
Politinės korupcijos byloje parodymus duoda V. Gapšys.<br>T.Bauro nuotr.
Politinės korupcijos byloje parodymus duoda V. Gapšys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Politinės korupcijos byloje parodymus duoda V. Gapšys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Politinės korupcijos byloje parodymus duoda V. Gapšys.<br>T.Bauro nuotr.
Politinės korupcijos byloje parodymus duoda V. Gapšys.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-08-30 08:42, atnaujinta 2018-08-30 11:54

Teisme parodymus duodamas V. Gapšys teigė tikėjęsis, kad kaltinimus panaikins pats prokuroras. „Ši byla politinė ir tikiuosi, kad teismas netaps politinių partijų sąskaitų suvedimo vieta“, – kalbėjo jis.

V.Gapšys savo parodymuose daug dėmesio skyrė reklamos televizijose rinkos apžvalgai ir jos niuansų aiškinimui. Ano jo, labai retai tokiais atvejais mokama grynaisiais pinigai, o ir rezultatai ne visuomet tokie, kurių siekia užsakovas. „Kaip meškere pagauti auksinę žuvelę, plaukiojančią, tarp šimto karosų“, – aiškino V. Gapšys.

Kaltinamasis kalbėjo ir apie kelio Vilnius -Utena rekosntrukcijos projektą ir teigė, kad sąlygos buvo vienodos bet kuriam investuotojui, nebūtinai „MG Baltic“. „Nutarimo projektas turėjo būti visiškai techninis klausimas, už kurį Seimas būtų nubalsavęs. Seime atsirado viena sužsispyrėlis, kuris Seime pasakė , kad už projektą nebalsuos. Tas užsispyrėlis buvau aš“, – aiškino V. Gapšys ir pridūrė, kad būtent dėl jo politinio principingumo prieš jį buvo sukurpta byla.

V. Gapšys taip pat teigė registravęs pasiūlymą projekto kainą sumažinti maždaug penkiais milijonais eurų. Jis tikino, kad svarbūs sprendimai dėl minėto projketo buvo priimti dar 2015-ųjų vasarą. 

Raimondą Kurlianskį V. Gapšys tikino pažįstantis kaip verslininką ir jų santykius jis vadino „normaliais“. Kaltinamasis pabrėžė, kad jo pokalbis su verslininku įvyko jau po to, kai dėl kelio projekto sprendimai priimti ir Darbo partija su socialdemokratais buvo sudariusi susitarimą, kuris numatė, kad kelio Vilnius- Utena projektas buvo vieningai palaikomas, jei bus skirta papildomų lėšų kitų regioninių kelių tiesimui.

„Pokalbio metu nesitariau ir nežadėjau padaryti įtaką dėl šio projekto“, – aiškino V. Gapšys ir pridūrė, kad tarp jo ir R. Kurlianskio vykęs pokalbis buvo formalus ir jokio išskirtinio palaikymo projektui prašoma nebuvo.

Anot kaltinamojo, kaltinamajame akte prokuroras suplakė skirtingus duomenis, o kaltinimai suformuluoti teisiškai nepagrįstai.

„Politinės partijos nuolat bendrauja su rinkėjais, kurie išdėsto savo simpatijas, lūkesčius ar norus. R. Kurlianskis nėra jokia išimtis“, – aiškino V. Gapšys ir pridūrė, kad jei prokuroras, anot jo, būtų sąžiningas, tai viešintų ir kitus V. Gapšio poklabius kitomis temomis. „Jei prokurorams nepatinka „MG Baltic“ ar R. Kurliankis...“ - užuominomis apie galimą neigiamą išankstinį nusistatymą kalbėjo jis.

Kalbėdamas apie galimai gautą kyšį dėl palankaus balsavimo, V. Gapšys teigė, kad kaltinimai kaltinamajame akte buvo neaiškiai perfrazuoti.

V.Gapšys teigė, kad su R. Kurlianskiu apie Šarūno Gutainio pasiūlymus nekalbėjo, nes šie net nebuvo registruoti ir jokių prašymo dėl poveikio nėra sulaukęs. „R. Kurlianskis Broniui Bradauskui jokio poveikio daryti neprašė“, – teisme kalbėjo politikas ir pridūrė, kad kaltinimai, jog jis galėjo norėti daryti įtaką kitiems frakcijos nariams – nepagrįsti.

V. Gapšys teisme teigė, kad niekuomet nesiekė padaryti jokio poveikio nei Loretai Graužinienei nei Virginijai Baltraitienei. „Niekada nebuvo kalbos apie jokį atlygį“, – gynėsi politikas ir pridūrė, kad iš tiesų yra kalbėjęs su V. Baltraitiene apie įstrigusį nekilnojamojo turto plėtros projektą Tujų gatvėje.

Duodamas parodymus V. Gapšys akcentavo, kad prokuroro Justo Lauciaus kabinete kabo politiko Naglio Puteikio nuotrauka, o tai rodo, kad prokuroras, matyt, šiam politikui jaučia simpatiją. „Kai paklausiau apie nuotrauką, prokuroras atsakė „Vieniems patinka prezidentė, o man kiti“. Ar palankumas Nagliui Puteikiui neturėjo įtakos temos dėl sklypo Tujų gatvėje eskalavimui?“, – klausė V. Gapšys. Tokios jo įžvalgos sukėlė teismo salėje sėdėjusiųjų šypsenas.

