Vyriausybė: valstybės ir savivaldybių įstaigoms saugų internetą teiks „Infostruktūra“

Krašto apsaugos ministerijos (KAM) valdoma valstybės įmonė „Infostruktūra“ valstybės ar savivaldybių įstaigoms bei įmonėms teiks saugaus valstybinio duomenų perdavimo tinklo paslaugas.

Naudojasi kompiuteriu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Naudojasi kompiuteriu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 3, 2018, 3:04 PM

Vyriausybė trečiadienį pritarė ministerijos siūlomiems Valstybės informacinių išteklių valdymo įstatymo pakeitimams.

Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis Vyriausybės posėdyje teigė, kad pagal nustatytus kriterijus visos valstybės ir savivaldybių institucijos bei įmonės, viešosios įstaigos turės pareigą naudotis saugiu valstybiniu duomenų perdavimo tinklu, o savo duomenis laikyti valstybiniame duomenų centre.

„Kriterijai yra šie: valdo ir tvarko valstybės informacinius išteklius, būtinus gyvybiškai svarbioms valstybės funkcijoms, kurios neatlikimas kelia grėsmę valstybės saugumui ir stabilumui. Antra, kurios atlikdamos gyvybiškai svarbias funkcijas dalyvauja vykdant valstybinės mobilizacijos užduotis. Trečia, įmonės nurodytos Vyriausybės įgaliotos institucijos išvadoje, kaip būtinos užtikrinti nacionalinį saugumą, gynybą ar gyvybiškai svarbias valstybės funkcijas, ir yra įrašytos į saugiojo tinklo naudotojų sąrašą, kurį tvirtina Vyriausybė“, – kalbėjo R. Karoblis.

Anot jo, duomenų perdavimo paslaugas įstaigoms ir įmonėms neatlygintinai teiks valstybės įmonė „Infostruktūra“, kurią numatoma pertvarkyti į biudžetinę įstaigą. Valstybės duomenų centrų paslaugos taip pat bus teikiamos nemokamai. Vieną tokį duomenų centrą numatoma įrengti sostinėje esančiose Vyriausybės patalpose, kitą – Kaune.

Ministerijos iniciatyva buvo sulaukusi kritikos – praėjusią savaitę asociacija „Infobalt“ pareiškė rimtai svarstanti kreiptis į Europos Komisiją, jei KAM pasiūlymams būtų pritarta. Asociacijos teigimu, „Infostruktūra“ taptų duomenų perdavimo monopoliste, valstybei kiltų rizika neefektyviai naudoti savo lėšas.

Vis dėlto asociacijos pozicija po pirmadienį vykusių derybų pasikeitė.

„Taip, tai yra kompromisinis variantas, kuris nėra tobulas, mes matome rizikų, kurios lieka, o vienintelis būdas jas suvaldyti yra abipusis pasitikėjimas ir tolimesnis darbas. Atsižvelgiant į tą galimybę stiprinti pasitikėjimą, mes šiuo metu prieštarauti neketiname“, – trečiadienį Vyriausybės posėdyje kalbėjo „Infobalt“ direktorius Paulius Vertelka.

Vėliau trečiadienį jis BNS patikslino, kad paskutiniame įstatymo pakeitimo projekte parašyta, jog „Infostruktūra“ „užtikrins galimybę“ teikti šias paslaugas, o anksčiau buvo rašoma, kad įmonė „teiks“ šias paslaugas. Be to, asociacija sulaukė pažado, kad „Infostruktūra“ dalį duomenų perdavimo paslaugų viešųjų pirkimų būdu įsigys iš rinkos.

„Infostruktūra“ šiuo metu teikia duomenų perdavimo paslaugas Prezidentūrai, Seimui, ministerijoms, Valstybės saugumo departamentui, Specialiųjų tyrimų tarnybai ir kitoms valstybės įstaigoms – jos sudaro 98 proc. įmonės klientų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.