Pasklidus gandams apie J. Petrauskienės keitimą, prabilo apie kandidatą į jos vietą

Pastarosios dienos itin nelengvos ir neramios Švietimo ir mokslo ministrei Jurgitai Petrauskienei.

Jurgita Petrauskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Petrauskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Petrauskienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jurgita Petrauskienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 9, 2018, 7:12 PM, atnaujinta Oct 9, 2018, 10:03 PM

Vienas po kito skandalai klibina jos kėdę. Dar antradienį Seime stojo prieš parlamentarus, pristatydama etatinio mokytojų darbo apmokėjimo įgyvendinimą. Tuo tarpu opozicijos atstovai iš ministrės reikalavo atsiprašymo.

Vis garsiau diskutuojama, ar jau suskaičiuotos J.Petrauskienės dienos ministrės poste.

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis televizijos „Info TV“ laidai „Info diena“ sakė, kad „dabar tiesog ieškoma elegantiško būdo pakeisti J.Petrauskienę“.

Seimo narys Mantas Adomėnas savo socialinio tinklo paskyroje paskelbtoje žinutėje rašo apie pasigirdusius gandus, jog valstiečiai yra pasiruošę paaukoti savo deleguotą ministrę J. Petrauskienę.

„Seime sklinda kalbos, kad valstiečiai jau apsisprendė paaukoti Švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę. Ministrė kaip tik stoja atsakinėti į Seimo narių klausimus ir drąsiai bando įtikinti, kad su etatiniu mokytojų apmokėjimu čia viskas gerai. Ar tai last ditch attempt apsiginti ir apginti savo postą – ar tiesiog niekas jai nepranešė? Pastaruoju atveju tai vos ne tragizmu dvelkiantis negebėjimas perskaityti situaciją. Kaip Cezaris, kuris ateina į Senatą ir kalba, bet visi tuo tarpu jau žino, kad jo minutės suskaičiuotos. Na, nebent gandai pasirodytų buvę klaidingi“, – tokią žinutę paskelbė M.Adomėnas.

Užsimenama, kad galimas kandidatas į Švietimo ir mokslo ministro postą yra Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša.

Lrt.lt rašo, kad „konservatorių frakcijos narys, dirbantis Švietimo ir mokslo komitete, Edmundas Pupinis sakė girdėjęs iš valstiečių stiprių nepasitenkinimo ministre J. Petrauskiene gaidų“.

Šios savaitės pradžioje, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) kreipėsi į Seimo narius prašydama imtis priemonių dėl padėties švietimo sistemoje įvedant etatinį mokytojų darbo apmokėjimą.

Rašte reiškiamas nepasitenkinimas švietimo ir mokslo ministre Jurgita Petrauskiene, kuri nevaldo procesų, o mokyklose nuo pat pasiruošimo naujiems mokslo metams pradžios tvyro sumaištis, žiebiasi konfliktai, o didžiulė įtampa daro neigiamą įtaką ugdymo kokybei.

Opozicija reikalavo atsiprašymo

Seime ministrė pasakojo, kad šiuo metu viešojoje erdvėje pasigirsta daug melagingos informacijos. „Yra manipuliuojama melaginga informacija. Nerimui malšinti yra numatyti tyrimai. Kada diskusija vyks ne emocijų, o argumentų tvarka“, – kalbėjo ministrė.

Prasidėjus parlamentarų klausimams, liberalas Arūnas Gelūnas apgailestavo, kad sunkumą patiriančius žmones ministrė apkaltina melu. „Esu gavęs ir asmeninių laiškų, kuriais įrodoma, kad sistema veikia su trukdžiais. Bet kaip konkrečiai šis chaosas prisideda prie kokybės didinimo mokyklose ir ar tai atves į kokybę?“ – klausė parlamentaras.

Ministrė J.Petrauskienė kategoriškai neigė, kad melu kaltina mokytojus.

„Kalbėjau ir apie Andriaus Navicko (aut. past. Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vadovas) skleidžiamą dezinformaciją. Nėra paslaptis, kad savivaldybės, atsakingos už etatinį apmokėjimą, rengiasi savivaldybių rinkimams. Labai gaila, kad tos manipuliacijos yra naudojant kiršinant šią bendruomenę“, – sakė ministrė. Pabrėždama, kad mokytojai nėra ramūs, už tai ministrė atsiprašė.

Socialdemokratas Juozas Olekas teigė, kad norėtų padėti ministrei. „Man atrodo, kad jums Seimo salėje būtų vieta atsiprašyti ir savo vardu, kaip ministrės. Nes daugelis sprendimų vėlavo“, – kritikavo J.Olekas.

J.Petrauskienė atsiprašė už nesusipratimus. „Siekiant spręsti klaidas, jeigu jos yra, specialiai yra sudaryta etatinio mokytojų apmokėjimo įvedimo koordinavimo grupė“, – kalbėjo ji.

Paskutiniu metu ši tema yra plačiai aptarinėjama viešojoje erdvėje. Švietimo darbuotojus vienijančios skirtingos profesinės sąjungos nesutaria, gera ši reforma ar ne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda