Valstiečiai dėl J. Džiugelio svarsto kreiptis į prokuratūrą

Seimas ne tik pradeda rudens Seimo sesiją, bet šiandien bus sprendžiamas ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos nario Justo Džiugelio politinės ateities klausimas. Valstiečiai šiandien balsuos, ar politiką reikia pašalinti iš frakcijos. O frakcijos seniūnas kalbėjo, kad kreipsis dėl politiko veiklos kreipsis į prokuratūrą. 

Seimo etikos, ir procedūrų, komisija, svarsto, K. Pūko elgesį, Justas Džiugelis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo etikos, ir procedūrų, komisija, svarsto, K. Pūko elgesį, Justas Džiugelis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 10, 2018, 10:39 AM

Argumentų tam, kaip kad teigia valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis, yra net keletas. Visų pirma, valstiečių vadovas teigė, kad politikas bandė suskaldyti frakciją. Apie kitus išmetimo vertus parlamento darbus prabilo ir aplinkos ministras Kęstutis Navickas. Jo teigimu, J. Džiugelis bandė jam daryti įtaką.

„Ponas J. Džiugelis yra prašęs manęs, kad mūsų pareigūnai, konkrečiai – Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai – netikrintų vienos pakuočių tvarkymo organizacijos. Motyvavo tuo, kad jie gali būti per daug akylūs, per daug intensyviai tikrina.

Aš tuo metu pasitaręs su savo patarėju korupcijos prevencijai, paprašiau, kad J. Džiugelis nurodytų, kieno tai prašymas, kokia organizacija prašo. Jis to nepasakė, o pokalbis tuo ir baigėsi. (...) Pasidalinau šiuo įvykiu, nes J. Džiugelis niekada nedirbo atliekų sektoriuje“, – LRT televizijai penktadienį sakė aplinkos ministras.

Frakcijos posėdis yra numatytas šiandien po pietų, J.Džiugelio prašymu jis bus viešas. Prieš frakcijos posėdį jis rengia spaudos konferenciją, kurioje aptarti susiklosčiusią politinę situaciją.

G.Landsbergis vertina kaip kerštą

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis teigė, kad situaciją komplikuoja ministro teiginiai.

„Kodėl? Nes tai yra R.Karbauskio kerštas prieš Justą. Tačiau visoje istorijoje pats keisčiausias dalykas yra tas, kad tada, kai jau reikia argumentų išmetimui, yra ištraukiama neva kažkokia kompromituojanti medžiaga. Kurią aplinkos ministras stalčiuje laikė bent keletą mėnesių. Kas čia yra per metodika? Gal čia seni, ne tai, kad policinės, o milicinės valstybės principai? Kai prieš frakcijos kolegas yra rengiami kažkokie dokumentai. O kai reikia, galima šantažuoti, ar net išmesti narį dėl to“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Politikas teigė, jei ministras slėpė tokius dokumentus, jis taip pat turi prisiimti atsakomybę.

Premjeras lauks J.Džiugelio paaiškinimo

Premjeras Saulius Skvernelis sakė, kad dar nekalbėjo su aplinkos ministru. Jis teigė, kad kol kas negali pasakyti, koks bus jo sprendimas dėl J.Džiugelio. „Aš noriu išklausyti kolegos J.Džiugelio pozicijas, girdėjau, kad dar ir kitokios informacijos bus paviešinta. Kiekvienas frakcijos narys yra svarbus. Jeigu tik įmanoma rasti būdus, kad frakcija nemažėtų, juos ir reikia padaryti“, – kalbėjo premjeras.

Jis sutiko, kad kiekvienas valdančiųjų pasitraukimas silpnina koaliciją. „Reiškia, kad balsų, priimti sprendimams, yra mažiau“, – sakė S.Skvernelis.

R.Karbauskis sako, kad čia ne kerštas

Valstiečių lyderis, kurį J.Džiugelis viešojoje erdvėje buvo išvadinęs „patologiniu melagiu“, o vėliau už tai atsiprašė, taip pat pakomentavo aplinkos ministro teiginius.

„Jis kada pirmą sykį kalbėjosi su manimi, jis informavo mane. Pirmame frakcijos posėdyje bus priimtas sprendimas, ar frakcija kreipiasi į prokuratūrą, ar aš asmeniškai“, – sakė R.Karbauskis. Jis teigė, kad apie šią informaciją sužinojo visai neseniai.

„Sprendimas buvo, kad frakcija nuspręs, kas kreipiasi į prokuratūrą, sprendimas bus priimtas“, – kalbėjo jis.

„Ta informacija, kurią jūs žinote nėra pilna, yra daug daugiau informacijos ir apie kitas veikas“, – sakė jis.

Paklaustas, ar tai yra susiję su kitomis ministerijomis, R.Karbauskis. sakė, kad taip, bet su socialinėmis įmonėmis. „Manau, kad tyrimas turėtų vykti. Seimo nariai kalba, kad yra konkrečios įmonės, kurios patyrė spaudimą“, – kalbėjo valstiečių lyderis.

Jis pabrėžė, kad tai tikrai nėra daroma vien dėl kritikos.

„Jei būtų tik J.Džiugelio šnekėjimas, jūs juk atsimenate, ką kalbėjo Povilas Urbšys. Dėl šnekėjimo niekas nieko nešalina. Klausimas yra kitas – buvo veika, kai buvo bandoma suardyti frakciją, dėl galimų įstatymų pažeidimų, mes turime apsispręsti“, – kalbėjo R.Karbauskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.