Patikrino, kaip lietuviai švenčia mokslo metų pradžią be alkoholio draudimų

Pirmoji Rugsėjo 1-oji be alkoholio buvo 2007-aisiais. Jau vienuolika metų rugsėjo 1-oji švenčiama be alkoholio – jo tądien draudžiama įsigyti parduotuvėse.

Nepilnamečiai vartoja alkoholį.<br>V.Balkūno nuotr.
Nepilnamečiai vartoja alkoholį.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Raimonda Mikučionytė, JP

Sep 3, 2018, 6:04 PM

Tačiau Švietimo ir mokslo ministerija, kadangi rugsėjo 1-oji buvo šeštadienis, mokslo metų pradžią perkėlė į rugsėjo 3-ąją, bet alkoholio pardavimas į pirmadienį nepersikėlė.

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato komunikacijos grupės vyresnioji specialistė Rasa Meištė popiet naujienų portalui JP sakė, kad dėl pažeidimų ar girtaujančių jaunuolių dar neturi jokių pranešimų.

„Dar nėra, bet pareigūnai juokauja, kad tradiciškai, kaip ir kiekvienais metais, pasitaikys išgėrusių nepilnamečių. Bet tai bus vakare ir gali būti, kokie 5-6 neblaivus tikrai atsiras“, – spėliojo komisariato atstovė spaudai.

Alkoholio kontrolės įstatyme nurodoma, kad draudžiama rugsėjo 1 d. prekiauti alkoholiu – nenumatoma išimčių, jeigu mokslo metų pradžia šventė nukeliama į kitą dieną.

Prekybos centrams buvo palikta teisė patiems spręsti, kaip elgtis: prekiauti ar ne alkoholiu rugsėjo 3 dieną.

Bendrovės „Povydė“, kuriai priklauso prekybos centras „Vasaris“, savininkas Robertas Pretkelis naujienų portalui JP aiškino, kad šiandien alkoholiu prekiaus.

„Prekiausime. Juolab kad yra toks įstatymas, juo ir vadovaujamės. Šiaip tokie draudimai – pasityčiojimas. Tuomet reikėtų ir kavinėse bei restoranuose uždrausti prekiauti alkoholiu rugsėjo 1 dieną. Toks įspūdis, kad sugrįžo senieji draudimo laikai“, – teigė R. Pretkelis.

Bendrovės „Pas Katiną“ vadovas Jonas Katinas naujienų portalui JP taip pat sakė, kad laikysis įstatymo.

„Įstatyme nurodyta, kad alkoholiu negalima prekiauti rugsėjo 1-ąją, o rugsėjo 3-ąją – draudimo nėra. Įstatymas paruoštas nekompetentingai. Juk visai nesunku buvo poįstatyminiame akte įrašyti, kad, jei Rugsėjo 1-oji – Mokslo žinių šventė perkeliama į kitą dieną, persikelia ir draudimas prekiauti alkoholiu. Deja, tokio išaiškinimo nėra ir mes, prekiaudami, įstatymo nepažeidžiame“, – aiškino verslininkas.

Nors Nacionalinis tabako ir alkoholio kontrolės departamentas rekomendavo prekybininkams rugsėjo 3 d. nepardavinėti alkoholinių gėrimų, draudimas prekiauti alkoholiu rugsėjo 1 d. nepersikėlė kartu su mokslo metų pradžios švente į šiandieną, rugsėjo 3-ąją.

Alkoholiu šiandien prekiauja prekybos tinklai „Maxima“. Tokį patį žingsnį daro ir „Iki“, „Rimi“ bei „Norfa“ prekybos centrai.

Vienintelė „Lidl“ nusprendė neprekiauti alkoholiniais gėrimais abi dienas – ir rugsėjo 1-ą, ir rugsėjo 3-ią.

2005-aisiais rugsėjo 1–2 dienomis buvo fiksuoti 32 apsinuodijimai alkoholiu, tarp jų 25 apsinuodijimai buvo vaikų, o užpernai toks atvejis buvo 1, pernai – nė vieno.

2011 metais net 95 proc. 15–16 metų jaunuolių prisipažino, kad yra vartoję alkoholio, o 2015-aisiais tokių buvo 87 proc. Tendencijos gerėja, tačiau mūsų paauglių alkoholio vartojimo mastai vis dar labai dideli.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.