Liberalai sutrikę: valstiečiai siekia užčiaupti internetines televizijas ir jų autorius

Seimo valstiečiai siūlo riboti internetinę televiziją ir radiją, suteikiant išskirtinę teisę Lietuvos radijo ir televizijos komisijai (LRTK) blokuoti turinį, kanalą ir prieigą prie jo interneto vartotojams. Tai padaryti LRTK galėtų vienašališkai nustačiusi, kad internetinė televizija ar atskirų programų kūrėjai kuria ir transliuoja turinį apie tai nepranešę komisijai. Šiuo metu internetinėms televizijoms nereikia licencijų, o norėdami nutraukti jų veiklą LRTK turi kreiptis į administracinį teismą.

Valstiečiai siekia užčiaupti internetines televizijas ir jų autorius.<br>D.Umbraso nuotr.
Valstiečiai siekia užčiaupti internetines televizijas ir jų autorius.<br>D.Umbraso nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Armonaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 9, 2018, 2:49 PM

„Šiandien Lietuvoje turime stiprią ir inovatyvią internetinę televiziją – „Laisvės TV“, turime nemažai socialiniuose tinkluose įtakingų videotinklaraštininkų, kurie laisvai reiškia savo nuomonę, rengia laidas, kviečia į jas pašnekovus, jų veiklai licencijos nereikia. Valstiečių siūlomos nutarimo nuostatos suteiktų įrankį valstybei kontroliuoti „Youtube“ ir kitose platformose šiuo metu skleidžiamą videotinklaraštininkų ir internetinių televizijų turinį“, – siūlomą nutarimą vertina liberalė Aušrinė Armonaitė.

Priėmus siūlomą nutarimą komisija galėtų duodi privalomus nurodymus prieglobos paslaugų teikėjams (pvz.: „Youtube“, „Vimeo“, taip pat – naujienų portalai kuriuose yra talpinamos laidos) skubiai pašalinti turinį arba panaikinti galimybę vartotojams jį pasiekti, t.y. – gali įpareigoti pašalinti televiziją iš platformos. LRTK taip pat galėtų nurodyti interneto tiekėjams panaikinti galimybę pasiekti turinį. Net jei turinio kūrėjai praneš apie savo veiklą, komisija gali imtis tyrimo siekdama nustatyti, ar jų kuriamas turinys nepažeidžia įstatymų.

„Tai, kad prieš transliuojant reikės įspėti Komisiją yra viena, antra yra tai, ką Komisija darys po to – ar ji tikrins turinį, ar jį prižiūrės ir kaip elgsis, jeigu bus pažeistas Komisijos supratimas apie tai, koks tas turinys turėtų būti”, – akcentuoja parlamentarė.

Norėdami atšaukti sprendimą turinio kūrėjai turėtų bylinėtis su LRTK teisme, o iki teismo sprendimo kanalas neveiktų ir jo turinys vartotojams būtų neprieinamas.

Kalbant pavyzdžiais – jei „Laisvės TV“ neinformuos komisijos apie tai, kad kuria vaizdo įrašus, LRTK gali nuspręsti „uždaryti“ platformą.

„Valstiečiai“ ploja katučių – dar vienas užčiauptas kanalas. Tokios sąlygos galiotų bet kuriam internetinio vaizdo ar garso turinio kanalui – pradedant didžiųjų naujienų portalų kuriamais vaizdo įrašais ir baigiant individualiais autoriais, periodiškai kuriančiais savo videotinklaraščius, jei LRTK nuspręs, kad tai – internetinis televizijos kanalas. O komisija turėtų didelę interpretacijos laisvę – nei siūlomame Seimo nutarime, nei įstatymuose nėra aiškiai apibrėžta, kas yra internetinė televizija.

„Interneto kontrolė visų pirma būdinga nedemokratinėms valstybėms (Kinija čia pasiekusi įspūdingų laimėjimų!) – juk jis buvo sukurtas kaip laisva apsikeitimo duomenimis, nepažeidžiančiais įstatymų, erdvė. Dar daugiau: interneto kontrolė reikalautų sudėtingų technologijų ir papildomų finansinių išteklių. Bet valdantieji, atrodo, ištikimi savo „pagrindinei linijai“: visomis išgalėmis mažinti nepriklausomos raiškos galimybes, drausti ir kontroliuoti tai, kas jiems neparanku“, – sako Seimo narys dr. Arūnas Gelūnas.

Šiuo nutarimu Seimas pakeistų nuostatus, kurie reguliuoja LRTK veiklą ir nustatytų naujas pareigas ir prievoles trečiajam subjektui – internetiniams radijams ir televizijoms.

Tvirtinant darbotvarkę Liberalų sąjūdžio frakcija prašė išimti šį klausimą iš jos, tačiau Seimas tam nepritarė. Jei Seimas pritars nutarimui, jis keliaus komitetų svarstymui ir po jų išvadų grįš į Seimo salę.

LRTK yra Seimui atskaitinga institucija, prižiūrinti ir reguliuojanti Lietuvos teritorijoje veikiančius programų transliuotojus, retransliuotojus, televizijos programų ir atskirų programų platintojus internete bei užsakomųjų visuomenės informavimo audiovizualinėmis priemonėmis paslaugų teikėjus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.