Konservatoriai šnairuoja į V. Ušacką: ko jis siekia besiverždamas į prezidentus

Galimam konservatorių kandidatui į prezidentus Vygaudui Ušackui pareiškus, kad partijos vidiniai rinkimai gali tapti „uždaru draugų vakarėliu“, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) senbuvės, įtakingos konservatorės Irena Degutienė ir Rasa Juknevičienė neslepia pasipiktinimo bendražygio elgesiu bei svarsto, kad V. Ušackas gali turėti planų leistis į kovą dėl Daukanto aikštės sosto ir be TS-LKD užnugario.

Vygaudas Ušackas<br>T.Bauro nuotr.
Vygaudas Ušackas<br>T.Bauro nuotr.
Vygaudas Ušackas, Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vygaudas Ušackas, Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vygaudas Ušackas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vygaudas Ušackas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė, Vygaudas Ušackas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė, Vygaudas Ušackas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vygaudas Ušackas.<br>T.Bauro nuotr.
Vygaudas Ušackas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Gytis Pankūnas, LRT.lt

Oct 12, 2018, 12:43 PM

Rugsėjo viduryje konservatorių skyriams baigus balsavimą dėl galimo TS-LKD kandidato į prezidentus, dalyvauti pirminiuose partijos kandidato į šalies vadovo postą rinkimuose nusprendė parlamentarė, eksministrė Ingrida Šimonytė (sulaukė 37 partijos skyrių paramos) ir ambasadorius V. Ušackas (sulaukė partijos 27 skyrių paramos).

Tąkart nedalyvauti kovoje dėl partijos paramos prezidento rinkimuose nusprendęs konservatorius Žygimantas Pavilionis pareiškė, kad V. Ušackas yra „Kremliaus kandidatas į prezidentus“.

Netrukus tokie pareiškimai sulaukė V. Ušacko atsako, kuris tai pavadinimo „šmeižto prieš jį kampanija“, paprašė TS-LKD vadovybės įvertinti bendražygio teiginius apie jį, perspėdamas, kad, jei į Ž. Pavilionio retoriką nebus sureaguota, pirminiai partijos rinkimai nebus sąžiningi.

Šią savaitę V. Ušackas į TS-LKD kreipėsi su dar vienu prašymu – politikas ragino iki gruodžio mėnesio atidėti pirminius konservatorių kandidato į prezidentus rinkimus, siekiant suteikti teisę rinkimuose balsuoti ir užsienyje gyvenantiems piliečiams.

„Priešingu atveju, demokratijos šventė rizikuoja virsti uždaru draugų ir artimųjų vakarėliu, į kurį patenkama tik su asmeniniais kvietimais“, – viešame pareiškime rašė V. Ušackas.

Partijos senbuvės neslepia nuostabos

LRT.lt kalbinta TS-LKD pirmininko pirmoji pavaduotoja, partijos krikdemų flango lyderė I. Degutienė neslėpė, kad ją nustebino V. Ušacko raginimai atidėti pirminius rinkimus partijoje. Anot jos, reikia suprasti, kad TS-LKD skyriai užsienyje nėra pajėgūs suorganizuoti rinkimų už Lietuvos ribų.

„Mane šiek tiek stebina V. Ušacko pasamprotavimas. Atrodo, jei pirminiuose rinkimuose nedalyvaus užsienyje gyvenantys lietuviai, prijaučiantys Tėvynės sąjungai, tai jau čia yra kažkoks atskiras ratelis Lietuvoje gyvenančių piliečių ir remiančių Tėvynės sąjungą. Juokingai skamba. Nežinau, gal V. Ušackas kažkokių tikslų turi taip kalbėdamas“, – svarstė I. Degutienė.

Konservatorė, paklausta, ko gali siekti V. Ušackas, kvestionuodamas TS-LKD kandidato į prezidentus rinkimų skaidrumą, svarstė, kad bendražygiui gali trūkti partinio gyvenimo patirties arba jis gali turėti planų dalyvauti prezidento rinkimuose be konservatorių paramos.

„Kai kandidatai, pavyzdžiui, G. Nausėda, I. Šimonytė nebuvo apsisprendę, ar dalyvaus mūsų kandidatų į prezidentus rinkimuose, jau tada man asmeniškai kilo abejonių, kai buvo V. Ušacko prisistatymas ir jis sakė „aš dalyvausiu prezidento rinkimuose“.

Jis apie tuos pirminius partijos rinkimus beveik ir nekalbėjo, o pas mus griežtai nustatyta, kad, jei pralaimi pirminius rinkimus, tu iškrenti iš to žaidimo ir nesi partijos remiamas kandidatas. [...]

