Vygaudo Ušacko strategija artėjančiuose rinkimuose: griebiasi atsarginio plano

Antradienį Vygaudas Ušackas paragino iki gruodžio mėnesio atidėti pirminius TS-LKD partijos kandidato į prezidentus rinkimus, siekiant suteikti teisę balsuoti užsienyje gyvenantiems piliečiams. Tačiau, politologų nuomone, tai gali būti apgalvotas V.Ušacko pasirengimas pralaimėjimui kovoje su Ingrida Šimonyte.

V.Ušackas paragino iki gruodžio mėnesio atidėti pirminius partijos kandidato į prezidentus rinkimus.<br>T.Bauro nuotr.
V.Ušackas paragino iki gruodžio mėnesio atidėti pirminius partijos kandidato į prezidentus rinkimus.<br>T.Bauro nuotr.
V.Ušackas paragino iki gruodžio mėnesio atidėti pirminius partijos kandidato į prezidentus rinkimus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Ušackas paragino iki gruodžio mėnesio atidėti pirminius partijos kandidato į prezidentus rinkimus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Ušackas paragino iki gruodžio mėnesio atidėti pirminius partijos kandidato į prezidentus rinkimus.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Ušackas paragino iki gruodžio mėnesio atidėti pirminius partijos kandidato į prezidentus rinkimus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 10, 2018, 10:09 AM, atnaujinta Oct 10, 2018, 10:30 AM

Į viešumą keliami neišspręsti dalykai

Nesudaroma teisė balsuoti užsienyje gyvenantiems lietuviams – taip V. Ušackas įvardino pagrindinę priežastį, dėl kurios atviri pirminiai TS-LKD rinkimai turėtų būti atidėti iki gruodžio. Iki gruodžio, anot kandidato, turėtų būti sudarytos balsavimo galimybės užsienio lietuviams.

„Priešingu atveju, demokratijos šventė rizikuoja virsti uždaru draugų ir artimųjų vakarėliu, į kurį patenkama tik su asmeniniais kvietimais“, – viešame pareiškime rašė V. Ušackas.

Seimo narys, V.Ušacko bendrapartietis Jurgis Razma pripažino, kad kolegos pasisakymas palietė tam tikrus ne iki galo išspręstus dalykus. Tačiau J.Razma teigė, kad būtina atsižvelgti į tai, jog „pirmą kartą organizuojant ne patį paprasčiausią procesą yra sudėtinga viską tobulai išspręsti“. 

Siekia į savo pusę patraukti užsienio lietuvius

Politologai vieningai sutarė, kad V.Ušacko pareiškimas yra siekis mobilizuoti ir į savo pusę prisitraukti užsienio lietuvius.

Pasak politologo Lauro Bielinio, šio prašymo esmėje glūdi ne tik bendras siekis labiau įtraukti rinkėjus išankstiniuose rinkimuose.

„Antroji šio kreipinio pusė signalizuoja užsienyje esantiems rinkėjams, kad jis jais rūpinasi ir būtent jis yra pagrindinis jų kandidatas“, – pastebėjo L. Bielinis.

Politologas Tomas Janeliūnas pabrėžė, kad tokiu būdu V.Ušackas siekia įgauti pranašumą ir prieš dabartinę savo varžovę I. Šimonytę.

„Buvęs ambasadoriumi JAV, taip pat žinomas kitose šalyse, kuriose lietuvių emigrantų yra nemažai, jis tikisi išplėsti potencialių rinkėjų ratą ir tokiu būdu įgauti pranašumą prieš I. Šimonytę“, – teigė T.Janeliūnas.

Atsarginio plano rengimas

Kaip viešai pristačius abu TS-LKD kandidatus pastebėjo Mykolo Romerio universiteto docentas Virgis Valentinavičius, jau tuomet V. Ušacko konfrontacija su Žygimantu Pavilioniu ir nuolatinis sąlygų, kad pirminiai rinkimai TS-LKD turi būti sąžiningi, garbingi ir lygūs visiems, kėlimas leido spėti, kad kandidatas nesėkmės rinkimų partijos viduje atveju ras argumentų tęsti savo rinkiminę kampaniją.

T. Janeliūnas pripažino, kad sunku spėlioti, kokie yra tikrieji politiko tikslai. Tačiau neatmetė galimybės, kad tokiu būdu V.Ušackas gali ieškoti motyvų, kurie pralaimėjimo vidiniuose partijos rinkimuose atveju leistų jam savarankiškai tęsti rinkiminę kampaniją.

Šią poziciją palaikė ir politologas L. Bielinis bei J. Razma, teigdamas, kad priekaištais ir pastabomis dėl rinkimų sąžiningumo V.Ušackas gali kloti pagrindus savarankiškai kandidatūrai.

„Apskritai galima manyti, kad jei jam nepasiseks vidiniuose rinkimuose, jis tikrai ras argumentų pasakyti, kad jie nebuvo pilnai sąžiningi. O į tą nesąžiningų veiksmų kompleksą įeis ir būtent šitas pasiūlymas bei tikėtinas partijos atsisakymas į jį reaguoti“, – prognozėmis dalinosi L. Bielinis.

Rinkimų nukėlimas nepalankus partijai

TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis šiandien BNS teigė, kad pirminių rinkimų tvarka ir datos jau patvirtintos, „o taisyklės kampanijos eigoje paprastai nekeičiamos“.

„Rinkimų taisyklės vienodos ir lygios visiems“, – tvirtino partijos vadovas.

Politologas T. Janeliūnas akcentavo, kad vidinių rinkimų nukėlimas ir delsimas, pristatant partijos kandidatą į Prezidentus, būtų nepalankus pačiai TS-LKD partijai.

„Konservatoriams reikia kuo greičiau turėti galutinį savo kandidatą ir pradėti rimtai ruoštis tikrąjai rinkimų kampanijai. Tokie atidėliojimai ir vidinių rinkimų ištęsimai pačiai partijai nebūtų naudingi, nes jie pradėtų vėluoti pasirengimui tikrąjai kovai“, – teigė T. Janeliūnas.

Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimai numatyti 2019 metų gegužės 12 dieną.

TS-LKD kandidato į prezidentus rinkimai numatyti lakričio 3-4 dienomis. Rinkimuose galės dalyvauti ne tik partijos nariai, bet ir visi norintys Lietuvos piliečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.