Liberalai supykę – valdantieji patys pasirinko patogų Seimo vicepirmininką, jų nuomonės neklausė

Penktadienį nenumatyto Seimo posėdžio metu parlamentarai slaptu balsavimu patvirtino, kad naujais Seimo pirmininko pavaduotojais tampa „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos atstovas Remijus Žemaitaitis ir liberalas Juozas Liesys.

Eugenijus Gentvilas sutinka, kad J.Liesys gali atrodyti kaip valdantiesiems palankus politikas. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Eugenijus Gentvilas sutinka, kad J.Liesys gali atrodyti kaip valdantiesiems palankus politikas. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jonas Liesys penktadienį tapo Seimo pirmininko pavaduotoju. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jonas Liesys penktadienį tapo Seimo pirmininko pavaduotoju. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Liberalai gavo kėdę Seimo valdyboje, bet aplinkybės buvo naudingos valdantiesiems. <br>T.Bauro nuotr.
Liberalai gavo kėdę Seimo valdyboje, bet aplinkybės buvo naudingos valdantiesiems. <br>T.Bauro nuotr.
Liberalai gavo kėdę Seimo valdyboje, bet aplinkybės buvo naudingos valdantiesiems. <br>T.Bauro nuotr.
Liberalai gavo kėdę Seimo valdyboje, bet aplinkybės buvo naudingos valdantiesiems. <br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Armonaitė sako, kad girdėjo, kokios konkrečios pavardės į Seimo valdybą patekti negali. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aušrinė Armonaitė sako, kad girdėjo, kokios konkrečios pavardės į Seimo valdybą patekti negali. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Arūnas Gelūnas situaciją vadino fiasko.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Arūnas Gelūnas situaciją vadino fiasko.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 28, 2018, 2:23 PM, atnaujinta Sep 28, 2018, 2:25 PM

Vicepirmininko kėdę „tvarkiečiui“ buvo nuspręsta duoti po to, kai buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su valdančiaisiais. O ketvirtadienį buvo atstatyta tvarka, kai opozicija priklausė dvi Seimo pirmininko pavaduotojų kėdės. Atstatyta, nes taip buvo iki Lietuvos valstiečių ir žaliųjų atėjimo.

Visgi, aplinkybės, kuriomis buvo išrinktas opozicijai priklausančių liberalų kandidatas patiems patiems liberalams kelia klausimų. O ir išgirsti valdančiųjų teiginiai, kad ir puse lūpų, kad vienas ar kitas kandidatas kategoriškai netinka, taip pat situacijos negerina.

Seimo vadovas Viktoras Pranckietis dar trečiadienį „Žinių radijo“ eteryje kalbėjo, kad papildoma vieta Seimo valdyboje opozicijos atstovui išspręstų ginčus ir sukurtų Seime taiką. 

Užregistravo prieš kalbantis

Liberalė Aušrinė Armonaitė naujienų portalui lrytas.lt sakė, kad jos toli gražu kandidato suradimo aplinkybės netenkina.

„Ar kažkas ten derinosi iš anksto, ar ne, aš nežinau, tame aš nedalyvavau. Tiesiog mes visą laiką nuosekliai sakėme, kad opozicija turi būti atstovaujama stipriau. Aš tą patį sakiau, kad mums reikia valdyboje daugiau žmonių, reikia ir opozicijos lyderio. Bet įvyko taip, jog konsultacijos su frakcijomis ir mumis nebuvo tokios atviros. Tiesiog buvo Seimo salėje pasikalbėta. O šiandien ryte buvo užregistruotas nutarimo projektas, dar prieš mums pasikalbant“, – pasakojo politikė.

Prieš nenumatytą posėdį liberalų frakcija susitiko su Seimo pirmininku. Bet nutarimo projektas, nurodantis Seimo pirmininko pavaduotoju skirti J.Liesį registruotas dar prieš tai.

Liberalė atskleidžia ir dar daugiau įdomybių. Pavyzdžiui, kurie politikai šios pozicijos užimti tiesiog negali.

„Buvo pasakyta taip, kad Seimo pirmininkas negali teigti šitos kandidatūros. Taip apie savo girdėjau savo ausimis“, – pridurdama dar ir G.Landsbergio komentarą socialiniame tinkle „Facebook“, kuriame jis rašo dar konkrečiau.

„Mūsų atveju buvo atviras pokalbis prie šoninio mikrofono – “Bus Liesys. Armonaitės ir Gentvilo kategoriškai ne.” Gal ir galima pavadinti tai pasitarimu“, – ironizavo politikas.

Paklausta, ar pastebi, kad J.Liesys dažnai balsuoja už valstiečių pasiūlymus, A.Armonaitė tai patvirtino, pridurdama, kad ne jis vienas.

„Mūsų frakcijoje yra ir daugiau kolegų, kurie palaiko valstiečių pasiūlymus, tiek Seimo salėje, tiek komitetuose“, – sakė ji.

Paklausta, ar jis yra patogus valstiečiams, politikė atsakė trumpai. „Nežinau, norėčiau palinkėti kolegai agresyvumo valdyboje“, – kalbėjo A.Armonaitė.

Atrodo kaip palankus kandidatas

Liberalų frakcijos seniūnas E.Gentvilas teigė, kad pagal Seimo statuto formuluotę, galima suprasti, kad būtent Seimo pirmininkas pasirenka kandidatą, bet turi tai sutarti ir su konkrečia frakcija.

„Vakar Seimo pirmininkas informavo mane, A.Armonaitę ir kitus, kad jo apsisprendimas yra J.Liesys. Aš tada pasakiau, kad siūlyčiau asmeniškai A.Armonaitę. Seimo pirmininkas sakė, kad A.Armonaitės jis nesiūlys“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė liberalų vadovas.

Jis pasakojo, kad penktadienį ryte su frakcija susitikęs Seimo vadovas jau informavo, kad nutarimas su J.Liesio pavarde jau yra paruoštas.

„Jeigu mes turėtume tą pirmo siūlymo galimybę, mes kiek kitaip būtume viską darę. Aš nesu asmeniškai prieš J.Liesį, aš jam ir į akis tai pasakiau, kad mano siūlymas būtų visai kitoks“, – kalbėjo jis.

Paklaustas, ar galima tarp eilučių įžiūrėti, kad J.Liesys valdantiesiems palankus, E.Gentvilas sutinka.

„Tai žinoma. Kodėl tarp eilučių, nematau čia net jokių eilučių. Šį rytą aš jam frakcijoje pasakiau, kad jei Jonas Liesys dar kartą balsuos už valstiečių biudžetą, jį traktuos kaip žmogų, kuris už postą yra paklusnus“, – kalbėjo E.Gentvilas.

„Jis nebegali elgtis taip laisvai ir nepriklausomai, nes ir aš jį traktuosiu taip, kad jis dėl posto pasiduoda“, – lrytas.lt kalbėjo E.Gentvilas.

Liberalas situaciją vadina fiasko

Kitas liberalų frakcijos narys, Arūnas Gelūnas savo priekaištus taip pat išliejo socialiniame tinkle „Facebook“. Jo teigimu, J.Liesio paskyrimo aplinkybes galima pavadinti „fiasko“.

Susisiekus su politiku, jis patvirtino, kad tam, kas įvyko, tikrai prieštarauja.

„Čia turėjo būti ilgų diskusijų, kandidatūros iškėlimo procesas. Ne tik kuluaruose pasakyti, kad E.Gentvilą atmeta, A.Armonaitę atmeta. Aš manau, kad pati frakcija turėjo siūlyti savo kandidatą ir laukti reakcijos. Aš nematau kažkokio ilgesnio proceso ir nuodugnesnės diskusijos.

J.Liesys yra puikus kolega, bet kodėl būtent šitai pozicijai ir kodėl nuleidžia iš viršaus, tai yra labai nepriimtina ir labai neliberalu. Ir tai parodo mūsų kažkokį didelį silpnumą. Atvirai sakau, tokiam dalykui aš nepritariu“, – lrytas.lt sakė A.Gelūnas.

Paklaustas, ar jis gali būti patogus kandidatas valdantiesiems, A.Gelūnas nuo atsakymo išsisuko. „Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti šio teiginio. Bet tokia versija ji yra galima, ji gali likti kaip hipoteze“, – sakė parlamentaras.

Iki šiol buvo tik viena opozicijos atstovė

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis registravo projektą, kuris turėjo padidinti Seimo vadovo pavaduotojų skaičių, motyvuojant dėl „Tvarkos ir teisingumo“ palaikymo. O E.Gentvilas jau ilgai siekė atstatyti tvarką iki valstiečių valdžios – kad Seimo valdyboje yra du opozicijos atstovai, nes šiuo metu jai priklauso tik konservatorė Irena Degutienė.

Tačiau E.Gentvilo pasiūlymas nebuvo svarstytas nė komitete. Todėl nepavykus priimti R.Karbauskio pasiūlymo, buvo panaudotas liberalų vadovo pasiūlymas. Kuriams Seimas pritarė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.