V. Ušackas nusprendė dalyvauti pirminiuose rinkimuose, bet visą laiką, ypač, kai išėjo į finišo tiesiąją I. Šimonytė, kuri yra nepartinė, bet visą laiko dirba su mūsų partija, pradėjo ieškoti kažkokių kabliukų, kažkas vis jam netinka.

Peršasi mintis, ar nėra čia tokio dirbtinumo arba baimės pralošti pirminius rinkimus I. Šimonytei, ieškant atsitraukimo kampo. Tada galima būtų teigti, kad kažkas buvo nesąžininga, neteisinga“, – kalbėjo I. Degutienė.

Panašiai V. Ušacko elgesį vertino ir kita patyrusi TS-LKD narė, eksministrė R. Juknevičienė. Ją nustebino žmonių aktyvumas konservatorių vidiniuose kandidato į prezidentus rinkimuose, tad, pašnekovės teigimu, V. Ušackas neturėtų abėjoti dėl skaidrumo stokos rinkimuose.

„Aš jo vietoje taip nedaryčiau. Man gaila, kad taip kalbama. Toks kalbėjimas neprideda pasitikėjimo ir juo pačiu. Jokiu būdu negalima daryti uždaro vakarėlio, bet, pasižiūrėkite, jau per keletą pirmųjų dienų į pirminius rinkimus užsiregistravo daugiau negu penki tūkstančiai žmonių iš išorės. 

Nesitikėjau tokio rezultato. [...] Niekaip negali to pavadinti uždaru vakarėliu“, – LRT.lt teigė R. Juknevičienė.

„Būčiau nesąžininga, jei nepasakyčiau, kokia mano pirma reakcija buvo, o ji buvo tokia, kad galbūt V. Ušackas ieško galimybės rasti būdą toliau dalyvauti prezidento rinkimuose, net jei ir nelaimėtų pirminių partijos rinkimų. Bet aš norėčiau tikėti, kad taip nėra“, – tęsė konservatorė.

R. Juknevičienė, vertindama V. Ušacko retoriką, tikino mananti, kad bendražygis galėtų pasiryžti dalyvauti prezidento rinkimuose be TS-LKD paramos.

„Bet toks dalyvavimas prezidento rinkimuose būtų neprasmingas“, – svarstė R. Juknevičienė.

Partijos lyderis išlieka diplomatiškas

TS-LKD pirmininkas, parlamentaras Gabrielius Landsbergis LRT.lt patvirtino, kad organizuojant pirminius partijos kandidato į prezidentus rinkimus buvo svarstoma suteikti galimybę balsuoti ir užsienyje gyvenantiems lietuviams, tačiau dėl finansinių, organizacinių resursų trūkumo tokios idėjos atsisakyta.

Todėl, pasak G. Landsbergio, pirminių rinkimų data nėra keičiama, jie vyks anksčiau numatytu laiku – lapkričio pradžioje.

Partijos lyderis neslėpė nepritariantis V. Ušacko pareiškimams, kad TS-LKD vidiniai kandidato į prezidentus rinkimai gali tapti „uždaru draugų ir artimųjų vakarėliu“. Pasak G. Landsbergio, žmonių aktyvumas vidiniuose partijos rinkimuose yra itin didelis, tad abejoti dėl procedūrų skaidrumo nėra pagrindo.

„Man atrodo, kad tai yra V. Ušacko pasirinkta taktika, viešųjų ryšių priemonė. [...] Visą laiką tvirtinau ir nesustosiu tai daryti, kad rinkimai, pirmiausia, yra debatai ir skirtingų nuomonių išryškinimas, priverčiant žmones pasirinkti tą, kurio nuomonė yra priimtiniausia.

Ne skundai, ne smulkmeniškas kabinėjimasis turėtų lemti rinkimų rezultatą, o būtent skirtingos nuomonės, kurios gali būti vienai ar kitai žmonių grupei priimtinesnės. Tiesą sakant, aš dvejoju, ar V. Ušacko pasirinkta taktika yra teisinga ir palanki pačiam kandidatui dėl to, kad nesu girdėjęs labai pozityvių jo vertinimų“, – savo nuomonę apie V. Ušacko elgesį atskleidė G. Landsbergis.

G. Landsbergis tvirtino nematantis pavojaus, kad V. Ušackas pasiryžtų dalyvauti prezidento rinkimuose be TS-LKD paramos.

„Aš girdėjau V. Ušacką labai aiškiai žiniasklaidoje pasakant, kad tikrai prezidento rinkimuose be partijos paramos nedalyvaus. Pozicija buvo tikrai nedviprasmiškai suformuluota, todėl rizikos ženklų nematau“, – komentavo TS-LKD lyderis.

