Seime bruzdesys: kuria pirtį Petrui Gražuliui

Mišrioje Seimo narių grupėje šiuo metu dirbantis parlamentaras Petras Gražulis neseniai pakeitė komitetą – jis pradėjo dirbti Žmogaus teisių komitete. Toks politiko žingsnis sulaukė daug kritikos, mat homofobiškais pasisakymais ir poelgiais garsėjantis politikas ne kartą pats buvo linksniuojamas žmogaus teisių aktyvistų.

P. Gražulis nori likti dirbti Žmogaus teisių komitete.<br>T.Bauro nuotr.
P. Gražulis nori likti dirbti Žmogaus teisių komitete.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 18, 2018, 10:00 AM, atnaujinta Sep 18, 2018, 10:35 AM

Vis tik panašu, kad žmogaus teisių komitete P. Gražulis ilgai neužsibus, mat dėl to veiksmų jau ėmėsi mišrios Seimo narių grupės frakcijos seniūnas Bronislovas Matelis.

Jis neseniai į seimo valdybą kreipėsi raštu, kuriame išdėstė argumentus, kodėl šis politikas turėtų dirbti kitame komitete. „Motyvai buvo keli. Vienas jų, kad nuo mūsų frakcijos jau keli žmonės dirba žmogaus teisių komitete – Justas Džiugelis ir P. Gražulis. Visuomenės reakcija į P. Gražulio skyrimą buvo neigiama, tad paprašiau jį iš komiteto iškelti“, – sakė jis ir pridūrė, kad yra prašęs jau anksčiau neskirti P. Gražulio į minėtą komitetą.

P. Gražulis kolegoms atsakė, kad niekur iš šio komiteto nesitrauks. „Jis sakė, kad „aš ne kamuolys, kad mane čia mėtytumėte“, – P. Gražulio žodžius citavo B.Matelis. Dėl šios situacijos trys komiteto nariai iš opozicinių frakcijų pagrasino atsistatydinti ir nedirbti Žmogaus teisių komitete.

Vėliau antradienį Seimo Frakcijų seniūnai su Viktoru Pranckiečiu aptars situaciją. B. Matelis teigė, kad buvo ir kitų pasiūlymų, kaip Seimo nariai galėtų susikeisti pareigomis komitetuose ir P. Gražulį palikti Seimo Audito komitete, tačiau tai nebuvo padaryta.

Atsisakys dirbti

Seimo Žmogaus teisių komiteto nariai Andrius Navickas, Viktorija Čmilytė–Nielsen ir Sergejus Jovaiša kreipėsi į Seimo vadovybę, prašydami Mišrios frakcijos seniūną ir Seimo valdybą parengti artimiausiam Seimo plenariniam posėdžiui nutarimo projektą, atšaukiantį Mišrios frakcijos narį Petrą Gražulį iš Žmogaus teisių komiteto.

Pasak vieno iš kreipimosi autorių A. Navicko, dirbti komitete, vadovaujame Seimo nario, iš kurio kasdienės retorikos nuolat sklinda įžeidinėjimai, žmogaus teisių nepaisymas ir pažeminimai, neleidžia žmogiškas orumas.

„Seimo vadovybė ir komiteto narį delegavusios frakcijos seniūnas turi užtikrinti tolesnį sklandų Žmogaus teisių komiteto darbą. Jei Seimo narys P. Gražulis liks komitete, vertinsime tai, kaip principų, kuriuos įpareigotas ginti šis komitetas, paniekinimą ir nematome galimybės tęsti darbo šiame komitete“, – situaciją aiškino Seimo narys A. Navikas.

Seimo statutas nurodo, jog frakcijos deleguoja savo narius į komitetus ne tik pagal jų pageidavimą, bet ir atsižvelgdamos į jų kompetenciją. Deja, P. Gražulis ne kartą paniekinamai pasisakė apie svarbius žmogaus teisių klausimus, taip pat ir Seimo salėje garsėja nepakančiais, agresyviais pareiškimais.

„Neleiskime labai svarbiam Žmogaus teisių komitetui, svarstančiam itin jautrius klausimus, tapti politinės klounados vieta“, – rašoma Seimo narių kreipimesi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.