Spalio pradžioje bus perlaidojami Ramanausko-Vanago palaikai

Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio potvarkiu sudaryta valstybinė laidojimo komisija informuoja, kad Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio (LLKS) ginkluotojų pajėgų vado, LLKS Tarybos 1949 m. vasario 16 d. deklaracijos signataro, LLKS Tarybos prezidiumo pirmininko pirmojo pavaduotojo, nuo 1953 m. - aukščiausiojo LLKS ir dėl nepriklausomybės kovojančios Lietuvos pareigūno, brigados generolo Adolfo Ramanausko-Vanago valstybinių laidotuvių ceremonija vyks spalio 5- 6 dienomis Vilniuje.

A. Ramanauskas-Vanagas buvo suimtas 1956 metais, sovietų žiauriai kankintas, o kitais metais jam įvykdyta mirties bausmė.<br>Wikimedia.org nuotr.
A. Ramanauskas-Vanagas buvo suimtas 1956 metais, sovietų žiauriai kankintas, o kitais metais jam įvykdyta mirties bausmė.<br>Wikimedia.org nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 27, 2018, 11:54 AM

Amžinojo poilsio A. Ramanauskas-Vanagas atguls Antakalnio kapinėse, valstybės vadovų panteone.

Birželio 8 d. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras ir Vilniaus universiteto tyrėjai pranešė, kad vadinamose Našlaičių kapinėse rasti palaikai yra A. Ramanausko-Vanago. Anot mokslininkų, odontologinis sugretinimas, kaukolės ir fotonuotraukos sugretinimas bei DNR ekspertizė garantuoja ne 100, bet 150 proc., kad tai yra A. Ramanausko-Vanago palaikai.

A.Ramanauskas-Vanagas 1949 metais su kitais partizanų vadais pasirašė Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio deklaraciją. A. Ramanauskas-Vanagas buvo suimtas 1956 m. ir sovietų pareigūnų kankintas. o kitais metais jam įvykdyta mirties bausmė.

Seimas, atsižvelgdamas į A. Ramanausko-Vanago 100-ąsias gimimo metines, 2018-uosius paskelbė A. Ramanausko-Vanago metais.

A.Ramanausko-Vanago artimieji yra pareiškę, kad jis nėra privatus asmuo, jis matomas kaip valstybės žmogus.

"Tai yra visos Lietuvos žmogus, nes jis atidavė save Lietuvai ir Lietuva jo nepamiršta", - yra sakiusi sakė A. Ramanausko Vanago dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė.

Partizanų vado vaikaitė - pulkininkė leitenantė Inga Jancevičienė - taip pat pabrėžia, kad A. Ramanauskas-Vanagas nėra privatus asmuo.

"Tai yra valstybės žmogus. Jis savo gyvenimą atidavė Lietuvai. Tai nėra privatus asmuo, mes jį matome kaip valstybės žmogų", - paklausta, kur norėtų, kad A. Ramanausko-Vanago palaikai būtų palaidoti sakė I. Jancevičienė.

Ji prisiminė, kad jos senelė - A. Ramanausko-Vanago žmona - yra sakiusi, jog ji ir garsusis jos vyras niekada nesuabejojo savo pasirinkimu kovoti ir siekti nepriklausomos Lietuvos.

Eleonora Budzinauskienė

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?