Politologas įžvelgė nesąžiningą rinkimų kampaniją

LRT.lt kalbintas Vytauto Didžiojo universiteto profesorius, politologas Algis Krupavičius tikino, kad ambasadoriumi dirbusio V. Ušacko noras, kad TS-LKD kandidato į prezidentus pirminiuose rinkimuose dalyvautų ir užsienio lietuviai, greičiausiai susijęs su siekiu praplėsti savo rėmėjų ratą.

Kita vertus, A. Krupavičiaus teigimu, kelių tūkstančių potencialių V. Ušacko simpatikų būrys nebūtinai galėtų dramatiškai pakeisti vidinių rinkimų rezultatą.

Politologas teigė, kad susidaro įspūdis, jog V. Ušackas, nuolat kvestionuodamas TS-LKD pirminių kandidato į prezidentus rinkimų skaidrumą, pats vykdo nesąžiningą kampaniją.

„Prieš kelias savaites V. Ušackas nusprendė dalyvauti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirminiuose rinkimuose. Tada pareiškė, kad, jei pirminius rinkimus pralaimės, tai pasitrauks iš prezidento rinkimų.

Bet, jeigu jau tu eini šiuo keliu ir kartu juo abejoji, tai sąžiningiausia būtų pasakyti: ačiū, bet aš nedalyvausiu pirminiuose rinkimuose. Kitu atveju, jei sutinki dalyvauti pirminiuose rinkimuose, tai turi būti įsitikinęs, kad atrankos taisyklės yra skaidrios, procedūros yra demokratiškos ir tų procedūrų nebekvestionuoji.

Dabar nusprendi dalyvauti rinkimuose, pasakai, kad „jeigu pralaimėsiu, nedalyvausiu prezidento rinkimuose“, bet vėl pradedi ieškoti argumentų, kaip išlikti kandidatu į prezidentus... Švelniai tariant, tai dvelkia nesąžininga rinkimų kampanija“, – tvirtino A. Krupavičius.

Pašnekovo teigimu, stebint V. Ušacko veiksmus ir retoriką, nereikėtų atmesti tikimybės, kad vis dėlto jis svarsto galimybę dalyvauti prezidento rinkimuose ir be TS-LKD paramos.

„V. Ušackas sako, kad priešingu atveju rinkimai būtų nedemokratiški. Tai yra kvestionavimas, mėginimas pasakyti, kad parlaimėjimo atveju „vis vien dalyvausiu prezidento rinkimuose, nes partijos atrankos procedūros buvo nedemokratinės“, – V. Ušacko retoriką analizavo A. Krupavičius.

Netiki, kad V. Ušackas rizikuotų

Kiek kitaip V. Ušacko veiksmus įvertino Mykolo Romerio universiteto docentas, politikos apžvalgininkas Saulius Spurga. Anot jo, konservatorius, siekdamas, kad TS-LKD vidiniuose kandidato į prezidentus rinkimuose dalyvautų užsienio lietuviai, tiesiog mėgina mobilizuoti savo rėmėjų gretas.

„V. Ušackas yra įspeistas į kampą todėl, kad yra metęs tam tikrą iššūkį partijos nariams, kai kūrė Vyčio kuopas, o ne partijos narius provincijoje ir rajonų skyriuose. Jis dar yra pareiškęs, kad dalyvaus prezidento rinkimuose, nors pirminių rinkimų partijoje procedūros nebuvo pradėtos. Vėliau pakeitė savo nuomonę. Tai tapo iššūkiu.

V. Ušackas nėra populiarus tarp partijos narių, tad jo vienintelė viltis, ko gero, yra tie nepartiniai, kurie atrodo, kad galėtų dalyvauti pirminiuose rinkimuose. V. Ušackas, dirbamas ambasadoriumi JAV, bendravo su vietos lietuviais, tai be abejo jis tikisi, kad Amerika balsuos už jį“, – su LRT.lt savo įžvalgomis dalijosi S. Spurga.

Politikos apžvalgininko teigimu, kadangi TS-LKD pirminius rinkimus dėl kandidato į prezidentus rengia pirmą kartą, šios procedūros gali turėtų spragų, netikslumų. Būtent tai, pasak S. Spurgos, bando akcentuoti V. Ušackas. Konservatoriaus pastabos partijos vadovybei, anot pašnekovo, nėra susijusios su bandymu leisti į kovą dėl prezidento posto be TS-LKD užnugario.

„Jeigu V. Ušackas pralaimės šituos pirminius rinkimus, tai reikštų, kad konservatoriai jo neremia. Bet V. Ušackas yra konservatorius, tai ar jį parems tie, kurie simpatizuoja socialdemokratams, valstiečiams, „tvarkiečiams“?

Neparems. Nemanau, kad jo tokia taktika būtų protinga, nes, jei jis pralaimės konservatorių rinkimus, tai šansų laimėti prezidento rinkimus jis kaip ir nebeturėtų“, – dėstė S. Spurga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.