J. Petrauskienės įpėdiniu vadinamam E. Jovaišai aišku, kodėl braška jos kėdė

Pasklido kalbos, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga ketina keisti skandalų persekiojamą Švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę. Apie tai prabilo ir konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

Eugenijus Jovaiša, Jurgita Petrauskienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Jovaiša, Jurgita Petrauskienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jurgita Petrauskienė, Vitalijus Gailius.<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Petrauskienė, Vitalijus Gailius.<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Jovaiša.<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Jovaiša.<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Petrauskienė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Petrauskienė<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Petrauskienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jurgita Petrauskienė.<br>G.Bitvinsko nuotr.
E.Jovaiša, J. Petrauskienė.<br>T.Bauro nuotr.
E.Jovaiša, J. Petrauskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Jurgita Petrauskienė susitikime su Sauliumi Skverneliu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jurgita Petrauskienė susitikime su Sauliumi Skverneliu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Jurgita Petrauskienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Jurgita Petrauskienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Eugenijus Jovaiša, Jurgita Petrauskienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eugenijus Jovaiša, Jurgita Petrauskienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2018-10-10 19:53

Jis kaip galimą kandidatą į ministrės vietą įvardijo Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininką Eugenijų Jovaišą. Pats E.Jovaiša portalui lrytas.lt sakė, kad net nesvarsto šio klausimo.

„Nesakysiu, kad buvo netikėtas viešai nuskambėjęs pasiūlymas. Tačiau šio klausimo dėl savo kandidatūros net nesvarstau, juolab, kad yra veikianti ministrė. Yra visokių klausimų ir darbų, tačiau daugelyje jų dirba gerai.

Švietimas – jautri sritis. Bet gyvenimas parodys, kaip sakoma, bus laikas, bus ir vaikas. Būčiau nepadorus žmogus, jeigu dabar kalbėčiau apie tai“, – tvirtina E.Jovaiša.

Nebetinka valstiečiams?

Tuo tarpu G.Landsbergio pasisakymą E.Jovaiša tikina visiškai suprantąs, kitaip ir būti negalėtų.

„Manau, kad viskas suprantama: G.Landsbergis, kaip ir kiti žmonės, mato, kad yra ne visai gerų dalykų, ne viskas vyksta taip, kaip norėtųsi, todėl jis tiesiog negali likti abejingas tokiai situacijai.

Tačiau tikrai nereikia pamiršti, kad Seimo valia irgi buvo pareikšta ir dėl etatinio apmokėjimo pertvarkos, todėl tai nėra tik ministrės nuomonė ir atsakomybė“, – sako Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas.

Viešojoje erdvėje vis garsiau kalbama, kad J.Petrauskienė netenkina valstiečių frakcijos narių ir būtent tai klibina jos kėdę. Tačiau E.Jovaiša apie tai nebuvo linkęs kalbėti.

„Pirmiausiai premjero nuomonės reikėtų išklausyti, juk jis turėtų pasakyti, tenkina jį dabartinė komanda ir jos nariai, ar ne. Tik tada Seimas svarstys, todėl kaip ir minėjau, nieko negaliu sakyti“, – portalui lrytas.lt teigė E.Jovaiša.

Seimo narys Mantas Adomėnas savo socialinio tinklo paskyroje antradienį paskelbtoje žinutėje rašo apie pasigirdusius gandus, jog valstiečiai yra pasiruošę paaukoti savo deleguotą ministrę J. Petrauskienę.

„Seime sklinda kalbos, kad valstiečiai jau apsisprendė paaukoti Švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę. Ministrė kaip tik stoja atsakinėti į Seimo narių klausimus ir drąsiai bando įtikinti, kad su etatiniu mokytojų apmokėjimu čia viskas gerai.

Ar tai last ditch attempt apsiginti ir apginti savo postą – ar tiesiog niekas jai nepranešė?Pastaruoju atveju tai vos ne tragizmu dvelkiantis negebėjimas perskaityti situaciją. Kaip Cezaris, kuris ateina į Senatą ir kalba, bet visi tuo tarpu jau žino, kad jo minutės suskaičiuotos. Na, nebent gandai pasirodytų buvę klaidingi“, – tokią žinutę paskelbė M.Adomėnas.

 

Kėdė kliba dėl vyro ir reformų

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas įsitikinęs, kad ministrės likimo klausimas paaštrėjo po nuvilnijusių skandalų apie jos vyro įmonės veiklą.

E.Jovaišos manymu, tai ir buvo šias kalbas paskatinęs įvykis, tačiau jis tikina, kad svarbu sulaukti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos išvadų ir neskubėti su sprendimais.

Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas atkreipė dėmesį taip pat ir į tai, kad ministrės patvirtintos naujos tvarkos atnešė ir ne pačias maloniausias permainas. Todėl jomis nepatenkintos mokyklų bendruomenės irgi nevengia priešinimosi.

„Daugybė dalykų mokyklose ir savivaldybėse buvo nesutvarkytų. Ne paslaptis, kad iki šių metų su mokytojais nebuvo pasirašyta darbo sutarčių, nors jie sėkmingai dirbo. Be abejo, tai irgi patiko ne visiems ir atsiliepė ministrei“, – kalbėjo E.Jovaiša.

Ministrė aiškinosi Seime

Švietimo ir mokslo ministrė J.Petrauskienė antradienį Seime stojo prieš parlamentarus, pristatydama etatinio mokytojų darbo apmokėjimo įgyvendinimą. Opozicijos atstovai iš ministrės reikalavo atsiprašymo.

Ministrė pabrėžė, kad pats modelis buvo rengtas nuo 2017 metų pradžios. O visos vykusios diskusijos buvo tikrai nelengvos. „Pasigirsta daug melagingos informacijos, kuri jautrina mokytojų bendruomenę, jie išgyvena didžiulį pokytį“, – dabartinę situaciją aiškino ji. Ji teigė, kad kol kas negali niekaip pamatuoti reformos sėkmės.

„Šiandien matome, kad dauguma šalies mokyklų yra pasirašiusios sutartis su pedagogais, jaučiasi visiškai pasirengusios etatiniam apmokėjimui“, – Seime kalbėjo ministrė.

„Visoms savivaldybėms biudžetas, skirtas mokytojų darbo užmokesčiui, auga vidutiniškai 12 procentų, ir melaginga teigti, kad jis auga tik mokykloms regionuose“, – pažymėjo ministrė.

J.Petrauskienė atsiprašė už nesusipratimus. „Siekiant spręsti klaidas, jeigu jos yra, specialiai yra sudaryta etatinio mokytojų apmokėjimo įvedimo koordinavimo grupė“, – kalbėjo ji.

Profsąjunga – nepatenkinta

Viešojoje erdvėje netyla diskusijos tarp švietimo darbuotojus vienijančių profesinių sąjungų, gera ši reforma ar ne.

Šios savaitės pradžioje, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) kreipėsi į Seimo narius prašydama imtis priemonių dėl padėties švietimo sistemoje įvedant etatinį mokytojų darbo apmokėjimą.

Rašte reiškiamas nepasitenkinimas švietimo ir mokslo ministre Jurgita Petrauskiene, kuri nevaldo procesų, o mokyklose nuo pat pasiruošimo naujiems mokslo metams pradžios tvyro sumaištis, žiebiasi konfliktai, o didžiulė įtampa daro neigiamą įtaką ugdymo kokybei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.