Šiaulių politikų mūšis: naikinti ar palikti privilegijas vietos vaistinei

Ketvirtadienį vyksiančiame Šiaulių miesto tarybos posėdyje neabejotinai bus karšta. Mat bus negrinėjami keli klausimai, dėl kurių vietos politikai nesutaria visiškai.

"Valerijono" vaistinė patalpas nuomojosi už labai menką kainą, o ši privilegija privertė sukrusti Konkurencijos tarybą.<br>G.Šiupario nuotr.
"Valerijono" vaistinė patalpas nuomojosi už labai menką kainą, o ši privilegija privertė sukrusti Konkurencijos tarybą.<br>G.Šiupario nuotr.
Tikrąją vaistinės patalpų vertę medicinos įstaigoje parodė aukcionas Dainų poliklinikoje: čia kaina pakilo iki kosminių aukštumų - 147,18 euro. <br>G.Šiupario nuotr.
Tikrąją vaistinės patalpų vertę medicinos įstaigoje parodė aukcionas Dainų poliklinikoje: čia kaina pakilo iki kosminių aukštumų - 147,18 euro. <br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 3, 2018, 4:02 PM, atnaujinta Oct 3, 2018, 4:08 PM

Prognozuojama, kad vienos karščiausių diskusijų virs dėl privilegijų vaistinei „Valerijonas“ panaikinimo. Mat ši vietos vaistinė gerokai pigiau nei rinkos kaina nuomojasi patalpas vaistininkų itin geidžiamoje vietoje – Centro poliklinikoje.

Tikrąją kainą parodė aukcionas

Savivaldybė jau turėjo teisę iškraustyti nuomininką, bet metų pradžioje per skubos tvarka sušauktą posėdį pasibaigusią sutartį pratęsė. Iš „Valerijono“ vaistinės savininkų buvo išpeštas pažadas, kad bulvare esanti kita tinklo vaistinė dirbs iki 1 valandos nakties, mat artimiausia vieta, kur naktį galima nusipirkti vaistų, - Panevėžys.

Savivaldybės administracija buvo pateikusi sprendimo projektą skelbti aukcioną su pradine 45 eurų už kv. m nuomos kaina. Bet politikams šis siūlymas pasirodė prasilenkiantis su sveiku protu, todėl patalpos buvo išnuomotos po 11,58 euro už kvadratinį metrą. Ypač tokį sprendimą palaikė socialdemokratai su vicemeru Justinu Sartausku priešakyje.

Kokia tikroji rinkos kaina, parodė aukcionas kitoje Šiaulių poliklinikoje. Dainų mikrorajone esančios patalpos buvo išnuomotos už rekordinį 147,19 euro įkainį. Tad Savivaldybė per trejus metus už vos 35,67 kvadratinio metro ploto patalpą susižers net 190 tūkstančių eurų nuompinigių.

Verslininkai ragino atsimerkti

Šiaulių politikų akibrokštas nuolaidžiauti saviems papiktino verslininkus, todėl skundų sulaukusi Konkurencijos taryba pradėjo tyrimą. Pirminės išvados nenudžiugino – Savivaldybei buvo pagrasinta 60 tūkstančių eurų bauda, jei toliau bus ribojama konkurencija.

Mat konkurencijos ekspertai įžvelgė, kad po simpatijomis vietiniam verslui slepiasi ir Konkurencijos įstatymo ir ES nustatytų valstybės pagalbos taisyklių pažeidimai.

Juolab kad aukcione dėl patalpų Dainų poliklinikoje varžęsi verslininkai neslėpė, kad juos labiau domintų verslo plėtra didesniu pacientų srautu pasižyminčioje Centro poliklinikoje.

Trijų vaistinių atstovai pareiškė, kad dalyvautų aukcione, jei pradinė kaina būtų net 200 eurų už kvadratinį metrą. O tai reiškia, kad lengvatinėmis sąlygomis patalpas nuomojusi Savivaldybė prarado labai daug – šimtus tūkstančių eurų.

Pateikė alternatyvų krūvą

Ketvirtadienį vyksiančiame posėdyje politikai vėl turės rinktis iš aibės alternatyvų. Administracijos pateiktame variante siūloma sutartį su „Valerijonu“ nutraukti ir skelbti aukcioną, kuriame pradinis nuomos įkainis – 145 eurai už kvadratinį metrą.

Tarybos narių Aurimo Lanko ir Domo Griškevičiaus pasiūlyme visos sąlygos paliktos, bet pakoreguota pradinė aukciono suma – siūloma dalyviams pateikti pradinį 1 euro įkainį.

Tuo tarpu Tarybos narys Denis Michalenka pateikė alternatyvą ir pagrindiniam siūlymui, ir alternatyvą alternatyvai. Jis siūlo įrašyti sąlygą, kad aukcione laimėjusi bendrovė privalės turėti ir visą parą budinčią vaistinę.

Paslaugą reiktų nupirkti

Beveik neabejojama, kad pastarieji du pasiūlymai atsidurtų Konkurencijos tarybos akiratyje, mat akivaizdžiai riboja konkurenciją – varžytis dėl patalpų negalės dar vienos vaistinės Šiauliuose neturinčios įmonės, mat poliklinikoje įkurdinti visą parą dirbančią vaistinę – maža vilties.

Pirmasis pasiūlęs pasirūpinti naktį veikiančia vaistine Tarybos narys Gintaras Karalevičius įsitikinęs, kad tokią paslaugą Savivaldybė turėtų pirkti: „Ir nesvarbu, kad naktį nesidriekia ligonių eilės – svarbu, kad miestiečiai ir aplinkinių rajonų gyventojai gautų paslaugą. Juk ir gaisrų nebūna kasnakt, o ugniagesiai budi. Naktinis vaistinės budėjimas niekaip negali būti siejamas su didesniu ar mažesniu poreikiu – vienas  išgelbėtas žmogus per metus jau yra labai daug“.

Gydytoju dirbantis G.Karalevičius stebėjosi, kodėl mieste išnyko budinčių vaistinių tradicija. Mat Panevėžyje vaistinė dirba negaudama jokios paramos už naktinį darbą. „Esu lankęsis toje vaistinėje. Naktį buvo eilutė, vadinasi, poreikis išties yra“, - kalbėjo medikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prasidėjo išankstinis balsavimas