Palanga rudenį pasitinka liaudišku šokiu

Šį savaitgalį oficialiai vasaros sezoną pabaigianti Palanga suksis šokiosukūryje – didžiausiame šalies kurorte šeštadienį prasideda tarptautinis liaudiškų šokių festivalis „Palangos miestely“.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2018, 8:39 AM, atnaujinta Dec 7, 2018, 4:52 PM

Po visą Palangą ir Šventąją pasklisiantys šokių kolektyvai tebus vienaskurorte vyksiančios rudens šventės „Palanga dūzgia“ renginys. Be šokėjų miesto svečius Vytauto gatvėje pasitiks tradicinė mugė, abišventės dienas veiks Meistrų kalvė, Šventojoje vyks gausybė Jūros dienos renginių.

Žiūrovų laukia šokių įvairovė

Mintis šį rudenį Palangoje surengti tarptautinį liaudies šokių festivalį visą rudens šventę organizuojančiam kurorto Kultūros ir jaunimo centruikilo pernai po Baltų vienybės dienos.

„Praėjusį rugsėjį Palangoje vykusioje bendroje latvių ir lietuviųšventėje dalyvavusių abiejų šalių šokių kolektyvų pasirodymai taippagyvino visą renginį, kad kažką panašaus pakartoti nusprendėme iršiemet“, – pasakojo Kultūros ir jaunimo centro direktorė VitaPetrauskienė.

Tarptautiniame festivalyje „Palangos miestely“ dalyvaus 15 liaudies šokių ir folkloro vaikų, jaunimo ir suaugusiųjų iš visos Lietuvos, du šokėjų ansambliai iš Latvijos Rygos ir Bauskės miestų, bei liaudies dainų choristų grupė iš Ukrainos Bučos miesto. Trys senjorų kolektyvai šoks Europos šalių liaudies šokius: čekų polką, graikų sirtakį, suomių humpą. Dvi šokėjų grupės į Palangą atvyksta su savo muzikantų kapelomis.

Kurorte suksis per 400 šokėjų

Bene pats įspūdingiausias festivalio renginys šeštadienį vidurdienį įvyks 230 metrų ilgio Grafų Tiškevičių alėjoje, kurioje daugiau nei 400 festivalio dalyvių kartu sušoks tris lietuvių liaudies šokius. Lietuvių šokėjams šie tradiciniai mūsų liaudies šokiai yra jau įprasti. Užtat šių šokių įrašus iš anksto gavę svečių kolektyvai savo pasirodymą kantriai repetavo namie. Po bendro šokio visi festivalio dalyviai iškilminga eisena J.Basanavičiaus gatve patrauks į Jūratės ir Kąstyčio skverą, o iš čia pabirs po visą kurortą ir savo koncertais džiugins visus palangiškius ir kurorto svečius. Net 4 valandas šokėjų pasirodymai vyks Jūratės ir Kąstyčio skvere, J.Basanavičiaus gatvės ir Birutės alėjos sankirtoje, Vytauto gatvės skvere priešais bažnyčią ir Šventosios centre. Šokėjų kolektyvai keisis visose pasirodymų vietose, tad kurią nors vieną išsirinkę žiūrovai pamatys visų festivalio dalyvių pasirodymus. Šokių festivalį vakare Jūratės ir Kąstyčio skvere vainikuos Šiaulių folkloro grupės „Kitava“ koncertas, kurio metu į bendrą šokį galės įsitraukti ir visi žiūrovai.

Pažintis su liaudies amatais

Šeštadienį šventės „Palanga dūzgia“ renginių netruks ir Šventojoje. Po šventų mišių už žuvusius jūroje vidurdienį Šventosios upėje prasidės azartiškos vikingų laivų varžybos. Čia dviem specialiais laivais pasikeisdamos tarpusavyje varžysis kelios komandos iš Liepojos, Palangos ir Klaipėdos. Po pietų Šventosios centre prasidės šokių festivalio „Palangos miestely“ dalyvių pasirodymas, o vėliau šokėjus pakeis nuotaikingų atlikėjų grupės „Žemaitukai“ koncertas. Palangoje vasaros skaitykloje abi šventės dienas įsikurs Meistrų dirbtuvės. Pačioje skaitykloje ir šalia jos nuo pietų darbuosis kalvis, juvelyras, keramikai, pynėjai, medžio drožėjai, odininkai, kurie visiems demonstruos savo darbo procesą. Į jį bus įtraukti ir žiūrovai, kurie galės pabandyti žiesti puodą, nukalti metalo dirbinį ar iš šiaudų nupinti paukštelį. Žiūrovai bus supažindinami su žuvies rūkymo paslaptimis ir galės patys pamėginti susukti žemaitišką kąstinį. Šeštadienį vakare Meistrų dirbtuvėse bus pristatomos šiuolaikinių rūbų kolekcijos, sukurtos tautinių kostiumų tema. Sekmadienį 16 valandą liaudies meistrų pasirodymą, o kartu ir visą festivalį vainikuos vasaros skaitykloje įvyksiantis Palangos fokloro ansamblio „Mėguva“ koncertas.

Rudens šventės „Palanga dūzgia“ programa:

Rugsėjo 14 – 16 d. 10 – 20 val. – Mugė J.Basanavičiaus ir Vytauto gatvėse.

Rugsėjo 15 d. 12 – 19 val. – Tarptautinių liaudiškų šokių festivalis „Palangos miestely“ Jūratės ir Kąstyčio skveras, Vytauto gatvė, Šventosios centras. 12 val. – festivalio atidarymas ir bendras dalyvių šokis Grafų Tiškevičių alėjoje. 17.30 val. – folkloro grupės „Kitava“ koncertas Jūratės ir Kąstyčio skvere. 11 – 16 val. – Jūros dienos renginiai Šventosios uoste, prie kabančio tilto, Šventosios ir Kopų gatvės sankirtoje. 15 val. – grupės „Žemaitukai“ koncertas Šventosios centre.

Rugsėjo 15 – 16 d. 11 – 20 val. Meistrų dirbtuvės vasaros skaitykla Vytauto g. Kūrybinės dirbtuvės, edukacijos, seminaras, palangiškių kulinarinis paveldas, tautiškiausios naujovės konkursas, koncertai ir etno motyvais skurtų rūbų kolekcijų pristatymai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.