„Prokuroras tiesiog stengėsi bet ką sudėti į baudžiamąją bylą, o kai kurie liudytojų parodymai – net silpnina kaltinimą“, – kalbėjo V. Gapšys ir pridūrė, kad bylos nagrinėjimas buvo vilkinimas.

„Prokuroras šaudo į visas puses ir tikisi, kad žiniasklaidos dėmesys ir sukurtas burbulas ištrins nekaltumo prezumpciją“, – baigdamas savo kalbą sakė V.Gapšys.

Vilniaus apygardos teismo teisėjai po atostogų nagrinėja bylą, kurioje kaltinamieji yra dviejų partijų – Liberalų sąjūdžio ir Darbo partijos – nariai bei koncernas „MG Baltic“.

Praėjusį pirmadienį parodymus davė Raimondas Kurlianskis bei Eligijus Masiulis. Abu kaltinamieji savo kaltę neigė. Taip pat ir koncernas „MG Baltic“ bei Liberalų sąjūdis ir Darbo partija nepripažino kaltinamajame akte išdėstytų kaltinimų.

Teisėsauga įtaria, kad politikai, imdami kyšius iš „MG Baltic“, palaikė ar inicijavo koncernui palankius sprendimus Seime bei kitose valstybės institucijose, taip pat darė poveikį nulemiant viešųjų pirkimų laimėtojus, primena ELTA.

Ikiteisminio tyrimo metu apklausta daugiau nei 150 asmenų, iš kurių daugiau kaip 50 – praėjusios ir šios kadencijos Seimo nariai, keletas buvusių ministrų, Europos Parlamento narių. Atlikta daugiau nei 200 apklausų ir daugiau nei 30 kratų.

Įtariama, kad Šarūnas Gustainis gavo daugiau nei 8 tūkst. eurų kyšį, Gintaras Steponavičius – 15 tūkst. eurų, V. Gapšys – daugiau nei 27 tūkst. E. Masiulis įtariamas paėmęs daugiau nei 106 tūkst. eurų kyšį.

Darbo partija įtariama kyšininkavimu ir prekyba poveikiu, Liberalų sąjūdis – kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o „MG Baltic“ įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

Įtariama, kad politikai dėl kyšių tarėsi su koncerno „MG Baltic“ viceprezidentu R. Kurlianskiu, o vėliau Seime ar kitose institucijose siūlė arba palaikė koncernui palankias iniciatyvas.

Vytautas Gapšys apie santykius su Dariumi Mockumi: „Kalbėdavomės apie keliones ir tenisą“

Vienas politinės bylos kaltinamųjų Vytautas Gapšys teisme atsakinėdamas į teisėjos klausimus aiškino, kokie santykiai jį siejo su „MG Baltic“ koncerno vadovybe.

„Vienas iš verslo visuomenės veikėjų, jis nebuvo išskirtinis. Lietuva maža, tai viešas asmuo, vizitinėmis kortelėmis neapsikeitėtinėjome“, – kalbėjo V. Gapšys, paklaustas, kokie santykiai jį sieja su R. Kurlianskiu ir teigią, kad jų susitikimai būdavo dažnai Seime, kaip ir su kitais visuomenės veikėjais.

Teisėjai pasiteiravus kai kurių V. Gapšio pateiktos informacijos detalių, V. Gapšys suskubo aiškinti, kad žinojęs, jog R. Kurlianskis „turi kabinetą Jasinksio gatvėje“. V.Gapšys teigė, kad pažįsta ir Darių Mockų, su kuriuo kalbėdavosi apie tenisą, keliones.

„Kalbėjome apie Vietnamą, Kiniją, kelionę į Japoniją. Bendraudavome su ponu Mockumi“. D. Mockų V. Gapšys apibūdino kaip labai visuomenišką žmogų. V. Gapšys atskelidė, kad kalbėdavosi su D. Mockumi ir apie būsimus rinkimus, bet šią temą, anot V. Gapšio, jis aptarinėjęs su daugeliu žmonių.

V. Gapšiui teko atsakyti į itin daug klausimų apie jo santykius su R. Kurlianskiui. „Kokios R. Kurlianskio pareigos „LNK grupėje“ nebūčiau pasakęs nei tuo metu, nei šiuo metu“, – aiškino teisme kaltinamasis ir pridūrė, kad jo, kaip Seimo nario, pareiga buvo išklausyti į jį besikreipusius asmenis.

V. Gapšys aiškino, kad į R. Kurlianskio klausimus atsakinėdavęs dėl to, kad puikiai buvo įsigilinęs

Vartojimo kredito įstatymo pataisas. „Tai buvo vienas programinių punktų, apie kuriuos aš buvau pasiruošęs kalbėti rinkimų kompanijos metu“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad siekė apginti gyventojų interesą, kad bankai ateityje nepradėtų elgtis sąžiningai. Tiesa, ko toje situacijoje reikėjo R. Kurlianskui, V. Gapšys teigė nežinantis.

Paklaustas, ar tokio pobūdžio pokalbiai su R. Kurlianskiu reiškė „projekto derinimą su visuomene“, V.Gapšys teigė kad turėtų bylos medžiagoje patikslinti.

Teisme politikas teigė, kad jam yra tekę dirbti ir su lobistais, tačiau šie jam įtakos nedarė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.